Sportolás télen: így fuss a hidegben!

A téli futás amellett, hogy egészséges, segíti elűzni a téli depressziót és rengeteg energiával tölt fel! Azonban fontos néhány dologra odafigyelni, ha a hideg idő ellenére is szeretnénk hódolni ennek a csodás sportnak! Tippjeinkkel most felkészülten indulhatsz neki a mozgásnak!

Az időjárás
Bármekkora is a sport iránti elhivatottságunk, vannak bizonyos határok, amiket nem érdemes átlépni. Bár manapság elég enyhék a telek, azért akadhatnak rázósabb napok. Az erős, hideg szél például képes átfújni a többrétegű viseleten, eltávolítva a ruhák közötti meleg levegő rétegeket, ezzel pedig szinte megszűnik ruhánk hőszigetelése. A másik kritérium a hőmérséklet, hiszen -10, -15 foknál már lehetőleg ne vágjunk bele a szabadtéri futásba.

Az időzítés
Kora reggel és különösen este, a naplemente közeledtével, több fokot is hűlhet a levegő. Ezért ha meg tudjuk oldani, próbáljunk a nap közepén futni. Ha ezt nem tudjuk kivitelezni, például a munka miatt, akkor inkább fussunk kétszer egy nap, a tervezett táv felét-felét.

Fő a bemelegítés
A hidegben az izmok kevésbé rugalmasak, így ilyenkor még fontosabb időt szánni a bemelegítésre. Ezáltal könnyebben felmelegednek az izmaink és növeljük a véráramlás sebességét a testünkben. Hogy ne terheljük meg túlságosan és könnyebben mozogjunk, melegítsük be a lábainkat, karjainkat és a derekunkat is.

Megfelelő ruházat
A téli futás során talán az egyik legfontosabb dolog, amire figyelni kell, a réteges öltözködés. Azonban ezt sem szabad túlzásba vinni. A legjobb megoldás, ha több vékony réteget veszünk egymásra, ahelyett, hogy vastag pulóvereket “cipelnénk” magunkon. Ez a technika egyrészt segíti a hőszigetelést, másrészt ha nagyon melegünk lenne, akár le is vehetünk belőlük egyet. Nem baj, ha induláskor egy picit fázunk, hiszen amint elkezdünk mozogni, a testünk hőt termel majd, így elmúlik a hideg érzete. De nézzük meg alaposabban, mit érdemes beszerezni:

  • Egy sapka vagy legalább egy fülvédő elengedhetetlen bármilyen kinti sporthoz. Ebből is érdemes a nagyon vastag bundás verziót választani.
  • A sál helyett inkább egy magasított nyakú felsőt viseljünk, vagy egy vékony csősál is megoldás lehet, hiszen kevésbé zavar a mozgásban, mint a hagyományos típusok.
  • A rétegezést érdemes eszerint felépíteni: egy atléta, egy hosszú ujjú, testhez simuló felső, vagy póló és egy meleg polár pulóver, majd erre jöhet egy széldzseki.
  • A kesztyű szintén lényeges elem, hiszen amellett, hogy nem fagynak le az ujjaink, sokat segíthet, ha melegünk van, mert elég ezt levenni és máris komfortosabban érezzük magunkat.
  • Akik hajlamosabbak a felfázásra, vagy érzékeny a derekuk, mindenképpen szerezzenek be egy derékmelegítőt.
  • Alulra is javasolt a réteges öltözködés. Egy testhez simuló cicanadrágra jöhet egy vastagabb, például egy polár nadrág.
  • Zokninak ajánlatos egy magasabb szárú vastag vagy polár zoknit választani.
  • A cipő a téli futás során az egyik legfontosabb eleme az öltözködésnek. Ilyenkor egy téli futócipő beszerzése a legmegfelelőbb, ezek ugyanis vastagabbak, melegebbek, illetve vannak kifejezetten csúszós talajokra tervezett modellek, az aljukon különféle szegecsekkel, amik segítenek meggátolni az elcsúszást.

Mire érdemes még odafigyelni? 
Ha nem muszáj, lehetőség szerint ne álljunk meg. Mindenkinek másképp reagál a szervezete a hidegre. Tapasztaljuk ki mekkora táv, és milyen tempó komfortos számunkra, figyeljük magunkat, majd ehhez alakítsuk a szokásainkat! Érdemes ilyenkor elkerülni az ismeretlen pályát, fussunk a megszokott útvonalon, ahol ismerjük a terepviszonyokat! Ami még szintén elengedhetetlen: fényvisszaverő felvarrók, karkötők, fejlámpa. Mivel gyorsan sötétedik, így a biztonságos sportolás érdekében, mindenképpen szerezzünk be néhányat!

Tény, hogy a téli időjárás nem könnyíti meg a sportolni vágyok életét, ez azonban ne tántorítson el minket! Ebben az időszakban talán még fontosabb a sportolás, hiszen ilyenkor a hideg, és a korai sötétedés miatt, hajlamosabbak vagyunk a mozgásszegény életmódra. Futásra fel!

Comments are closed.

Navigate