Kirándulás gyerekkel: hová menjünk, mivel készüljünk?

Végre itt a jó idő! Ilyenkor mi sem lehet jobb hétvégi elfoglaltság egy közös erdei sétánál. Ez a költséghatékony program nemcsak jót tesz a gyermekek egészségének és alvásminőségének, de erősíti a családi és a természettel való kapcsolatot is. Alábbi bejegyzésünkben összeszedtük a legjobb túraútvonalakat, valamint a kirándulás gyerekkel téma legfontosabb tudnivalóit is. Rajta hát, családosok, erdőjárásra fel!

A megfelelő útvonal kiválasztása

A gyerekes kirándulás tervezésénél mindenképpen vegyük figyelembe a kicsik életkorát és képességeit. A gyermekek jóval lassabban és rövidebb távon képesek gyalogolni, emellett fontos, hogy az erdei sétát élményként, ne pedig teljesítménytúraként éljék meg. Kezdésnek tervezzünk inkább rövidebb, játékos programokkal egybekötött kirándulásokat. Aztán – amennyiben a gyerkőcök nyitottak a természet nyújtotta szépségekre – bátran növelhetjük is a tétet!

Kirándulás gyerekkel az erdőben
Forrás: Unsplash / Kelly Sikkema

Budapest környéki kirándulás gyerekkel

Szerencsére a főváros környékén változatos útvonalak és játékos programok közül válogathatunk. A Hűvösvölgy-Széchenyihegy vonalon zakatol a hangulatos gyermekvasút, amiről leszállva számos erdei ösvényre bukkanunk. A kirándulást itt könnyen összeköthetjük egy rétesezéssel és libegőzéssel a Normafán, vagy akár egy családi délutánnal a Budakeszi Vadasparkban, ami mindössze 40 perc sétára található a Szépjuhászné megállótól. Míg Királyréten egy interaktív, természeti kincsekre fókuszáló látogatóközpont, egy erdei hajtánypálya és a Béka Bori tanösvény várja az családokat.

Játékos tanösvények

Hazánk számos pontján találhatunk kifejezetten gyerekeknek kialakított, a kirándulást interaktív és edukatív élménnyé emelő tanösvényeket. Az egyik legnépszerűbb a Naszály lábánál található, 5 kilométer hosszú Gyadai tanösvény. A Hangya Dani birodalmára keresztelt út a környék élővilágát és az itt folyó erdőgazdálkodási munkát mutatja be, miközben cölöpökön és függőhídon át is vezet a kalandos túra.

Szintén kellemes gyerekes kirándulási célpont lehet a Balatongyörök és Balatonederics között található Pele apó tanösvény. Az túra több rövidebb és hosszabb körútból áll, összesen 8,5 kilométer hosszú, amin a környék összes természeti titkát egy kedves kis figura, Pele apó mutatja be.

Míg a drávaszentesi Üde rétek tanösvényen legelésző szürkemarhákkal találkozhatunk, a 3 km hosszú kirándulás végén pedig madárfigyelő toronyból ismerhetjük meg a környék madarait. Az itt található bemutatóközpontban ráadásul a kicsik hazánk őshonos haszonállataival (pl. rackajuh és mangalica) is megismerkedhetnek.

Budapest környéki kirándulás gyerekkel
Forrás: Unsplash / Daiga Ellaby

Kirándulás gyerekkel: ezekkel számolj!

Az élvezetes útvonal kiválasztásán túl nem árt még néhány dologra felkészülnünk. Amennyiben egy Budapest környéki kirándulás gyerekkel a program, megközelíthetjük a célt tömegközlekedéssel is. Azzal azonban mindenképpen számoljunk, hogy a kicsik maximum 1-2 órát bírnak jókedvűen sétálni. Ha tehetjük, szálljunk le minél közelebb a célponthoz, mert az oda- és visszagyaloglás ebben az életkorban megerőltethető lehet.

Három-négyéves korig különösen érdemes odafigyelni arra, hogy a kicsik hamar elfáradnak. A célpont kiválasztásánál járjunk utána, hogy egy nagyobb kerekű babakocsival kényelmesen bejárható-e az út, vagy netán hordozóval kell készüljünk. Ez esetben lehetőleg olyat válasszunk, amit könnyedén a hátunkra tudunk kötni, a kicsi kényelmesen érzi magát benne, netán szundikálni is tud a természet lágy ölén.

Nagyobbaknak bátran vigyünk saját kis hátizsákot, kulacsot vagy termoszt is! A gyerekek kifejezetten szeretik, ha a felnőttekhez hasonlóan, túrabottal és némi egészséges elemózsiával, cukor- és szénsavmentes itókával vághatnak neki a kirándulásnak. A hátizsák legyen egyenletes elosztású, simuljon fel jól a gyermek hátára, és semmiképp se legyen 1 kg-nál nehezebb. Érdemes készülni rá, hogy ha a gyerkőc elfárad, nekünk kell majd cipelni.

Így lesz élmény a kirándulás gyerekkel
Forrás: Unsplash / Christopher Luther

Így lesz élmény a kirándulás gyerekkel!

Fontos, hogy a gyerekkel kirándulás ne csupán a természetjárásról szóljon. A rövid túrát kössük össze valamilyen élményszerű eseménnyel is – lehet az egy erdei labdázás, szalonnasütés vagy egy játszótér meglátogatása. A gyerekeknek mindig mondjuk el érthetően a kirándulás célját – például egy kilátót, barlangot vagy patakot -, ahova a sétánk során el szeretnénk jutni. Egy nagyobb, több órás kirándulásba pedig mindenképpen kalkuláljunk rövidebb megállókat, ahol a család kifújhatja magát.

Fontos, hogy a sétánk alatt végig tartsuk fenn a gyermekek érdeklődését. Beszéljünk nekik a természet kincseiről, a fákról, az állatvilágról, találjunk ki az erdőben játszódó meséket – például felfedezősdit, vagy azt, hogy most tündérországban barangolunk. Emellett pedig tudatosan készüljünk játékos feladatokkal és az erre szánt idővel. Gyűjtsünk terméseket, keressünk különleges formájú fákat és kavicsokat, utánozzuk az állatok járását, hangját, vonjuk be a kicsiket a túraútvonalak jelzéseinek megtalálásába. Letelepedvén szemléljük együtt a felhőket, játszunk kavicsokkal célbadobósdit, de egy kis bújócska-fogócska is igazán bele kell férjen a gyerekes kirándulásba.

Comments are closed.

Navigate