A tökéletes futócipő választás – Tippek futócipő vásárlásához

Tudtad, hogy a futócipő választás nem is olyan egyszerű feladat? Rengeteg tényező befolyásolja, hogy a legjobb körülmények között szelhesd a kilométereket, akár ebben a szép, tavaszias időben is. Olvasd el tippjeinket a futócipő vásárlásához!

Bár sokszor szájhagyomány útján terjedő cipőtrendeket követünk a futócipő választás során, ez mégsem jó ötlet. Semmiképpen se más véleményére hagyatkozzunk, hanem tudatosítsuk választásunk előtt, hogy hol és mennyit fogjuk használni. Mindemellett fontos tisztában lennünk a testi adottságainkkal is mielőtt futásnak eredünk.

futás

Milyen talajon fogsz futni?

Nem tűnik fontos információnak, mégis nagyon meghatározó, hogy milyen talajon fogsz futni. Amikor végigsétálsz egy üzletben ne szégyeld, ha segítségre lehet szükséged a választás során. Egy szakember szakértelme nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a mozgásod során mind az egészségednek, testednek és a tevékenységnek megfelelő lábbelivel indulj el az egészség felé vezető úton.

  • Ha aszfalton futsz, akkor mindenképpen sima talpú futócipőt válassz. Bordázott talpú cipővel nehezíted a futásodat, ha kizárólag a városban, a járdákon égeted a kalóriát. Mivel az egészség az első, így a mozgás során különösen oda kell figyelned magadra, nehogy véletlen kárt tegyél a testmozgással.
  • Ha leginkább terepen eredsz futásnak, akkor válassz az erdei és hegyi utaknak megfelelő kapaszkodó talpú cipőt. Gondolj csak bele, hogy egy sima talpú sportcipőben milyen könnyen meg lehet csúszni egy nagyobb, sima felületű kövön. Senkinek nem hiányzik egy baleset fent a hegyen.
  • Ha előfordul mindkét eset, akkor a vegyes használhatóságú, enyhén bordázott cipő választása ajánlott, így nyugodtan indulhatsz útnak a városban és a terepen is.
futás aszfalton

Számít a testsúly

A futás során a testsúlyod minimum kétszeresével, hegyről lefelé akár nyolcszorosával is terheled a csontozatodat és ízületeidet, ezért fontos, hogy a testsúlyhoz mérten válaszd ki a futócipődet. Nagyobb testsúly esetén érdemes ugyanis stabil, pronálás elleni védelemmel ellátott, azaz a talpboltozatot jobban alátámasztó lábbeli mellett dönteni, különben a lábra nehezedő testsúly miatt a lábfej túlzottan is befelé fog dőlni.

Mennyi időre tervezel?

Jó az elején eldönteni, hogy hobbi cél vagy komoly versenyzési szándék vezérel. A futócipő választása során muszáj ezzel a kérdéssel kezdenünk. Bár lehet egy olcsó cipő is kiváló a maga nemében, viszont könnyen lehet, hogy nem lesz olyan tartós, mint amire számítanánk. Általában egy futócipőt 1000 km megtételére tartják számon, míg egy sportcipőt 800-tól, akár 1500 km-ig is használhatunk. Kérdés, hogy egy sportcipő megfelel-e annak a minőségű terhelésnek, amit a mozgásunkkal létrehozunk. Ha nagyon hobbi kategóriába soroljuk a futásunkat, akkor valószínűleg elég egy olcsóbb, de jó minőségű sportcipő is, viszont rendszeres futáshoz már inkább válasszunk számunkra megfelelő futócipőt.

futócipő választás 1

Cipőválasztás

Nem mindegy, hogy hol és melyik napszakban választod ki a jövendőbeli futócipődet. Érdemes előre átböngészni a kínálatot, akár online, mielőtt elmész a boltba. Általában egy kisebb üzletben nagyobb szakértelemmel rendelkező eladókkal fogsz találkozni és minőségibb kínálattal, mintha egy nagy sportruházati áruházba mennél el. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a nagyobb helyen nem találhatsz jó lábbeliket, de az biztos, hogy kevésbé lesz frusztráló a vásárlás egy futásra specializálódott üzletben.

Semmiképpen sem az egész napos munka után menj cipőt próbálni, ugyanis a lábunk a nap végére könnyen bedagadhat és ezzel nem megfelelő méret mellett dönthetsz. Ha próbálsz is, mindenképpen hosszabb időt szánj rá. Érdemes hosszabb ideig sétálni, akár kocogni benne kicsit, hogy érezd, mennyire jó is az a cipő a lábadnak.

futócipő

Biztosan mindenki megfogadta újévkor, hogy többet fog sportolni, igaz? Így a hobbifutás kifejezetten jó választásnak tűnik. Ha az elején csak kisebb távokat is teszel meg, átmozgatja a tested és egy fárasztó nap után a fejedet is kitisztítja a friss levegőn töltött idő. Hidd el, egy kellemes munka utáni vagy akár előtti futásnál nincs is jobb sporttevékenység. Rendszeresen végezve érezhető lesz a változás, csak el kell kezdeni és fokozatosan haladni!

Comments are closed.

Navigate