Burkolat választás kisállatos otthonba

Kipofoznátok a lakást, vagy épp új, felújítandó állapotú otthont kerestek? Amennyiben négylábú is van a családban, mindenképpen érdemes elgondolkodni a megfelelő burkolat választás kérdéskörén. Hova kerüljön hidegburkolat? Melyik parketta a legellenállóbb? Alábbi bejegyzésünkben összeszedtük a legfontosabb szempontokat és tanácsokat a kisállatos felújításhoz!

1. Az első burkolat választási szempont: a higiénia

A felelős állattartók tudják, hogy amennyiben a kutyus/cicus benti, vagy kinti-benti életmódot él, az sok esetben plusz takarítást jelent a család számára. A háziállatok hullatják a szőrüket, esős, saras, netán havas időben pedig a mancsukkal behozzák a koszt, amit aztán a gyors terjedés érdekében hamar fel is kell törölni.

Tisztíthatóság szempontjából egyértelműen a hidegburkolatok, a fényes, sima felületű csempék vezetik a burkolat választási listát. Esztétikai szempontból érdemes ezekből is sötét színűt venni azokba a helységekbe, ahol a csapadékosabb évszakokban gyakrabban kell felmosni. Ilyen az előszoba, és kertkapcsolatos vagy teraszos otthon esetén a közlekedő terek.

Ezen kívül a vinyl padlók is egy higiénikus, ám jóval költséghatékonyabb megoldást jelentenek, cserébe nem annyira ellenállóak, mint a csempézett felületek. Természetesen a laminált padlót és a parkettát is fel lehet mosni, viszont ritkábban, és szigorúan ügyelve a víz mennyiségére. A túlzott áztatás ugyanis tönkreteszi a burkolatot.

Forrás: Pexels / Cottonbro Studio

2. A komfortról se feledkezz meg!

Ahogy az embereknek, úgy az állatoknak is fontos az otthon komfortja, ezt pedig figyelembe kell venned a burkolat választásnál is. Persze praktikus lenne az egész házat hidegburkolattal befedni, ez azonban hatalmas kiadást jelent, és amennyiben nincs padlófűtés, a téli hónapokban igencsak hűvös érzést kölcsönöz a rajta járkáló mancsocskáknak.

A padlószőnyeg egy nagyon kellemes, puha és meleg megoldás, de kisállatos otthonba nem kifejezetten ajánljuk. Nehezebb kiporszívózni, pisis-kakis-saras balesetek után nem lehet felmosni, a szőrük hullatására hajlamos fajták esetén pedig növelheti az allergia kockázatát a családban.

Amennyiben teheted, a meleg burkolat választásnál inkább a laminált vagy fa parketta mellett dönts. Télen pedig teríts le egy-két mosógépben is könnyen mosható szőnyeget oda, ahol a háziállatod szívesen tartózkodik. Emellett természetesen legyen a kedvencednek egy könnyen befűthető, puha és kényelmes beltéri kuckója is.

Forrás: Unsplash / Sonder Quest

3. Mennyire fontos az ellenállóság?

Egy kisállatos otthon burkolat választásánál mindenképpen figyelembe kell venned a kopásállóságot. A kutyák, cicák karmai – még ha kellően karban is vannak tartva – bizony felsértik a puhább burkolatok felszínét, ami egy idő után kifejezetten csökkenti a lakás esztétikai megjelenését. A hidegburkolatos helységeknél természetesen ilyen jellegű probléma nem merül fel, de laminált vagy fa parketta esetén számolj az ellenállósággal!

Laminált padlóknál ugyan a magasabb árkategóriába esnek, de mindenképpen érdemes AC4 vagy AC5 besorolású modelleket választani. Ezeknek a kopásállósága a legjobb, erős lakossági és közterületi igénybevételű helységekhez fejlesztették ki őket.

Laminált burkolat választás kutyás lakásba
Forrás: Unsplash / Florencia Viadana

A fa burkolat választás előnye, hogy felcsiszolhatók, így 10-20 év után sem kell feltétlen az egész parkettát lecserélni, ha már kopottas. Értelemszerűen a puhább fenyő alapanyagú a legsérülékenyebb, de egy kemény tölgy vagy bükk parketta lerakásához bizony mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk. Emellett a legtöbb, nem gyárilag kezelt fa burkolat kopásállóságát utólagos felületkezeléssel, magas minőségű lakkozással és olajozással lehet fokozni.

4. A burkolat választás prózai szempontja: az anyagiak

Az otthonunk burkolat választásánál persze nem hagyhatjuk figyelmen kívül a pénztárcánk nyújtotta lehetőségeket sem. A hidegburkolat és a fa parketta egyértelműen a drágább, de tartósabb kategóriába esnek, míg a laminált, a linóleum vagy vinyl padló egy olcsóbb megoldást jelenthet. Természetesen a padló felújítás büdzséjénél nemcsak az anyagdíjjal, de a szakember munkadíjával is számolnunk kell.

Comments are closed.

Navigate