Tűzrakóhely házilag- hasznosítsuk újra a bontott téglát

Kertes házban élünk, mégsem használjuk ki az összes lehetőséget, amit egy udvar nyújt? A családi összejöveteleinknek adjuk meg a módját és építsünk tűzrakóhelyet házilag, amelyhez a bontott téglákat könnyen és gyorsan tudjuk újrahasznosítani. Hogyan készüljön a saját sütögetőnk?

Szerencsére egy tűzrakó létrehozása nem igényel hatalmas kőműves szaktudást, ugyanis egy részletes leírásból, amit itt is olvashatunk, bárki könnyen elkészítheti. Csupán néhány alapanyag, kis elszántság és egy kis idő kell hozzá, hogy a család kedvenc új helyét létrehozzuk.

modern sütögetés

Amik nélkül nem épülhet meg a házi tűzrakóhely

Az alábbi alapanyagokat szerezzük be, mielőtt nekilátunk a tűzrakóhelyünk megépítésének:

  • 90 db kis méretű tégla (250x120x65 mm) bontott tégla
  • zsaludeszka
  • cement, sóder, víz (vagy barkácsüzletekben kapható előre kevert beton)
  • betonacél vagy síkháló
  • vasrács/ sütőrács (600×400 mm)
  • samotthabarcs (fugaszélesség 10 mm)
  • falazóhabarcs (fugaszélesség 10 mm)
  • vízüveg

Minél nagyobb sütögetőt szeretnénk építeni, annál több anyagra lesz szükségünk. Ennek már csak a fantáziánk szabhat határt.

Hova kerüljön a tűzrakóhely?

A tökéletes hely megtalálásához gondoljuk át, hogy ne legyen nagy távolság a terasz és a konyha között, ne a fa árnyékába, valamint ne az ablakunk alá tervezzük az építkezést a füst miatt. Figyeljünk arra is, hogy ne a kert közepén legyen, ugyanis köré valószínűleg helyezünk majd ülő alkalmatosságokat, esetleg a háztól odavezető útra kisebb járdát vagy térkövezést, és az nagy költséggel járhat, ha messze van a háztól.

tűzrakóhely építése

Alapozás

Ássunk körülbelül 20 cm mély gödröt, majd készítsünk 15 cm-es deszkákból zsalut, melynek mérete 90×90 cm. A zsalu adja a tűzrakóhely formáját és méretét, ebbe kerül majd a beton és a síkháló.

Tervezés

Hogyan is nézzen ki ez a híres, neves családi grill helyszín? Milyen formájú legyen? Ha nem tervezzük meg előre, akkor kicsit sokáig fog tartani a kivitelezés, szóval érdemes ceruzát és papírt ragadni, hogy minden gondolatunkat papírra vessük. A másik lehetőség, hogy fogjuk a téglákat és próbáljuk az általunk elképzelt formának megfelelően egymásra pakolni őket, természetesen még kötő anyag nélkül. Így addig próbálgathatjuk, amíg meg nem találjuk a kívánt alakot.

Locsolás és száradás

Néhány napon keresztül locsolnunk kell a betont a végleges száradásáig, hogy ne repedjen meg. Ha kellően száraz a beton, bontsuk le a zsalut, és utána elkezdhetjük az építkezést. A tűzrakónk következő lépésétől sem kell majd megijednünk.

Tűztér kialakítása

A bontott zsaludeszkákból készítsünk 65×65 cm-es négyzetet és öntsük ki betonnal. A tűztér méreténél vedd figyelembe, hogy a ráccsal kompatibilis méretű legyen. Az alsó, kivehető rács fém fogadókeretét bele is lehet betonozni a tér falába.

Nyársaló

A kész tűztér után készítsük el a téglafalat, aminél hagyjunk ki 1 cm-es fugaközöket. Az alsó két sorba maradjon ki egy kis rész, hogy a tűztérből a hamut ki tudjuk majd tisztítani, tehát oda ne tegyünk téglát. A második sort kötésben rakjuk le, ami után már folytatólagosan rakhatjuk az építési anyagot.

tűzrakó az udvarban

Meddig rakjuk a téglákat?

Tégla mérettől függően rakjuk minimum fél méter magasságig a tűzterünket, majd helyezzük a téglákat a függőlegesen is belülről a térben, amit a habarccsal tudunk rögzíteni a falra. Az állított téglára majd ráhelyezhetjük a a tűztér alját, amit már kiöntöttünk a zsaluba.

Vízüveg és samotthabarcs

Ez a két anyag lesz a tűzvédelemért felelősünk a biztonságos kerti partik alatt. A vízüveg és samotthabarcs keverékével kenjük ki a tűzteret. A cement és fuga így nem szárad ki és nem fog szétesni a tűzrakónk.

Ezek után nemigen marad más dolgunk, mint előkészíteni a nyársakat, néhány szárazfa hasábot szerezni, a konyhából kipakolni a sok-sok finomságot és már készen is vagyunk a grillpartira. Hívhatjuk a családot és barátokat, akik a hangulatról majd gondoskodnak helyettünk, mi már elvégeztük a feladatunkat, kész a házi tűzrakóhelyünk.

Comments are closed.

Navigate