Illóolaj kisokos: a fertőtlenítéstől a lazításig

A téli, hűvös és csapadékos, napfényben szegényebb hónapokban a felső légúti betegségek szinte minden családnak megnehezítik a hétköznapjait. Ilyenkor az immunerősítés mellett célszerű lehet bevetni némi aromaterápiát, például egy illóolaj párologtatóval. A kellemes illatoknak ugyanis számos egészségre gyakorolt, pozitív hatása is ismert.

Az alábbi kisokosunkban felsorolt illóolajokat természetesen a saját igényeidnek megfelelően kombinálhatod is. Felhasználhatod őket házi készítésű kozmetikumok vagy tisztítószerek alapanyagaként, vagy párologtathatod őket illóolaj diffúzorokból és párologtatókból. Ne feledd: az illóolaj tömény esszencia. Mindig végezz tehát allergiatesztet egy új illat kipróbálása előtt, és tartsd be az ajánlott hígítási arányokat!

1. Fertőtlenítés és tisztítás: citrom, teafa és levendula

Egyes illóolajok antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkeznek, így tökéletesek a ház tisztaságának megőrzéséhez. A citrom például friss és tiszta illatával nemcsak a levegőt frissíti fel, hanem erős antibakteriális hatással is bír. A teafaolaj és a levendulaolaj is kiváló választás a fertőtlenítéshez, ezen túl pedig a levendula a nyugtató hatásáról is ismert. Ezeket a párologtatáson túl házi tisztítószerek alapanyagaként is felhasználhatod.

Levendula illóolaj
Forrás: Pexels / Eva Bronzini

2. Stresszcsökkentés: levendula illóolaj

A házi gyógynövényes párna készítésekor nem véletlenül ajánlottuk, hogy a parajdi sóval töltött párnádba keverj némi friss levendulát. Ez a növény ugyanis nemcsak a tisztaság szimbóluma, hanem hatékony szorongáscsökkentő is. Az esti nyugtató gyógyteáknak, illatgyertyáknak gyakori alkotóeleme a levendula, de a kívánt lelassuláshoz illóolaj diffúzorból is párologtathatod.

3. Légúti panaszok enyhítése: eukaliptusz és mentol

Köhögsz, folyik az orrod vagy nehézlégzésed van? Jó hír, hogy a legtöbb felső légúti betegség folyományaként fellépő panaszra megoldást jelent az eukaliptusz és a mentol illóolaj. Ezek felhasználásával bátran készíts fürdősót, és a nehezebb napokon (szigorúan lázmentes állapotban!) vegyél egy forró fürdőt. Az eukaliptusz és a mentol illóolaj párologtatóval is enyhíti a kellemetlen tüneteket, emellett pedig frissíti a levegőt.

Diffúzor
Forrás: Pexels / Doterra International

4. Élénkítő illóolajok: narancs és borsmenta

Ha szükséged van egy kis felfrissülésre és energiára, a narancs és a borsmenta olajok ideális választást jelenthetnek. Ezek az illatok nemcsak élénkítik az elmédet, de segítenek fókuszálni és növelik a produktivitást is. Amennyiben például szereted a reggelt egy frissítő zuhannyal kezdeni, kifejezetten ajánljuk az ilyen illatú tusfürdőket és szappanokat.

5. Relaxáció és alvássegítés: kamilla

A kamilla egy rendkívül sokszínű gyógynövény. Nyugtató, lazító hatása miatt gyógynövényes párnába is jó választás a leszárított virág, de a belőle készült illóolaj is sokoldalúan használható. Például nagyszerűen alkalmazható házi készítésű szappanok, fürdősók vagy fürdőbombák alapanyagaként. A hálószobádban illóolaj diffúzorral párologtatva pedig a megnyugvást, a pihentető alvást élvezheted.

Comments are closed.

Navigate