Stoplis vagy sem? – Focicipő kisokos

Nemcsak a TV előtt, hanem a pályán is odavagy a fociért? Szívesen és rendszeresen rúgod a bőrt a haverokkal vagy a gyerekekkel? A december 10-én ünnepelt labdarúgás világnap alkalmából most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a megfelelő focicipő kiválasztásához.

A futballcipők fajtái tereptől függően

A leendő cipőd kiválasztásának első fontos szempontja, hogy milyen terepen fogod használni. Nem ugyanazok a követelmények ugyanis természetes gyepen, esős vagy száraz időben, műfüvön vagy egy terem focicipővel szemben. Lássuk is, hogy a különböző körülmények milyen elvárásokat támasztanak!

Stoplis focicipő száraz gyepre

A mérsékelten éles, FG vagy FG/AG stoplikkal ellátott cipőket jó időjárási viszonyokhoz és viszonylag egyenletes, tehát nem ledöngölt vagy süppedős terepre fejlesztették ki. Ez a típusú focicipő akkor ideális választás, ha kizárólag napsütéses, száraz időben merészkedsz ki a megfelelően karbantartott focipályára.

Stoplis focicipő természetes gyepre
Forrás: Unsplash / Jonathan Ward

Stoplis focicipő nedves gyepre

Amennyiben viszont egy kis esőzés sem szegi kedved, ha focizásról van szó, akkor határozottan érdemes beszerezned egy éles cipőt. A csavaros vagy kombinált, SG/SGO-Pro stoplis focicipők emellett biztosítják a megfelelő tapadást süppedős, egyenetlen talajon is, így biztosan nem fogsz hasra esni cselezés közben. Bizonyos márkák fejlesztései pedig már azt is lehetővé teszik, hogy a stoplik közé ne szoruljanak be a feltépett fűcsomók, ezek ugyanis kedvezőtlenül hatnak a gyors irányváltoztatásokra.

Műfüves focicipő

Műfüves terepre – például egy iskolai sportpályára – többféle futballcipő is megfelelő választás lehet. Az AG focicipők például kapásból az „articifial ground”, azaz a mesterséges talaj kifejezésről kapták az elnevezésüket. Ezeken a lábbeliken a stoplik kisebbek, kerekebbek és jellemzően üregesek, valamint sűrűbben helyezkednek el, mint a természetes gyepre tervezett társaiknál. Emellett a műfüves focicipők talpa keményebb, és nem annyira rugalmasak, mint a hagyományos sportlábbelik. Míg a TF/TT típusú műfüves focicipő sok apró gumistoplival rendelkezik, amik lefagyott pályán is remekül biztosítják a megfelelő tapadást és komfortérzetet.

Terem focicipő beltéri használatra
Forrás: Pixabay / Alexander Fox – PlaNet Fox

Terem focicipő

A terem focicipőket leginkább arról lehet felismerni, hogy lapos a talpuk. A minőségi darabokat úgy tervezték, hogy használat közben ne hagyjanak nyomot a beltéri talajon, legyen az parketta vagy épp gumi felületű.

A focicipő anyaga és kiképzése

Amennyiben eldöntötted, hogy milyen körülmények között fogod használni a leendő futballcipődet, a következő lépés, hogy az anyag és a kiképzés tekintetében dönts. A focicipőket vagy bőrből vagy műszálas matériából készítik. Előbbinél figyelembe kell venned, hogy használat közben nyúlni fognak, illetve igen gondos karbantartást, rendszeres mosást és ápolást igényelnek, viszont kevésbé büdösödnek. Lustább futballistáknak azonban inkább a műszálas verzió ajánlott, ezeket ugyanis elég lemosni és megszárítani.

Kiképzés tekintetében választhatod a klasszikus fűzős vagy a fűző nélküli verziót. Előbbinek előnye, hogy a befűzés erősségével később is szabályozni tudod a cipő szorosságát, míg az utóbbinál nagyon kell ügyelned a próbánál, hogy pontosan illeszkedjen a lábfejedre. Emellett választhatsz olyan modellt, aminek megerősített bokarésze van: ezeket jellemzően nehezebb felvenni, viszont stabilabban tartják a lábad és nyújtanak némi védelmet a bokasérülések ellen.

Futballcipő és labda a füvön
Forrás: Pixabay / tookapic

A megfelelő méret kiválasztása

A focicipőd megvásárlásának utolsó fázisa a megfelelő méret kiválasztása. Ezt legkönnyebben úgy teheted meg, ha a sportolás közben hordott zoknis lábfejeddel ráállsz egy fehér papírra, majd egy ceruzával körberajzolod. Ezt követően egy vonalzó segítségével mérd le a nagylábujjad és a sarkad közötti távolságot, adj hozzá 4-8 mm-t, majd a kapott értéket vesd össze a gyártók mérettáblázataival. A különböző márkák méretezésében ugyanis lehet némi eltérés. Márpedig a megfelelő focicipő kiválasztásához elengedhetetlen, hogy pontosan és szorosan illeszkedjen a lábfejedre.

Ezért a vásárlás előtt mindenképpen próbáld fel a kiválasztott futballcipőt! Ez különösen fontos, ha a megszokottól eltérő formájú lábad – például magas rüsztöd vagy széles lábfejed van. Sétálj, fuss és ugrálj is a leendő lábbeliben, azaz próbáld ki minden lehetséges pozícióban, amiben a lábad a pályán lesz. Amennyiben kicsit is úgy érzed, hogy nem kényelmes, válassz másikat!

Comments are closed.

Navigate