Népszerű és könnyű budapesti túraútvonalak

Nincs ötleted még, hogy hova menj a hétvégén, de nem szeretnél a négy fal között maradni? Ha fővárosi mászkálásnak örülnénk és a városnézés után egy kicsit a zöldben is kalandoznánk, akkor ez a cikk segíteni fog. Miket érdemes megnézni a Budai-hegység rengeteg látnivalója közül, mindezt könnyű budapesti túraútvonalakon? Irány a Normafa!

Valószínüleg mindannyian olvastunk már a gyönyörű fővárosunk természet adta lehetőségeiről, de lehet, hogy még csak kevés helyen jártunk az erről alakított bakancslistán. Az olyan népszerű kiránduló célokkal, mint a Normafa, az Erzsébet-kilátó és a Zugligeti Libegő, már biztos találkoztunk – még ha csak olvasva is, de tudjuk-e, hogy ennél sokkal több rejlik akárcsak ezeken a helyeken is?

Tudtad?

A Normafa-Libegő táv oda-vissza 3,5 km és körülbelül egy óra alatt kényelmesen megjárható. A Libegőtől az Erzsébet kilátóig tartó útvonal hossza összesen 4,6 km, de már nehezen járható útnak minősül. A Libegőtől a gyönyörű panorámás kilátóig ugyanis két felé mehetünk fel, egy meredek aszfaltozott emelkedőn, ahol futópálya is vezet a csúcsig, vagy egy lépcsős nehezebb terepen.

túraútvonal az erdőben

Az ismert úton túl

A népszerű sétaútvonalak mellett, a kevésbé ismert, kisebb utakat is érdemes bebarangolni. Ha például vesszük a Normafát, akkor a hatalmas zöld Anna rétről egyszerű módon a hegygerincen húzódó betonozott úton átsétálhatunk az Erzsébet-kilátóhoz. Ez egy rövid, nagyon könnyű séta, elhanyagolható szintkülönbséggel. Könnyen megtehető babakocsival, biciklivel, rollerrel vagy görkorcsolyával is.

Ha viszont lelépünk az ismert útról, akkor megannyi lehetőséggel találkozhatunk. Nehezebb terepen, égig érő fák árnyékában sétálhatunk az erdőben, a néha zsúfolt út zajától távolabb. A friss levegőn felfedezhetjük az erdő kellemes, sajátos hangulatát. A kidőlt fák mellett és a páfrányfélékkel borított talajon nyomokban találkozhatunk vadak által hagyott nyomokkal is. Ha figyelmesek vagyunk, akkor észre vehetjük valamely szarvasféle vagy akár vaddisznó lábnyomait is.

budapesti látkép

Normafához más irányból

Hűvösvölgyi indulással egy hosszabb, ám annál látványosabb útvonalon is kirándulhatunk egy nagyot a Normafához. A budapesti túraútvonalak sok esetben egyirányban könnyebben teljesíthetőek, mint oda-vissza. Mindenképpen készüljünk egy kis hidegélelemmel és elegendő folyadékkal, ha ezen az úton tervezzük a kirándulásunkat. Mielőtt elindulunk legyünk vele tisztában, hogy az út közel 8 km hosszú, tehát a kényelmes túracipő és elszántság elengedhetetlen.

A hűvösvölgyiből elindulva kisebb kitérőkkel útba esik a Kis-Hárs-hegy, valamint a Nagy-Hárs-hegy magaslati pontjai is. A Kis-Hárs-hegyen a Makovecz Imre-kilátóból szép kilátás nyílik Budapestre, és ha még magasabbra kapaszkodunk a Nagy-Hárs-hegyre a Kaán Károly-kilátóhoz, onnan már jóval messzebb láthatunk el a Pilis irányába is.

Ezt követően jön még a neheze a nagy szintkülönbségekkel rendelkező úton a János-hegyre. Ha gyakorlott túrázók vagyunk, akkor mehetünk egyenes fel, sziklákon megmászva a hegyet, de követhetjük a szerpentines utat is, amin rövidebben, könnyebben közelíthetjük meg az Erzsébet-kilátót.

A kilátótól pedig már ismerjük a Normafa felé vezető utakat, így választhatunk onnan is kedvünknek és megmaradt energiáinknak megfelelően.

gellért-hegyi túra

Közelebb a városhoz

A Gellért-hegy, a Citadellával a tetején, az egyik legkedveltebb turista célpont. Erről a pontról könnyen szemügyre vehetjük Budapest látványosságait. Gyönyörködhetünk a város nagyságában, a Szabadság-híd közelségében, valamint láthatjuk a Budai Vár, a Bazilika, a Parlament, az óriáskerék némely részét is. Ez az útvonal egy könnyű kis séta, de itt fel kell készülnünk, hogy a természet közelsége mellett azért egy forgalmasabb és szűkebb úton fogunk haladni.

Itt is több út vezet fel a Citadelláig. Indulhatunk a Gellért fürdő felől, vagy az Erzsébet-híd irányából, de akár a Filozófusok kertjénél is kezdhetjük túránkat. Itt nem kell órákig tartó sétára számítanunk, kivéve ha leülünk az egyik panoráma ponton, amit mindenképp csak ajánlunk tudunk! A város minden pontról különböző oldalát mutatja meg és mindig felfedezhetünk valami újat, akkor is, ha már sokszor jártunk arra.

A kihagyhatatlan budapesti túraútvonal tehát a Gellért-hegy is, ahol a Szent Gellért-szobor, a Citadella erődje a Szabadság-szoborral, valamint a Buda királyfi és Pest királykisasszony makettje is egy-egy látványosság, amit érdemes megtekinteni.

A Budai-hegység több pontját biciklisen is bebarangolhatjuk, természetesen megfelelően rákészülve az útra. A gyalogosan közlekedő túrázókra mindig legyünk figyelmesek a balesetek elkerülése érdekében.

Bármerre is kirándulunk, mindig legyünk figyelemmel a környezetünkre. Ne szemeteljünk, ne hangoskodjunk, óvjuk a környezetünket és a nyugalmat, amit egy üdítő kis kirándulás adhat nekünk.

Comments are closed.

Navigate