Hitelfelvétel? Nem mindig jó ötlet!

A hitelfelvétel egy nagy felelősséggel járó lépés, hiszen akár hosszú évtizedes elköteleződést jelenthet. A hitelfelvételt alaposan meg kell gondolni és a bankok is szigorúan ellenőrzik, hogy a hitelt igénylő ügyfél alkalmas-e a törlesztésre. Ugyanakkor a szigorú ellenőrzés mellett neked is fontos mérlegelned a kérdést és csak akkor vállalni az adósságot, ha felkészültnek érzed magad.

Készen állsz az elköteleződésre?

A hiteltörlesztés egy hosszú távú feladat, amibe csak akkor érdemes belevágnod, ha már készen állsz rá. Természetesen nem lehet előre megmondani, hogy 20 év távlatában milyen változások fognak történni az életedben, de az egy jó alapot képez a döntés meghozásához, ha a jelenlegi körülményeid alapján képesnek érzed magad a kitartó törlesztésre.

Tedd fel magadnak a kérdést, hogy jelenleg mennyire stabil az életed. Fontos, hogy ezt a dilemmát ne csak anyagi szempontból gondold végig, hiszen a hitelfelvétel nemcsak a pénzügyeidet tekintve jelent kötöttséget. Gondolj például arra, hogy egy hitel segítésével megvásárolt lakás már nem fogja lehetővé tenni a rugalmas költözést. Készen állsz arra, hogy a választott lakóhely mellett akár évtizedekre elköteleződj?

Sokszor az is előfordul, hogy egy meggondolatlan hitelfelvétel akadályozza meg a hosszú távú terveket. Ha például korábban felvettél egy szabad felhasználású kölcsönt, akkor ezzel könnyen ellehetetlenítheted a későbbi sikeres lakáshitel-igénylésedet.

Azt is érdemes végiggondolnod, hogy mennyire stabil a jelenlegi párkapcsolatod, ha a hitelfelvételt a partnereddel közösen szeretnéd intézni. Ne felejtsd el, hogy a tartozásért egy esetleges válás vagy szakítás után is felelős vagy. Ezt az sem befolyásolja, hogy (például egy lakáshitel esetén) hogyan állapodtok meg az ingatlan tulajdonviszonyairól.

Babaváró hitel felvétele esetén különösen fontos, hogy közösen végiggondoljátok ezt a kérdést, és csak akkor vágjatok bele a támogatott hitel megigénylésébe, ha biztosak vagytok a döntésben. A mérlegeléskor érdemes szem előtt tartanotok, hogy egy esetleges válás esetén vissza kell fizetnetek a kamattámogatást és a továbbiakban piaci kamatozásúvá (vagyis jóval drágábbá) válik a hiteletek.

Anyagilag stabil lábakon állsz?

Hitelfelvétel előtt az egyik legfontosabb szempont az anyagi stabilitás. Ebből a nézőpontból a bankok is alaposan megvizsgálják az ügyfeleket. Azonban nem elég kizárólag a bankra bízni ezt a döntést, hiszen ők sokszor nem láthatnak olyan tényezőket, amelyekkel te tisztában vagy.

Van néhány alapvető kérdés, amit végig kell gondolod hiteligénylés előtt:

  • Mennyi megtakarításod van jelenleg?
  • Kényelmesen kijössz a havi fizetésedből?
  • Rendelkezel nyugdíjbiztosítással vagy életbiztosítással?
  • Van még vissza nem fizetett hiteled?
  • Meg tudnád oldani más forrásból is azt a célt, amit hitelfelvétellel szeretnél elérni?
  • Mennyire érzed sürgetőnek ezen cél elérését?

A hitelfelvétel előtt az elsődleges feladatod, hogy a biztonságot és a szükségességet mérlegeld. Megtakarítás nélkül és anyagi problémák mellett nem jó ötlet belevágni a hitelfelvételbe. Arról sem érdemes megfeledkezned, hogy az alapvető anyagi biztonság részét képezi a megfelelő biztosítási összeget garantáló nyugdíj- illetve életbiztosítás. Az élet- vagy hitelfedezeti biztosítás megkötése kiemelt jelentőséggel bír, ha végül a kölcsönfelvétel mellett döntesz.

„Ha a biztosítási esemény bekövetkezik, akkor a biztosító részben vagy egészben kifizeti helyetted a hátralévő tartozást.”- hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője a hitelfedezeti biztosítások működésére. Biztosítási esemény lehet például a munkád elvesztése, keresőképtelenné válás, halál vagy egy tartós betegség. Szerencsére a szerződéskötés is rendkívül egyszerű, amit a bankodnál egy csatlakozási kérelem aláírásával elintézhetsz.

Ha biztosra szeretnél menni, akkor érdemes kipróbálnod a törlesztőrészletet. Internetes kalkulátorok segítségével egyszerűen ki tudod számolni, hogy az általad keresett feltételek mellett nagyjából mekkora havi törlesztőrészlettel számolhatsz. Az igénylés előtt jelölj ki egy hónapot, amikor a törlesztőrészletet kivonod a havonta rendelkezésére álló összegből és kipróbálod, hogy a hiányzó pénz mellett mennyire jössz ki a fizetésedből.

Biztosnak érzed a munkahelyedet?

A munkanélküliségi ráta lassú, de biztos növekedést mutatott az elmúlt időszakban. 2022 decemberében 3,9 százalék, 2023 februárjában 4 százalék volt.

A gazdasági bizonytalanság és az áremelkedések hatnak a munkahelyekre is és előre nem lehet megmondani, hogy a kedvezőtlen változások milyen befolyással lesznek a foglalkoztatottságra. Ne felejtsd el, hogy a bank nem tudja ellenőrizni a munkahelyed biztosságát. A pénzintézet részéről annyi utánajárás történik, hogy a próbaidőn lévő, illetve határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezőket kizárják az igénylők közül, illetve egy 3-6 hónapja fennálló munkaviszonyt is elvárnak. Ezenkívül a jelen gazdasági változásokat is igyekeznek figyelembe venni és például megvizsgálni, hogy a munkahelyedet mennyire érintik az energiaár-emelkedések.

Azonban érdemes mérlegelned a karriereddel kapcsolatos terveidet és a cég, illetve a pozíciód általad érzékelt stabilitását. Ha folyton arról hallasz pletykákat, hogy hamarosan leépítések várhatók, akkor nem biztos, hogy egy nagyobb összegű hitelfelvétel mellett érdemes döntened.

Comments are closed.

Navigate