Jelszó kisokos: 4 tipp a feltörhetetlen jelszóért

Tudtad, hogy a felhasználók jelentős része még mindig az 123456-ot használja jelszóként? Az egyszerű, több helyen használt kombinációkat a hackerek pillanatok alatt feltörik, nem csoda hát, hogy minden ötödik internetfelhasználó fiókjához hozzáfértek már. Május 4-én, a nemzetközi Jelszó Napon a feltörhetetlen jelszavak, és a Jófogás számára oly’ fontos adatvédelem érdekében adunk néhány tippet.

Miért fontos az erős jelszó?

A nemzetközi Jelszó Napot 2013 óta ünnepeljük. Ilyenkor a legnagyobb informatikai cégek – mint a Microsoft, a Samsung vagy Intel – mind arra buzdítják az internetfelhasználókat, hogy válasszanak erős, az illetéktelen hackerek által nehezen megfejthető jelszavakat. Erre az edukációs tevékenységre pedig jócskán szükség is van, hiszen a szakemberek szerint az általánosan használt jelszavak 90%-a könnyedén feltörhető. Ráadásul az emberek jellemzően ugyanazt a verziót használják a különböző felhasználói fiókjaikhoz.

Leggyakoribb magyar jelszó
A leggyakrabban használt, könnyen feltörhető magyar jelszavak

Több regisztrációs felületbe már alapvető kritériumokat, illetve jelszóerősség-mérő funkciót is integrálnak. Ennek ellenére még egy 8 karakteres, hosszabbnak és összetettebbnek számító jelszót is fel lehet törni 5-6 órányi hackeléssel. Így hát nem árt, ha néhány alapvető tippre odafigyelünk a jelszóválasztásnál – akár a Jófogás fiókunk regisztrációjánál is.

Tippek a feltörhetetlen jelszóért

1. A jelszó legyen hosszú és összetett

A legtöbb helyen egyszerűbb verziókat már nem is tudunk regisztrálni, de ettől még nem árt mantrázni, hogy a megfelelő jelszó legalább 12 karakter hosszú, tartalmaz kis- és nagybetűt, számot és speciális karaktert is. Kifejezetten előnyös, ha számunkra fontos szavak helyett komplett mondatokat választunk, de ha nem elég élénk a fantáziánk, ne habozzunk bevetni az interneten elérhető jelszó generátorokat!

Az erős jelszavak kitalálására remek módszer a következő:

  • Válasszunk ki egy számunkra fontos személy, hely, háziállat hosszabb nevét. (pl. mosonmagyarovar)
  • Bizonyos betűket véletlenszerűen cseréljünk ki nagybetűre. (pl. moSonmagYaRovaR)
  • Adjunk hozzá számkombinációkat, de ne olyat, ami közvetlenül az adott személyhez vagy helyhez kapcsolódik. (pl. moSonmagYaR37ovaR)
  • Bizonyos karaktereket cseréljünk speciális karakterekre (pl. m0S0nm@gY@R370v@R).
  • Az így született jelszóba mindig integráljuk az adott felület rövidítését, ahol épp használjuk, így mindenhol más variáció szerepel majd (pl. GMm0S0nm@gY@R370v@R, FBm0S0nm@gY@R370v@R).

2. Ne használd több helyen ugyanazt a belépési kódot!

Az újrahasznosítás áldásos tevékenységéről már jó néhány bejegyzésünkben szót ejtettünk, azonban a regisztrációs folyamatoknál inkább lebeszélnénk róla. Ha teheted, a fiókjaidnál válassz különböző jelszavakat, vagy legalább variáld a meglévőket. Mivel ez korunk digitális világában rengeteg különböző jelszót jelent, amit gyakorlatilag képtelenség fejben tartani, érdemes lehet kategorizálnod a különböző felületeket. Például a social media oldalakhoz és webáruházakhoz használhatsz két különböző jelszóvariációs csomagot, míg az ügyintézési felületekhez egy harmadikat.

Jelszóvédett VPN mobilon
Forrás: Unsplash / Private Ecstasy

3. Rendszeresen frissítsd a jelszavadat!

Bizony-bizony kíván némi energiát és időt, de a különböző fiókjaink jelszavait nem árt időnként cserélni. Lehet ez 30, 60 vagy akár 90 nap is, de a legjobb, ha beállítasz egy emlékeztetőt a naptáradba, hogy tudd, mikor érdemes frissíteni.

4. Használj jelszókezelő alkalmazásokat!

A rendszeresen cserélt, különböző variációjú jelszavakat nehéz észben tartani. Az ilyen típusú, érzékeny adataidat azonban könnyedén tárolhatod védett, erre a célra kitalált applikációkban. Ezek az alkalmazások a legtöbb operációs rendszeren elérhetőek, és a jelszótárolás mellett sok esetben egyéb funkciókat is kínálnak (pl. tesztelik és cserélik a jelszavakat; jelzik, ha az adataid kiszivárgását érzékelik a sötét weben). Választhatsz számos ingyenes verzió közül is, de ha ránk hallgatsz, egy ilyen fontos funkciót betöltő alkalmazásra megéri ráköltened, hogy 100%-ig biztonságban tudd az adataidat.

Comments are closed.

Navigate