Bevezetés a futás világába- futás kezdőknek

Mindenhol csak azt látjuk, hogy az ismerőseink lefutják a különböző futóversenyeket, de mi a busz után is csak loholunk? Itt az idő, hogy változtassunk és tegyünk az egészségünkért! A futás kezdőknek sem egy lehetetlen küldetés, szóval lássunk is neki! De mégis hogyan kezdjünk hozzá? Ezzel a rövid olvasmánnyal garantáltan kedvet kapsz a hobbifutáshoz!

hobbifutás

Mielőtt valaki belekezd a futásba és ráérez a csodálatos érzésre, amit a mozgás adhat, érdemes néhány dolgot átgondolnunk. Kevés kis felkészültséget még a hobbifutás is igényel és azért, hogy ne ártsunk magunknak, csupán a hasznát élvezzük, nézzük át az alábbi néhány pontot:

Terhelés meghatározása

Kezdő futóként nem mindig tudjuk meghatározni, hogy mit és mennyit kell mozognunk, pedig ez elengedhetetlen azért, hogy ne tehessünk kárt az ízületeinkben. Amit mindenképpen észben kell tartanunk az elején:

  • Futás nagy iramban. Ha eddig nem futottunk rendszeresen, maximum a tömegközlekedési eszközök után rohantunk, akkor mindenképpen törekedjünk a fokozatosságra. A gyors tempó hirtelen megterhelheti a szívünket, tüdőnket és még a térdízületünket is. Először kezdjük kocogással, közben többször váltsunk sétára, majd később, amikor már rutinosabbak vagyunk, akkor növelhetjük a tempót. Minden újdonsághoz hozzá kell szoknunk, a futás sem kivétel.
  • Hosszútáv-futás. A kezdeti sikereket és egyre növekvő állóképességünket látva, felbuzdulhatunk arra, hogy egy nagyobb célt kitűzzünk magunk számára, például egy maraton lefutását. Ha rendszeresen futunk, heti 2-3 alkalommal, akkor ha hetente nem is, de kéthetente nyugodtan növelhetünk a távon. Természetesen nem drasztikus több kilométerekről van szó, csupán néhány háztömbre, vagy plusz egy körre gondoljunk. Figyeljünk a saját határainkra, a futást kezdőként nem célszerű túlzásba vinni.
  • Hagyjunk szünetet. A nagy fejlődésben elfelejthetjük, hogy a testünknek is regenerációra van szüksége, ezért a heti hétszeri futást felejtsük el. Nem csak a kezdő futók, hanem a rutinosak is hagynak „szabadnapot” a test pihenésére. A rendszerességet alakítsuk ki a mozgásunk során. Hagyjunk egy-egy nap szünetet a futások között, ezáltal kevésbé terheljük a szervezetünket és nem lesz sérülés vagy kiégés ebből a nagyszerű sportolási lehetőségből.
puhított pályás futás

Futás kezdőknek, ezek még jól jöhetnek!

Azt már tudjuk, hogy túlzásokba nem szabad esnünk, most nézzük meg, hogy mégis hogyan készüljünk neki a futásnak. Első lépés, hogy beszerezzük a futóruházatunkat, természetesen az évszaknak megfelelően, illetve a legfontosabb kiegészítőnket, a megfelelő futócipőnket! Az a jó futóruházatban, hogy könnyen beszerezhetőek másodkézből, akár a népszerű márkák termékei is. Egy szezont használt futópóló, de akár egy futócipő is, ha hobbifutásra volt használva, akkor költséghatékonyan beszerezhető használtan is.

  • Hol fussunk? Természetesen futópadtól kezdve, akár lépcsőn is róhatjuk a távokat, de ha vigyázni akarunk magunkra, akkor célszerű puha talajon kezdenünk. Városon belül, mindenképpen forgalomtól elzárt helyen fussunk. A puha talaj a fővárosban például a gumírozott futópályákat jelenti, ami közül a legnépszerűbb a margitszigeti futópálya. Természetesen máshol is edzhetünk, például parkokban, erdőben, de a lényeg, hogy a futás kezdőknek puhított talajon történjen. Ami szintén szóba jöhet, az a salak burkolatú futófelület, de az már kevésbé ideális, hogy hozzászoktassuk a lábunk a futáshoz.
  • Hogyan kell lélegezni futás közben? Törekedjünk a mély belégzésre és a teljes kilégzésre. Az oxigénigény növekedése miatt futás közben felgyorsul a keringésünk és a légzésünk. Kerüljük a felületes légzést, mert akkor az izmainkhoz kevés oxigén jut el.
futás salakon

Tudtad?

  • Ivás. Mindig csak néhány kortyot fogyasszunk, de pótoljuk a mozgás során a kiizzadt folyadékot és ásványi anyagokat. Futás során nem csak előtte, hanem közben is, utána is figyeljünk a testünk jelzéseire, és a gyors pótlásért igyunk izotóniás italt.
  • Ne fussunk teli gyomorral! Bár biztos, hogy egy nagy tál pörkölt elfogyasztása utáni bűntudat miatt azt érezzük, szükségünk lenne egy kis kocogásra, de ez nem túl jó ötlet. Emésztés során kevesebb vér jut az izmainkba, valamint a bélben keletkező gázok miatt az oldalunk is beszúrhat, ami nagyon kellemetlen tud lenni. Ez utóbbival már biztosan sokan találkoztunk. Természetesen ne éhgyomorral fussunk, előtte együnk meg egy müzliszeletet vagy energiaszeletet, akár csokit, hiszen ezek szénhidrát lebontása a leggyorsabb, így energiánk is lesz és a gyomrunkat sem terheljük.
futás

Ha betartjuk az elolvasott tippeket, akkor már csak egy kis elszántságra van szükségünk a kezdő lépést megtenni és utána róhatjuk a kilométereket. Még csak megerőltető sem lesz, viszont az egészségünkért nagyon sokat tehetünk ezzel! Éljen a mozgás!

Comments are closed.

Navigate