Szuper tippek kezdő túrázóknak!

A természetben kirándulni talán az egyik legegészségesebb program. A túra az egész testet igénybe veszi, erősíti az izmokat, a térdünket, és óránként el lehet vele égetni 350 kalóriát. Ráadásul aki gyakran kirándul, erősíti az immunrendszerét, így ritkábban kap el betegségeket is. Ugye milyen csábítóan hangzik? Mindent összevetve viszont fontos felkészülten elindulni egy ilyen kalandra, hiszen még az edzett túrázók sem indulnak terv nélkül útnak.

Minden kezdet nehéz, így ha valaki régóta nem kirándult, vagy egyáltalán nem járta a természetet korábban, jobb ha alaposan megtervezi az utat. Számít merre indulunk, miben és mivel megyünk, illetve az is, hogy mit viszünk magunkkal. Íme néhány hasznos tipp az túrázáshoz!

Mielőtt nekivágunk a vadonnak
Először is tervezzük meg a pontos úticélt. Mielőtt belevetnénk magunkat a vadonba, mindig tájékozódjunk az aktuális időjárási viszonyokról és legyünk tisztában a saját teherbírásunkkal. Magyarországon számtalan útvonal közül válogathatunk. Ha kezdők vagyunk, válasszunk könnyebb, főútvonalakhoz közeli túrautakat. Gyönyörű területeket fedezhetünk fel akkor is, ha annak közelében lakott terület található.

Milyen ruhát vegyünk fel?
Az időjárás függvényében választhatunk vékonyabb vagy vastagabb öltözetet is. Az aranyszabály, hogy öltözködésünk legyen réteges! Felvehetünk vízálló és szellőző holmikat. A szakértők szerint érdemes legalább három réteget hordani a túrázáshoz. Ha nagyon nagy a hőség, akkor is legyen nálunk minimum kettő, hiszen ebben az esetben egyet magunknál hordhatunk, ha elromlik az idő. Ha sátrazunk, jól jöhetnek a gyorsan száradó ruhák, a farmert érdemes elfelejteni.

A hátizsáknál pedig figyeljünk, hogy kényelmesen feküdjön a hátunkra, legyen rajta mellkas és derékpánt is, hogy rögzíteni tudjuk a testünkhöz. Ha a hátitáska vágja a vállunkat, vagy nehezünkre esik cipelni, megkeserítheti az egész utazást. 

A leglényegesebb ruhadarab a túracipő! Itt meghatározó szempont, hogy vastag legyen a talpa, tartsa a bokánkat és megfelelő tapadása legyen. Gyakorlott kirándulók már azokat a típusokat keresik, amelyeken kevés a varrás, hiszen annál kevesebb helyen tud elszakadni. Egy minőségi túrabakancsot már 20-30 ezer forintért is megvásárolhatunk, de a drágább, márkás darabok akár 60 ezer forintba is kerülhetnek. Aki rendszeresen szeretné járni a természetet, annak mindenképpen megéri egy minőségi lábbelire befizetni.

Mit pakoljunk be a hátizsákba?
Kirándulás közben óhatatlanul elfárad az ember, az energiát pedig pótolni kell! Tanácsos túra előtt szénhidrátban gazdag ételeket – tésztát, teljes kiőrlésű kenyeret, olajos magvakat fogyasztani. Útközben pedig nassolhatunk fehérjeszeletet vagy gyümölcsöket, zöldségeket. Amennyiben több napra indulunk, esetleg sátorral, érdemes befektetni egy gázos mobil főzőbe. Ezzel a sátorban is főzhetünk kávét, teát vagy ebédet. 

Legyen nálunk száraz váltó ruha, alsónemű. Egy kis bicska, körömvágó olló is rendkívül hasznos tud lenni és ne feledkezzünk el a szúnyogriasztóról, magas faktorszámú naptejről, fájdalomcsillapítókról sem. Utóbbi egy forró nyári napon jelentkező fejfájásnál életmentő lehet. Előfordulhatnak apróbb sérülések, karcolások, éppen ezért sebfertőtlenítő és egy kis géz sem árt, ha megbújik a neszeszerben. 

Folyadék mindig legyen nálunk! 1-1,5 liter víz ajánlott, ugyanakkor nem érdemes túlzásba esni, mert csak cipelni fogjuk magunkkal a palackokat, holott lehetséges, hogy a kirándulás útvonalán egyébként is találkozunk forráspontokkal, ahol feltölthetjük készleteinket.

Az iránytű helyett GPS
Manapság már az okostelefonokban is van GPS, de akár külön is elpakolhatjuk ezt a fontos eszközt. De sokkal izgalmasabb lehet a kirándulás, ha inkább túraútvonalakon használt jelzések segítségével tájékozódunk. Amennyiben ezeket nem ismerjük, egyáltalán nem kell bemagolnunk mindent előre. (Egyébként nincs belőlük olyan sok.) Az általános Magyarországon használt jelzésekről találhatunk tájékoztató füzeteket is a legtöbb turisztikai információs irodákban vagy a túraútvonalak induló állomásánál. Onnan könnyedén beazonosíthatjuk, hogy éppen barlangokhoz, sziklaüregekhez vagy forrásokhoz, kilátópontokhoz vagyunk-e közel.

A gyakorlott kirándulók nem győzik hangsúlyozni, hogy senkinek nem szabad letérni a kijelölt útvonalról! Ha valaki esetleg eltévedne, őrizze meg a nyugalmát, és hívja a rendőrséget. Ha esetleg még nem sötétedett ránk és tudunk tájékozódni, tartsunk lefelé vagy egy irányba, és idővel nagy valószínűséggel elérjük a kiépített betonutat. 

Ha felkészültünk és elhatároztuk, hogy belevágunk egy ilyen kalandba, családdal vagy barátokkal, esetleg egyedül, biztosak lehetünk benne, hogy felejthetetlen és testet-lelket feltöltő élményben lesz részünk.

Comments are closed.

Navigate