Így kösd le a lakásban ragadt cicádat

A hideg, esős idő beköszöntével kalandvágyó szőrmókjaink a lakásban ragadnak, az unalom pedig sem a kedvüknek, sem az egészségüknek nem kedvez. Most összegyűjtöttük, mit tehetsz ilyenkor kedvencedért!

Sokan úgy gondolják, mivel a macskák a nap nagy részét lustálkodással és szunyókálással töltik, ők nem is unatkozhatnak. Ez azonban nem igaz! A lakásban szorult kinti macsekoknál, illetve a sokszor magára hagyott benti cicáknál megjelenhetnek az unalom és az ezzel járó stressz tünetei, amit fontos, hogy a gazdi felismerjen. Összegyűjtöttük a legfontosabb jeleit, ha kedvencünk nem érzi lekötve magát, illetve néhány tippet annak érdekében, hogyan tudunk ezen változtatni.

Hogyan mutatkozik az unalom és a stressz?

1.   Levertség
Ha a korábban aktív cicánk egy ideje szinte csak az eledelért hajlandó felkelni a kanapéról, fontos, hogy ne arra gondoljunk, miénk a világ leglustább kedvence. Gondoljuk át mennyire van szellemileg és fizikailag lefoglalva, ugyanis könnyen lehet, hogy ennek hiánya okozza a levertséget.

2.   Falánkság
Ez evési kényszer szintén az unalom egyik legfelismerhetőbb jele. Hasonlóan hozzánk emberekhez, a macskák is hajlamosak az unaloműző nassolásra, ez pedig elhízáshoz vezethet náluk. Különösen fontos erre odafigyelni, ha cicánk ivartalanított, ilyenkor ugyanis megváltozhatnak a szervezetében lezajló folyamatok, és sokkal hízékonyabbá válhat.

3.   Bunda ápolási kényszer
Tény, hogy drága szőrmókjaink különös gondot fordítanak a tisztálkodásra, ám ha szinte csak ez foglalja le őket, illetve, ha ez bunda tépéssé fajul, ideje észbe kapni, hogy cicánk egy újabb unaloműző pótcselekvéséről lehet szó.

4.   Agresszivitás
A macskákról bizony nem hiába terjedt el, hogy hajlamosak a bosszúra. Ha nincsenek kellőképpen fizikailag és szellemileg lekötve, a felgyülemlett energia könnyen agresszióvá alakulhat. Ilyenkor gyakran rajtunk gazdikon, más családtagokon vagy háziállaton, illetve kedvenc tárgyainkon vezethetik le a feszültséget.

Ha azt vesszük észre, hogy kedvencünknél az említett viselkedési formák bármelyike, esetleg egyszerre több probléma is megjelent, nem kell egyből kétségbe esni. Rengeteg megoldás létezik arra, mit is tehetünk annak érdekében, hogy a macskánk boldog és kiegyensúlyozott, unalommentes életet élhessen.

1.   Játékok
Ezzel a megoldással járhatunk a legjobban! Egyrészt a közös játék közelebb hozza egymáshoz az állatkát és a gazdit, másrészt cicánk energiái is levezetődnek. Legyen szó plüssegérről, labdázásról vagy zsinórhúzásról, már 15 perc aktív játékkal is magas szinten hozzájárulhatunk ahhoz, hogy boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá váljon bársonytalpú társunk.

Az egyszerű játékokon túl, ma már komoly, intelligencia fejlesztő játékok is kaphatók, amiket garantáltan nem un meg pillanatok alatt kedvencünk. 

Emellett a macskák szeretik kiélni a ragadozó ösztöneiket is. Készüljünk olyan játékokkal, amiket elkaphatnak, „marcangolhatnak”, sőt diadalmaskodhatnak zsákmányuk fölött. Erre tökéletes megoldást jelentenek a kitömött plüssállatkák. A legjobb az egérkét formázó, ugyanis a cicákban az egérre való vadászat genetikailag kódolva van!

A másik variáció a lézerfény. A lézermutató különleges és rejtélyes fényét imádják levadászni. Ez az a trükk, ami szinte minden szőrmóknál beválik!

Agility
Az agility remek lehetőséget kínál a lakásban szorult cicák számára, ráadásul ezzel a játékkal fittek is maradnak. Az állatnak megfelelően felépített akadálypálya állhat macskabútorokból, de akár kartondobozokból is. Ez a gazdi fantáziájára van bízva. Ez a foglalkozás nemcsak cica mozgásszervi rendszerét fejleszti, hanem nagymértékben az intelligenciáját is. Ha cicánk kezdő, egyszerű pályával indítsuk, hiszen nem szabad túlterhelni, mert a makacs szőrmók akkor nem fog együttműködni.

Bújócska
Ki ne szeretett volna bújócskázni gyerekként? A cicák sincsenek ezzel másképp. Gondoljunk csak bele: hányszor ugranak elő a semmiből, hogy ezzel a frászt hozzák ránk? Kezdésnek helyezzünk el a lakás különböző pontjaira bújókat. Ezek lehetnek külön erre a célra vásárolt játékok, de nagy kedvencek a különböző méretű kartondobozok. Ez egy olyan egyszerű alternatíva a közös pillanatokra, ami egyszerre támogathatja macskánk intelligenciáját és izgalmat is hozhat a mindennapjaiba.

2.   Cica társ
Mivel imádott négylábúink társas lények, így ideális megoldás lehet egy cica társ is. Ha felelősen átgondoltuk, és úgy érezzük, be tudunk vállalni még egy kedvencet, válasszuk az örökbefogadást! Fontos ugyanis, hogy hasonlóan aktív természetű macskát keressünk társnak. A menhelyen lévő állatokról, gondozóik határozott jellemrajzot tudnak biztosítani, és persze ami a leglényegesebb, egy életet is megmenthetünk!

3.   Cicabútorok
A macskák mozgásigényét macskabútorokkal is csökkenthetjük. Legyen szó búvóhelyekről, mászható polcokról, esetleg a szoba plafonját átszövő komplett ügyességi pályáról, kedvencünk garantáltan értékelni fogja. Ráadásul, ma már olyan megoldásokkal is találkozhatunk, amik tökéletesen idomulhatnak lakásunk berendezéséhez. 

Sokan azt gondolják, a cicákat nem lehet tanítani, illetve nem igénylik a tanulást úgy, mint a kutyusok. Ez nem igaz! Adjunk esélyt a szőrmóknak, és hatalmas meglepetés érhet minket. Ehhez persze nem árt némi türelem, de egy biztos: minden egyes közös program azt a különleges kapcsolatot erősíti, ami csak egy gazdi és kedvence között születhet meg.

Comments are closed.

Navigate