Hitelfelvétel? Így biztosan vissza tudod fizetni!

A hitelfelvétel mindig rejt magában egy kis kockázatot. Hiába van biztos munkahelyünk és állunk szilárd anyagi lábakon, a jövőben sokféle váratlan helyzettel találhatjuk szembe magunkat. De vajon hogyan lehet felkészülni ezekre a kellemetlen fordulatokra? Hogyan csökkenhetjük a kockázatot?

#szponzorálttartalom

1.     Legyél tisztában a saját anyagi helyzeteddel!

Fontos, hogy hitelfelvételkor csak akkora összeget vállaljunk be, amit elbír a pénztárcánk. Az anyagi helyzetünket ugyan a bank is ellenőrzi, de fontos, hogy mi is biztosak legyünk a dolgunkban. A havi törlesztőrészlet összege kényes kérdés. Nem érdemes olyan számra igent mondani, amit még éppen ki tudunk fizetni. Ne felejtsük el, hogy a törlesztés folyamata akár évekre (lakáshiteleknél évtizedekre) is elhúzódhat és egy idő után bele fogunk fáradni a folyamatos szűkölködésbe.

Próbáljuk ki egy hónap erejéig a hitelünket! Milyen az élet, ha a havi törlesztőrészlet hiányzik a családi kasszából? Így is ki tudnánk fizetni a váratlan kiadásokat?

2.     Köss hitelfedezeti biztosítást!

Jó lenne gondoskodni arról, hogy a törlesztőrészlet mindig időben be legyen fizetve? A hitelfedezeti biztosítás segítségével elkerülhetjük, hogy rokkantság, munkanélküliség, tartós betegség, haláleset vagy keresőképtelenség miatt csússzon a hitelünk törlesztése.

Természetesen a hitelfedezeti biztosításra is vonatkoznak szabályok. Fontos, hogy tisztában legyünk a keretekkel, és azzal, hogy pontosan mire érvényes a biztosításunk.

Például a biztosítók meg szoktak határozni egy olyan rokkantsági százalékot, amely fölött rendezik a tartozásunkat. Ez a szám biztosítótársaságonként eltérő, de általában 50 és 70 százalék közötti a kezdő szint.

Betegség esetén csak a szerződésben előre meghatározott egészségügyi problémákra érvényes a biztosítás, és az is fontos, hogy legyen orvosi igazolásunk a fennálló állapotról.

Tartós munkanélküliség miatt csak 6-12 hónapig fizet helyettünk a biztosító, úgyhogy érdemes időben elkezdeni a munkakeresést. Fontos, hogy a biztosítás nem érvényes azokra az esetekre, amikor önként távozunk a munkahelyünkről, vagy közös megegyezéssel válunk el.

A biztosított halála esetén a biztosítók rendezik a teljes hátralévő tartozást, így nem kell aggódnunk hátramaradó szeretteink miatt sem.

A hitelfedezeti biztosítást több hiteltípus esetén is alkalmazhatjuk. Érvényes lehet például személyi kölcsönre, folyószámlahitelre, lakáshitelre, szabad felhasználású jelzálogkölcsönre, illetve a hitelkártya keretének a megszüntetésére.

Fontos tisztában lennünk azzal is, hogy a hitelfedezeti biztosítás tartós munkanélküliség, illetve betegség esetén rendezi helyettünk a tartozásainkat. Ez azt jelenti, hogy a munkánk elvesztésétől vagy a betegségünk kezdetétől számítva ki kell várnunk a 60 és 90 nap közötti türelmi idő végét. Ez idő alatt még nekünk kell fizetni a törlesztőrészletet.

Mennyibe kerül a hitelfedezeti biztosítás?

A biztosítási díjak jellemzően a felvett hitelösszeg 6-7 százaléka körül mozognak, de a legtöbb biztosító kamatkedvezményekkel igyekszik magához csábítani az ügyfeleket, úgyhogy ennél olcsóbb opciók közül is válogathatunk.

A hitelfedezeti biztosítás díját több tényező határozza meg. Például számít az, hogy pontosan milyen eseményekre terjed ki a biztosításunk, illetve az sem mindegy, hogy melyik szolgáltatónál kötjük meg a szerződésünket. A legmeghatározóbb azonban a hitelösszeg, hiszen minél több pénzt veszünk fel, annál nagyobb kockázatot vállal a biztosító.

3.     Legyen megtakarításod!

A hitelfelvételbe nem érdemes belevágni biztonsági tartalékok nélkül. Elég, ha a türelmi időre gondolunk és máris értjük a megtakarítás fontosságát. Ha van 2-3 hónapnyi törlesztőrészletre, illetve megélhetésre elegendő félretett pénzünk, akkor nincs miért aggódnunk.  

A betegségek, a balesetek vagy a munkánk elvesztése már önmagában is megterhelő események. Csak tovább ront a helyzeten, ha a nehézségeinket anyagi problémákkal is tetézzük. Gondoljunk csak bele: mennyivel egyszerűbb átvészelni egy változásokkal teli és fájdalmas időszakot, ha közben nem kell aggódnunk a hitelünk miatt.

Na de miért is fontos mindez?

A határidőre történő befizetés azért elengedhetetlen, mert a késedelmi kamatok nagyon megdrágíthatják a hitelünket, ráadásul felesleges kiadást is jelentenek. Ha tartós fizetési nehézségeink adódnak és nem működünk együtt a bankkal, akkor akár a negatív KHR listára is felkerülhetünk. A KHR listán szereplő személyek elvágják magukat a további hitelfelvétel lehetőségétől (amíg nem rendezik a meglévő tartozásaikat) és így adósságrendező hitel igénylésére sincs lehetőségük. Előfordulhat az is, hogy a bank felmondja a hitelt és egy követeléskezelő, illetve végrehajtó cég kezébe kerül a tartozásunk rendezésének a feladata.

Ezeket a kellemetlen következményeket azonban meg lehet előzni egy kis körültekintéssel és óvatossággal. Fontos, hogy akkor sincs minden veszve, ha már megtörtént a baj és nem tudunk fizetni. Ilyenkor fontos, hogy maradjunk együttműködők és a lehető leghamarabb értesítsük a bankot a helyzetről. A pénzintézet sem szeretne belebonyolódni a hosszadalmas jogi procedúrába. A probléma hatékony és kényelmes megoldására fog törekedni. Kaphatunk például türelmi időt, de akár arra is van lehetőségünk, hogy a futamidő megnövelésével csökkentsük a havi törlesztőrészletek mértékét. A munkanélküliség, a rokkantság vagy egy betegség azonban nemcsak a törlesztőrészleteket veszélyezteti, hanem a mindennapi megélhetést is. Biztosítás segítségégével ezekben a helyzetekben is gondoskodhatunk az anyagiakról. Köthetünk például egészségbiztosítást, balesetbiztosítást, életbiztosítást vagy munkanélküliségi biztosítást, sőt arra is van lehetőségünk, hogy ezeket a termékeket kombináljuk.

Comments are closed.

Navigate