Kádár-kocka új élete, avagy a kockaház felújítása

A Kádár-kockákból anno körülbelül 800.000 db épült kis hazánkban, amit manapság nagyon egyszerűen fel is lehet újítani. A régi, stabil szerkezethez csupán hozzá kell építeni néhány négyzetmétert, korszerűsíteni és máris egy időtálló házat kapunk. Hogyan indulj el a kockaház felújítása során?

Vidéken vagy a főváros külsőbb kerületeiben még a mai napig sok-sok kockaházzal találkozhatunk, aminek rengeteg előnyét csak a mai ingatlanpiaci és építőipari anyagárak tudnak lelombozni. A kockaház felújítása a friss házasok vagy első házat vásárlók kedvence. Nem több tízmillió forintnyi építési költséggel, csupán egy ráncfelvarrással jár.

Bár gyakran elveszik manapság a kockaház jelleg a felújítás során, de az utcafrontról még megfigyelhető az újabb házaknál is a kockaforma. A rengeteg állami támogatás miatt vidéken az ilyen építésű otthonokkal járunk legjobban, ugyanis a korszerűsítés sokkal olcsóbb, mint egy új ingatlan építése. De hogyan is álljunk neki?

Régiből új kocka

A típusterv alapján készült házak nettó 70-80 négyzetméteres teret adnak most nekünk, hogy újragondoljunk. Most megtudhatjuk, hogy miként érdemes belefognunk egy örökölt vagy megvásárolt kockaház felújításának, ami könnyebb, mint gondolnánk.

kockaház felújítása

Felmérés és tervezés

A kockaházak magas lábazatra épültek, ezáltal aljzatuk jó állapotú. A téglafalak, hiába körülbelül 60 évesek, tökéletes állapotban viselik az évek múlását, így stabil alapot adnak az erős tetőszerkezetnek. A házak java része már közművesített, víz, csatorna, elektromoshálózat és gáz bevezetésével épültek. Természetesen ezen tulajdonságokat ingatlana válogatja. Érdemes az előbb felsoroltaknál figyelembe venni, hogyha rászánjuk magunkat a felújításra, akkor ezeket mindenképpen cseréljük.

  • Az évek során a fémcsövek és vezetékek elöregednek és senki nem szeretne az újonnan beköltözött házába bontást eszközölni, így a vezetékrendszereket, de még az elektromos hálózatokat is célszerű cserélni. Természetesen ezeket a munkákat szakemberre kell bízni, hogy a minőség kifogásolhatatlan legyen.
  • A magas lábazat 80cm és 1m körüli minden régi háznál, amely betonszerkezet földdel feltöltve, beton borítással. Ennek egy hátránya van, hogy külön szigetelve nincs. Az alap nélküli házakkal ellentétben ez kevésbé hideg, de azért a padlófűtés vagy szigetelő réteg elfér rajta.
  • A kocka ház felújítása során a téglafalakkal nem lesz probléma, csupán a szigetelésre kell figyelni. 60 éve, amikor ezek az épületek készültek, még nem szigetelték a házakat, így manapság ez az első, amit meg kell csinálni. A jó hőszigetelő anyagot utána könnyű vakolni, majd festeni a kívánt színre. Mivel az első benyomást szépítjük, így az értékét is növeljük az ingatlanunknak.
kockaház

  • A betonfödémek statisztikailag a mai napig kiváló állapotúak, így ha a hozzáépítés először nem merül fel, akkor a kőműves munka nagyobb részét el is felejthetjük. Amikor felsőszint is készült, akkor jellemzően már volt szigetelő betonlégréteg a szintek között, de alaphelyzetben a födémre ez nem volt jellemző. Esetleg szigetelő üveggyapot szövet került a padlástérbe.
  • Amit mindenképpen korszerűsíteni kell, azok a nyílászárók lesznek. A régi, fakeretes, vékony üvegű, többszárnyú ablakok az évek során vetemednek, húznak és a rossz illesztések miatt nagy rések alakulnak ki, aminek következtében a hőátbocsátás akár 3-szor nagyobb lehet. Megoldás lehet egy asztalos munkája a kerethez, egy üveges a vastagabb ablaküveghez, amivel kedvezőbb áron jutunk szigetelt nyílászárókhoz. A teljes csere lehetősége is adott, viszont az esetben nagyon kell figyelni az épületben a megfelelő szellőzés biztosítására, hogy a penészedést elkerüljük.

felújításra szoruló kockaház
  • A tetőszerkezet esetében könnyebb dolgunk van. A gerendáknak ennyi idő alatt semmi gondjuk nem lesz. Ha először nem is a teljes szerkezeti cserét preferáljuk, rapid megoldásként elegendő a cserépléceket megújtani és szigetelni a tetőt. A cserepeket meglehet tisztítani, esetleg néhány sérült darabot cserélni kell, de minimális költségen, bontott cserépből kivitelezhető. A teljes tetőcserét akkor érdemes beiktatni, hogyha tervezzük a ház toldását, ugyanis akkor az új és a régi házrész tetejét össze kell hozni és könnyebb ez esetben egy levegővétellel megtenni.

A kertes házban élők nagy része teszi le a voksát a kockaház mellett a kedvező ára miatt. Sokan mondják, hogy olcsón megoldható a felújítása, hogy modern otthont hozzanak belőle létre. A toldását nem szükséges rögtön elvégezni, mivel az alapterülete sem kicsit, a felosztásán pedig a beköltözés előtt könnyen lehet változtatni. Így mindenképpen megfontolandó a méregdrága új építésű ingatlanok helyett, a nagyszerű szerkezeti és bővítési adottságokkal rendelkező Kádár-kockát választani a letelepedéshez.

Képek forrása: pinterest.com

Comments are closed.

Navigate