Immunerősítés ősszel: 4 hasznos tipp

Kisgyermekes családok tudják, hogy az ősz nemcsak a színpompás levelek és a sütőtökös latték idilli szezonja, hanem sajnos a különféle betegségeké is. A gyerekek közösségbe mennek, az időjárás hűvösebbé válik, a vírusok, baktériumok könnyebben terjednek, a kevesebb napfény miatt pedig gyengül a szervezet ellenálló-képessége. Ebben a blogbejegyzésben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet az immunerősítéshez ősszel.

A COVID-19 járvány – ha mással nem is – néhány hasznos tapasztalattal azért szolgált az emberiség számára. Megtanultuk, mennyire sokat számít a rendszeres és megfelelő kézmosási technika, az általános higiéniai szabályok betartása, illetve zsúfolt helyeken (pl. tömegközlekedés) a maszkviselés. Emellett pedig a szabadon választható oltások (pl. influenza) beadatását is érdemes a hidegebb, betegségekkel terhelt időszakban megfontolni. Ne feledd: a legjobb gyógymód a megelőzés! Ha tehát az immunerősítést ősszel még hatásosabbá szeretnéd tenni, ezeket is alaposan fontold meg a most következő hasznos tippeken túl.

Megfelelő kézhigiéniával az immunerősítésért
Forrás: Unsplash / Kristine Wook

1. Az immunerősítés kulcsa a helyes étkezés

Nem véletlenül a változatos, vitaminokban és tápanyagokban gazdag étrend és a kellő folyadékfogyasztás az egészséges élet alapja. Nyáron erre viszonylag könnyű odafigyelni, hiszen az üzletek és piacok polcai dúskálnak a finomabbnál finomabb idényzöldségekben és -gyümölcsökben. Ezeknek a fogyasztását ugyanakkor ősszel sem szabad abbahagyni! Az óvodás immunerősítésnél pedig különösen fontos, hogy a kicsik minden nap egyenek nyers zöldségeket és gyümölcsöket – legalább 3-4 étkezéshez! Ezeket persze elkészítheted smoothie formájában is, amihez itt ajánlunk 3 remek receptet.

2. Vitaminpótlás

Az őszi-téli időszak betegségeivel szemben főként az extra D és a C-vitamin tudja felvenni a harcot, ezekkel tud ugyanis igazán hatásos lenni az immunerősítés gyerekeknek. Ez utóbbi vitamin például megtalálható a citrusokban, a sárga és piros paprikában, a káposztában és a brokkoliban. Főként a hányós-hasmenős járványok idején érdemes probiotikus termékeket is beiktatni a immunerősítő rutinba, ezek ugyanis helyreállítják a bélflóra egyensúlyát, ami kulcsszerepet játszik a szervezet ellenállóképességében. Az őszi immunerősítéshez szükséges további tápanyagok beviteléről bátran kérdezd meg az orvosodat vagy egy dietetikust!

Vitaminpótlással az őszi immuerősítéshez
Forrás: Pexels / Jane Doan

3. Elegendő testmozgás és alvás

A mozgásszegény, ugyanakkor stresszes életmód nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát növeli, de az immunrendszerünk működésének sem tesz jót. A rendszeres, legalább heti 3×30 perc testmozgásnak, hosszabb sétáknak, futásnak és kerékpározásnak hála ráadásul az alvásod minősége is javulhat, ami szintén elengedhetetlen a betegségekkel szembeni harcban. Amennyiben az ágyad sem nyújt megfelelő pihenést, érdemes annak a cseréjét is megfontolnod. Ha pedig a fő cél az immunerősítés gyerekeknek, különösen fontos, hogy a délutáni alvást és az időben fektetést komolyan vedd!

Immunerősítés gyerekeknek?: aludjon sokat!
Forrás: Pexels / Andrea Piacquadio

4. Stresszkezeléssel az immunerősítésért

Európában közel 40 millió embert érint a munkahelyi stressz, és a munkából távol maradók 50–60 százaléka a munkahelyén megélt feszültség elől menekül. Emellett a szervezet védekezőképességét is jelentősen rontja a rendszeres stressz, ezért különösen érdemes ebben az időszakban olyan tevékenységeket végezned, amelyek ezt enyhíthetik. A szabadban megejtett séták mellett a jóga, illetve a testmozgást követő relaxáció is sokat segíthetnek ezen a téren. Emellett a szabadidődben igyekezz olyan hobbiknak hódolni, amik feltöltenek, nyugodtabbá tesznek!

Comments are closed.

Navigate