Így gondozd télen a szobanövényeket!

Szobanövényeink télen igazi kis oázist jelenthetnek számunkra a lakásban. Fontos azonban tudni, hogy ebben az időszakban a róluk való gondoskodás is sokkal nagyobb odafigyelést igényel. Tippjeinkkel azonban a hideg időszakban is gyönyörű pompájukban tündökölhetnek!

Az őszi-téli borongós időjárás nemcsak az ember hangulatában és szervezetében okozhat változást: a növények igényei is megváltoznak ilyenkor. Ám nemcsak a fagyok jelentenek nehézséget, egy száraz, fűtött szoba szintén megpróbáltatás számukra. Ilyenkor számos kérdés felmerülhet bennünk: vajon nem árt nekik a hideg huzat, mennyi fényre van szükségük? Most összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amivel könnyedén átsegíthetjük növényeinket az év hideg időszakán.

Fény minden mennyiségben
Sajnos ez az időszak egyet jelent a korai sötétedéssel és a napsütötte órák számának csökkenésével, pedig a növényeknek ugyanúgy szüksége van a napfényre, a lámpafény sajnos nem pótolja az ebből fakadó hiányt. Éppen ezért igyekezzünk a lakás legfényesebb pontjára költöztetni a nagy fényigényű növényeket. Arra azonban figyeljünk, ha az ablakok alatt található a fűtőtest, a hő hatására a biológiai ritmus felborulhat, és sokkal könnyebben kiszáradhatnak, gyakoribb öntözést igényelhetnek. 

Persze nem minden esetben! A fényhiány tipikus jele lehet, ha növényeink levele sárgulni kezd. Sokan egyből arra gondolnak, hogy kiszáradás következménye ez, és újra öntözni kezdik. Azonban épp ezzel ártanak szeretett növényüknek. Mielőtt a túlöntözésre kerülne sor, kísérletezzünk a növény áthelyezésével, hátha több napfény hatására a sárgulás is csökken.

Apró trükkök
Mivel télen a növények növekedése, fejlődése lelassul, a tápoldatozást az ősz közepétől fejezzük be és ritkítsuk az öntözést, kivéve ha a korábban említett fűtőtest közelében vannak elhelyezve. Hagyjuk, hogy kedvenceink téli álomra szenderüljenek.

Kivételek azonban ez alól a télen is virágzó növények: a ciklámen, a mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz, az azálea, vagy az orchideák. Ezeket a növényeket ugyanúgy kéthetente érdemes tápoldatos vízzel meglocsolni.

Ilyenkor érdemes egy metszést is elvégezni rajtuk: például fikuszunk ha kicsi földlabdával, ellenben nagy lombkoronával rendelkezik, metsszük meg! Így sokkal könnyebben vészeli át ezt az időszakot és kevesebb levelet is hullajt. 

Védekezés a száraz levegő ellen
A fűtési szezonnal elérkezik az az időszak is, hogy szárazzá válik a lakás levegője. A megoldás ilyenkor a párásítás! Mára már számtalan bevált módszer létezik a szárazság csökkentésére. Ilyen például a radiátorra helyezett párologtató, vagy a növények földjére szórt agyag-granulátum, de léteznek már párásító gépek is. Emellett érdemes, akár hetente többször is permetezni a növényeink leveleit.

Porold le őket!
A fűtéssel a levegő portartalma is megnövekedhet, ami árthat a növényeknek. Éppen ezért ilyenkor érdemes gyakrabban áttörölni a leveleket nedves ruhával. Sőt a kisebbeket le is zuhanyoztathatjuk havonta egyszer. 

Óvjuk őket a huzattól!
Az ablakban elhelyezett növényekre, ha csak pár percre is, de kinyitjuk az ablakot, a beáramló hideg levegő és a hatalmas hőmérséklet csökkenés pillanatok alatt kárt okozhat bennük. Igen, a növények is képesek megfázni! Így ha télen szellőztetünk, először vigyük a növényeket védett helyre, vagy a nagyobbakat takarjuk el egy álfallal, kartonnal.

Ha ezekre figyelünk, növényeink igazán hálásak lesznek, és tavasszal újult erővel és pompával ékesítik otthonunkat.

Comments are closed.

Navigate