Igénytelen szobanövények feledékeny kertészeknek

Magadról, a háziállatodról, netán a gyerekekről is lelkiismeretesen gondoskodsz, de a lakásod „zöldjeinek” életben tartása komoly kihívást jelent? Tudd, hogy ezzel egyáltalán nem vagy egyedül! A növények teleltetéséről már korábban is írtunk, most pedig összeszedtük a legszebb igénytelen szobanövényeket! Ez az 5 szépség a kevés locsolás és a mostoha körülmények ellenére is igazi éke lehet az otthonodnak.

1. Az igénytelen szobanövények királya: a legénypálma

A zamiopálmaként is ismert legénypálma már hazánkban is igen nagy népszerűségnek örvend, ennek legfőbb oka pedig az, hogy kifejezetten könnyen kezelhető. Természetes élőhelyén a nedves és száraz évszakok váltakozása jellemző, ezért a gyökerei úgy fejlődtek, hogy akár hónapokon keresztül is képesek tárolni a vizet. Ha tehát gyakran megfeledkezel az öntözésről, akkor ez az igénytelen szobanövény lehet a hű társad, hiszen a kevés törődést is szép hajtásokkal hálálja meg.

az igénytelen szobanövények királya: a legénypálma
Forrás: Pexels /Lokesh Tiwari

2. A retró főnyeremény: a szobai futóka

Kezdő kertészek hálás társa lehet a gyönyörű, márványos leveleiről ismert szobai futóka. A léggyökeres liánnövény nem véletlenül díszes példája az igénytelen szobanövényeknek, ugyanis igazi túlélőnek mondható. Ritka locsolás és szárazabb levegő mellett is szépen burjánzik, a szaporítása pedig meglepően egyszerű. Elég az egyik levél tövénél elvágni, majd a szár végét vízbe tenni. Amikor vékony gyökereket növeszt, már ültetheted is egy új cserépbe! Kaspóban és falra, rácsszerkezetre futtatva is nagyon mutatós szobanövény.

3. A húsoslevelű apróságok: a pozsgások

Az igénytelen szobanövények kedvelőinek kifejezetten ajánlottak a rendkívül változatos megjelenéssel kecsegtető pozsgások. A szukkulensekként is ismert kis csodák kifejezetten száraz, meleg helyekről származnak, ezért nem is szeretik, ha túl rendszeresen locsolják őket. Húsos leveleikben ugyanis remekül tárolják a nedvességet. Családjukba tartoznak a kövirózsák, a varjúhájak, de például a csodálatos gyógyerővel bíró, gyorsan szaporodó aloe vera is.

Pozsgások
Forrás: Pexels / Scott Webb

4. Az igénytelen virágzó szobanövények aduásza: a vitorlavirág

A vitorlavirág egy kifejezetten könnyen gondozható, ugyanakkor légtisztító hatással bíró növény. A fényes-félárnyékos helyeket és a szobahőmérsékletet kedveli. Emellett igen nagy előnye, hogy a vízigényét látványosan jelzi: ilyenkor a levelei lekonyulnak, de egy alapos öntözést követően újra régi pompájában tündököl. Az igénytelen virágzó szobanövényeknek igen kedvelt fajtája, fehér virágai ugyanis nagyon szépen dekorálják a letisztult stílusú otthonokat.

Az igénytelen virágzó szobanövények aduásza: a vitorlavirág
Forrás: Pexels / Thang Le

5. A mutatós levélkoszorú: az anyósnyelv

A tigris- vagy fácánlevélként is ismert igénytelen szobanövény a liliomfélék családjába tartozik. Rendkívül szívós, jó szárazságtűrő növény, ami egyedül a túllocsolásra érzékeny. Feledékeny kertészeknek tehát remek választás, az otthonunkat ugyanis gyönyörű és különleges mintájú leveleivel teszi szebbé.

Comments are closed.

Navigate