3 smoothie recept a tavaszi fáradtság ellen

A telet követően, a napsütés és a megfelelő vitaminpótlás hiánya miatt gyakran érezhetjük magunkat elcsigázottnak. Jó hír viszont, hogy a tavasz beköszöntével a friss gyümölcsök és zöldségek szezonja is elérkezik, aminek hála igen hatékonyan kezelhető ez a bizonyos „tavaszi fáradtság”. Egy jó turmixgép vagy botmixer, illetve néhány recept segítségével pedig pillanatok alatt mi is feketeöves smoothie készítővé válhatunk!

Mi fán terem a smoothie?

A smoothie az egészséges életmód irányzatainak felfutásával ma valóságos reneszánszát éli. A krémes állagú, növényekből és zöldségekből készített ital ugyanis minden évszakban kiváló és ízletes formája a vitaminpótlásnak. A turmixoktól leginkább az különbözteti meg, hogy a smoothie receptek kizárólag növényi alapanyagokat tartalmaznak, azaz a gyümölcsök és zöldségek krémesítése nem tejjel vagy joghurttal, hanem vízzel, gyümölcslével vagy magitalokkal történik. Emiatt pedig a vegán étrendet követők is bátran felvehetik a őket a menüjükre.

Az angolul „sima” jelentéssel bíró italokat sós és édes formában is el lehet készíteni. A krémes finomságokat bátran tálalhatjuk a reggeli mellé, tízóraira vagy uzsonnára, emellett pedig az egyes gyümölcsöktől vagy zöldségektől ódzkodó gyerekek egészséges étrendjébe is könnyedén beilleszthetők. Nagy előnyük, hogy kevés, ugyanakkor vitamindús hozzávalót igényelnek, illetve egyszerűen és gyorsan lehet őket elkészíteni.

Emellett ráadásul kis eszközigényűek: elég hozzájuk az egyik legegyszerűbb konyhai robotgépünk, a turmix vagy a botmixer is. Az igazán haladó smoothie készítők persze egy gyümölcscentrifugát is beszerezhetnek, amivel az italok alapját jelentő gyümölcsleveket lehet házilag elkészíteni.

A legjobb tavaszi smoothie receptek

1. A zöld smoothie

A tavasz beköszöntével egyre több zsenge, leveles zöldséget tudunk idényszerűen megvásárolni – ezek közül mindenképpen kiemelkedik a spenót, mint remek smoothie alapanyag. Az alacsony kalóriatartalmú, C-, A- és B-vitaminban gazdag leveleket ezúttal a szintén szezonális alma és az eredményt még krémesebbé varázsoló banán egészíti ki. A zöld smoothie ráadásul segít a méregtelenítésben és a fogyásban.

Hozzávalók:

  • 30 g bébispenót
  • 1 db zöldalma
  • 1 db érett banán
  • 1,5 dl hideg víz vagy 100%-os almalé
  • 1 tk lenmag
A tökéletes smoothie készítő a turmixgép
Forrás: Freepik

Elkészítése:

A spenótleveleket és az almát mosd meg alaposan. Utóbbiból távolítsd el a magházat és vágd apró darabokra, a banánt pedig hámozd meg és karikázd fel. Tedd a hozzávalókat a turmixgépbe, majd kezdetben lassú fokozat mellett, fokozatosan add hozzá a vizet vagy a 100%-os almalevet. A tökéletes smoothie állag eléréséhez legalább 3 percig turmixolj, majd még frissen fogyaszd el!

2. A sárga smoothie

Ezzel a smoothie recepttel még bátran feleleveníthetjük a télre jellemző citrusok és a körte zamatos ízét. A rostokban gazdag ital ráadásul jót tesz az emésztésnek, magas C-vitamin tartalmával pedig a hideg évszak alatt lemerült immunrendszert is megerősíti.

Hozzávalók:

  • 1 db Nashi vagy Santa Maria körte
  • 2 db mandarin
  • 1,5 dl 100%-os narancslé
  • ½ érett banán
  • ¼ érett mangó
Smoothie receptek naranccsal
Forrás: Freepik

Elkészítés:

A körtét alaposan mossuk meg, távolítsuk el a magházát és vágjuk kisebb darabokra. A banánt, a mandarint és a mangót hámozzuk meg, utóbbiból szedjük ki a magot, majd a feldarabolt gyümölcsöket tegyük a turmixgépbe. Öntsük fel a narancslével, a krémes állag eléréséhez pedig néhány percig turmixoljuk.

3. A piros smoothie

Az itt felsorolt smoothie receptek közül talán ez a legkevésbé szezonális -cserébe viszont szinte minden évszakban elkészíthető. A vasban gazdag, piros gyümölcsök idényére ugyanis nyárig még várnunk kell, de szerencsére a málnát, az áfonyát és az epret is megvásárolhatjuk mélyfagyasztott verzióban. Ez a smoothie recept a jelenleg is szezonális almával egészíti ki a magas C-vitamin, kalcium- és magnéziumtartalmú gyümölcsöt, amihez a superfoodként számontartott búzacsíra kölcsönöz emésztéssegítő és immunerősítő hatást.

Hozzávalók:

  • 1 db Fuji vagy Gála alma
  • 200 g fagyasztott eper
  • 1 dl 100%-os narancslé
  • 0,5 dl ananászlé
  • 2 tk búzacsíra
Epres smoothie
Forrás: Pexels / Photomix Company

Elkészítés:

Az epret vedd ki a fagyasztóból, és egy órán keresztül hagyd felolvadni szobahőmérsékleten. A búzacsírát és az almát alaposan mosd meg, az utóbbiból távolítsd el a magházat, majd kockázd fel. A „száraz hozzávalókat” tedd a smoothie készítőbe, öntsd fel a gyümölcslevekkel, majd kezdődhet is a turmixolás!

Comments are closed.

Navigate