A legjobb hazai biciklitúra útvonalak

A biciklitúra szinte mindenkinek remek szabadtéri program. Hiszen mi dönthetjük el, milyen nehézségű útvonalat választunk, azt hány nap alatt szeretnénk teljesíteni, illetve mennyi pihenőnapot illesztünk a kirándulásba. Hazánkban ráadásul valósággal tobzódnak változatos és különleges biciklitúra útvonalak, így a jó idő beköszöntével nem árt nektek is betervezni egyet-egyet. Kerékpárra fel!

1. A Tisza-tó kerékpártúra

A Tisza-tavat megkerülő bicikliút igazán gyönyörű panorámát és könnyű terepet kínál, ugyanis a gátkoronán található aszfaltozott úton vezet végig. A leghosszabb szakasz 95 km hosszú, de létezik egy kisebb, 68 km-es biciklitúra útvonal is, mellyel a Poroszlót és Tiszafüredet összekötő hídon tekerhetünk át. A kerékpárút kiépítését 2019-ben fejezték be, azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, így 2021-ben az Év kerékpárútjának is választották.

Az útvonal végigtekeréséhez ráadásul a május 6-án esedékes, Tiszafüredről rajtoló Tour de Tisza-tó is remek apropót szolgáltat. A Jófogás által szponzorált 15 km-es táv könnyedén bejárható, így minden korosztálynak kiváló tavaszi programlehetőséget jelent. Míg a Használtautó.hu 65 km-es útvonalát edzettebb és bevállalósabb, országúti vagy mountain bike kerékpárosoknak ajánljuk. A Tour de Tisza-tó kerékpárversenyről további információkat itt találsz!

2. A Kis-Balaton biciklitúra

A hazai biciklitúra útvonalak közül minden bizonnyal a „magyar tenger” körülkerekezése a legnépszerűbb. A mintegy 210 km hosszú út biztonságos, autóktól elzárt helyeken visz, és mindössze 100 m szintemelkedéssel bír. Nyáron ráadásul a legjobb balatoni strandok meglátogatásával kecsegtet, így családosoknak is kiváló, többnapos programot jelent.

Akik viszont már unják ezt az „elcsépelt” kerékpártúrát, azoknak izgalmas alternatívát jelenthet a környéken a Kis-Balaton biciklitúra útvonal. A körülbelül 50 km-es táv viszonylag sík terepen visz, de a szőlődombok megmászásával azért számolni kell. Több látnivalót is érint a túra, például a Zobori Élményparkot, a zalakarosi Termálfürdőt és a kápolnapusztai Bivalyrezervátumot. Emellett családostul beugorhatunk a Kis-Balaton látogatóközpontba is, ahol játszótér, grillkonyha, tanösvény, mozi és interaktív kiállítások várnak, de a biciklit sajnos nem lehet bevinni.

Balatoni biciklitúra
Forrás: Pexels / Sebastian Arie Voortman

3. Számozott biciklitúra útvonalak az Őrségben

Az Őrségben található kerékpárútvonalakat már rutinosabb kerekezőknek ajánljuk, akik nem rettennek vissza a jelentősebb szintemelkedésektől, a murvás, illetve a dimbes-dombos erdei utaktól sem. Az összesen 6 db, számozott bicikliút mindegyike Őriszentpéterről indul, hármat pedig úgy alakítottak ki, hogy érintse a térségben található tavakat – akár fürdési, megpihenési lehetőséggel. A kisebb látnivalók mellett ebben a térségben a természeti kincsek és a pihentető erdei hangulat az, ami igazán vonzó tud lenni.

Velencei bicikitúra
Forrás: Pexels / Pavel Danilyuk

4. Velencei biciklitúra

A velencei biciklitúra útvonal nagyjából 40 km hosszan öleli körül a tavat. Így fél nap alatt is kényelmesen teljesíthető, hogy aztán egy pihentető strandolással zárjuk az aktív programot. Az egyetlen nagyobb, Pákozdnál található emelkedőtől eltekintve kis szintkülönbségekkel bír, így kezdő biciklistáknak is remek választás. A tó déli oldalán szinte végig a víz mellett vezet az út, közben élményparkok, tanösvények várják a látogatókat, illetve jó pár kilátót is útba ejthetünk, amennyiben inkább magasból szeretnénk gyönyörködni a panorámában.

Biciklitúrára indulnátok, de még nincs kerékpárod? Ebben a korábbi bejegyzésünkben összeszedtük, hogy milyen biciklit milyen terepre, milyen körülményekhez ajánlunk. Bátran nézz körül a Jófogáson is a felnőtt és gyerek darabok között, de előtte tájékozódj arról itt, hogy mire ügyelj használt bicikli vásárlása esetén!

Comments are closed.

Navigate