Korábban soha nem látott kamatokat fizetnek a bankok a pénzedért

A betétkamatok nagyon megugrottak az utóbbi időben, ami sok segítséget ad azoknak, akik a pénzük értékvesztését szeretnék megállítani. A két számjegyű betétkamatok korában több banktól is kaphatunk kimagasló kamatozású ajánlatot.

#szponzorálttartalom

A 2021 őszétől előbb csak emelkedő, majd vágtázásba csapó infláció elvitte a pénzünk jelentős értékét. Az átlagos infláció a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mérése szerint 14,5 százalék volt a tavalyi évben, de az élelmiszerekért mintegy másfélszer annyit kellett fizetni az év végére, mint az év elején.

Ennek megfelelően sokáig emelkedett a Magyar Nemzeti Bank által jegyzett jegybanki alapkamat is, mígnem 13 százalékon megállították. Ez a mutató azért fontos, mert eddig nyújtózhatnak a bankok a lekötött betétkamatokkal.

A bankok nem mindegyike ad magas kamatot a pénzedre. Teljesen jellemzőnek számítanak az alacsony inflációs időszakból itt ragadt évi 0,1 százalékos betétkamatok, amelyek csak rontanak a pénzed értékén. Ezek a számok akkoriban voltak divatban, amikor egyre csökkent a jegybanki alapkamat, a folyamat végén 0,6 százalékon megállva egy éven át.

Viszont vannak olyan bankok, akik beszálltak a kamatversenybe, négyen is.

A pénzügyi döntéseket segítő BiztosDöntés.hu gyűjtése szerint a legfrissebb ajánlat a MagNet Banké. A Prizma Forint Betétjében elhelyezett, legalább 500 000 forint értékű betétlekötésre, három hónapra évi 11,12 százalékot, 6 hónapra évi 10,56 százalékot, míg 12 hónapra évi 10,88 százalékot fizet a hitelintézet. A kamat a futamidő alatt nem változik. A magas kamatnak nincsenek feltételei, csak meglévő ügyfelek esetén 2022. év végi magnetes egyenleghez képest új forrásból kell származnia a lekötés összegének, új ügyfeleknél ez automatikusan teljesül.

Szintén magas kamatot fizet a Gránit Bank, melynek GRÁNIT KamatMax Plusz betétje esetében a kamat az aktuális MNB jegybanki alapkamat mínusz 2,75 százalék. Ez jelenleg évi 10,25 százalékos betétkamatot jelent. A betétlekötés már 50 000 forinttól is elindítható és a magas kamat feltétele mindössze annyi, hogy az ügyfél a betétlekötés teljes ideje alatt rendelkezzen a GRÁNIT Banknál vezetett, a betétlekötéssel érintett bankszámlájához kapcsolódó aktivált betéti bankkártyával. Ez a feltétel nem lehet akadály, de aki mégsem teljesíti, annak csak évi 0,50 százalékos kamatot fizet a bank, erre tehát ügyelni kell. Az idő előtti betétfeltörés csak évi 0,10 százalékos kamattal jár.

Ennél magasabb kamatot fizet Takarékszámlájára a Magyar Cetelem Bank. A teljesen ingyenes számlavezetésű konstrukció ingyenes átutalási lehetőséget biztosít. Már a látra szóló kamat is évi 9 százalékot fizet 1 forinttól, míg két számjegyű kamatok 1 és 2 évre lekötve jelennek meg a kínálatban. 1 évre évi 10,50 százalékos a kamat, 2 évre pedig évi 12 százalékos. Itt legalább 100 000 forintot kell lekötni a betétben. Ha a betétet a lekötési idő lejárta előtt felbontja a betét tulajdonosa, akkor 90 napon belül nem kap kamatot. Több mint 90 naptári nap után a bank saját hatáskörben eljárva dönthet úgy, hogy az előre meghatározott mértékű kamat 30 százalékát időarányosan számítva kifizeti az ügyfél részére. Ezért még a kisebb, látra szóló kamattal is jobban jár az az ügyfél, aki nem biztos abban, hogy lekötve tudja tartani a pénzét 1-2 éven át.

Egy negyedik, kimagasló kamatot fizető ajánlat az Oberbanké. Az osztrák hátterű bank magyar leánya legalább 8 millió forinttól lekötve kínál 9 hónapra évi 10,45 százalékos, míg 12 hónapra évi 10,75 százalékos kamatot. Ha az ügyfél felbontja a lekötött betétet, a bank az esedékes kamat felét fizeti ki.

Ezek az ajánlatok bár nem érik el az infláció szintjét, de jobban lekövetik a pénzromlást, mint más banki kamatajánlatok, beleértve a felsorolt bankok többi ajánlatát. Tehát még az említett bankoknál is vannak alacsonyabb kamatok, ha nem ezeket választod. Sőt, még az is előfordul, hogy ugyanaz a betét más futamidővel sokkal alacsonyabb kamatot ad. Ezért az ajánlatok között az összes két számjegyű lekötött betétkamat kínálatot feltüntettük, ami most a magyar piacon bármely futamidővel elérhető. A feltüntetett kamatokból kamatadót, pontosabban személyi jövedelemadót is levon a bank. A 15 százalékos levonás csak a kamatot érinti, a tőkét nem. Ha a bankok között utalsz, akár a betétlekötés érdekében, akár a lekötés végén a kamattal növelt összeget küldöd át más bankba, az átutalásért a Magyar Cetelem Bank konstrukciója és a Gránit Bank egyes számlacsomagjai kivételével mindenhol fizetni kell legalább a pénzügyi tranzakciós illetéket. Ez legalább 0,3 százalékos díjat jelent az átutalt összegből.

Comments are closed.

Navigate