Szuper eszközök az egészséges életmódhoz

Ha annyi pénz vándorolna a diétázókhoz, mint ahányszor elhatározzák magukat, valószínűleg mind gazdagok lennének. Eleinte szörnyen nehéznek tűnik az elindulás is, majd jön az önmegtartóztatás, a kitartás, a „nemet mondás” művészete. Az életmódváltás – ami máris jobban hangzik, mint egy átmeneti sanyargató diéta – azonban sokkal egyszerűbb és célravezetőbb lehet, különösen ha megvannak hozzá az eszközeink. Máris mutatjuk, mit érdemes beszerezni!

A mindennapi rohanásban a legnehezebb odafigyelni magunkra. Pedig muszáj valahogy időt szakítani az egészséges életmódra, mert ha nem tesszük, idővel a testünk jelzi, hogy nem bír el több terhet. Az, hogy mit fogyasztunk, nagymértékben hozzájárul ehhez. A következő segédeszközök jól jöhetnek a pulton, ha egészségesebb étrendre váltanánk, sőt, általuk sokkal gyorsabbak is lehetünk a konyhában! 

Hidegen sajtoló gyümölcsprés
Valószínűleg nincs is jobb, mint egy pohár százszázalékos narancs- vagy almalé reggelire. Éjjel alvás közben kiszárad a testünk, veszít a hidratáltságából, így alapból folyadékkal kell indítani a napunkat a szakemberek szerint. Miért ne készíthetnénk mi magunk ezt friss gyümölcsökből? A fejlődő technológiának köszönhetően már olyan hidegen sajtoló gyümölcspréseket lehet kapni a boltokban, amik sokkal több hasznos tápanyagot és ízt sajtolnak ki a gyümölcsökből és zöldségekből, mint a korábbiak. Ráadásul a legújabbakban már salátaleveleket, gyógynövényeket, búzafüvet és csírákat is préselhetünk. Sőt! Akár diétás gyümölcsfagylaltot is készíthetünk! 

Smoothie készítő
A reggeli után érdemes rögtön rákanyarodni a smoothie-ra, a megunhatatlan finomságra, amit akár minden reggel más és más alapanyagokból készíthetünk el magunknak. Ezt az eszközt sokan egy egyszerű turmixgépnek tekintik, pedig sokkal több annál. Egyes pengék simán megbirkóznak a jéggel és a fagyott gyümölcsökkel, ráadásul a legtöbb eszközhöz csatlakoztatható a kulacs, és gyakorlatilag abban készül el a felturbózott ital. Itt érdemes figyelni arra, hogy minimum 600 wattos legyen, kisebb teljesítményűt nem érdemes választani, de egy ennél is erősebb gép még a kávébabot is ledarálja nekünk!

Csíráztatógép 
Egyre többen fedezik fel, hogy mennyi értékes anyagot tartalmaznak a csírák: vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, antioxidánsokat. A mikrozöldek egész nyugodtan képezhetnék napi étrendünk részét. Persze a mennyiséggel nem érdemes túlzásba esni, egy pár gramm bőven elég a salátára vagy a pirítósra belőle. A boltokban előre csomagolva borsos áruk van, és nem is állnak el sokáig, azonban erre is van már megoldás! Szerezzünk be egy csíráztató gépet! Persze egy sima dunsztos üvegben is lehet csíráztatni, de aki feledékenyebb típus, annak jól jöhet egy olyan szerkezet, ami helyettünk gondoskodik a szépen növekvő vitaminbombákról.

Meleglevegős fritőz
Angol nevén: Airfryer. Ez most az egyik legnépszerűbb eszköz a konyhákban, és nem véletlenül! Természetes igénye az embereknek, hogy kevesebb zsiradékkal, olajjal főzhessenek. A köztudatban végre széles körben elterjedt, hogy a megfelelően párolt ételek egészségesebbek, mint a bő olajban megfürdetett, bundázott főfogások. A meleglevegős fritőzben forró olaj helyett a keringetett meleg levegő végzi a munkát. Ennyire egyszerű! Az elv ugyanaz, mint a légkeveréses gáz- és villanysütők esetén. A tér viszont jóval kisebb, az eszköz kompaktabb. Ezáltal a hőenergia gyorsabban és koncentráltabban érvényesül, ráadásul a fogyasztása is jóval kisebb. Készíthetünk benne húsokat, halat, csirkét is, de szépen megsülnek benne a zöldségek és a krumpli is. Ebből is érdemes egy nagyobb teljesítményűt választani – 2000 watt-osat. A digitális kijelző értesít minket arról, mikor lesz készen az étel, majd 20-30 perc múlva már tálalni is lehet. Így nem csak egészségesebb fogásokat készíthetünk, de még időt is spórolhatunk.

Kontaktgrill
Ez az eszköz már a nagypályásokat célozza be, a grillezés szerelmeseit. Aki szeret a szabadban grillezni, és mániája a vele járó sütés-élmény, annak igazi megváltás egy ilyen gép, amit a lakásban is lehet használni. Az elektromos grill használata rendkívül leegyszerűsíti az ételek elkészítését. Az alapanyagok nem közvetlenül a tűzzel találkoznak, hanem a grill rácsoktól lesznek csíkozottak. Így a kontakt grill belső fele inkább egy hullámosan bordázott grill-lapra hasonlít. Az egyenletes hőelosztásnak köszönhetően ínycsiklandozó ételeket készíthetünk, káros anyagoktól mentes sütőfelületen. Ebben az esetben érdemes egy pár csepp olajat is használni, de a zsíradék a legtöbb gépben egy külön erre a célra kialakított lecsepegőbe csorog. Ez az úgy nevezett Low Fat Grill funkció. Ahogy rácsukjuk a lapokat az ételre, a húsok és a zöldségek rostjai azonnal bezáródnak, magukban tartva a zamatukat. Készíthetünk grillezett padlizsánt, cukkinit, teljes kiőrlésű szendvicseket, különböző húsokat. A recepteket pedig fantáziadúsan kombinálhatjuk.

Ezek az konyhai eszközök nemcsak a mindennapjainkat teszik könnyebbé, de segítségükkel az egészséges életmódra váltás is sokkal gördülékenyebben fog menni!

Comments are closed.

Navigate