Tavaszi szélforgó készítése házilag

Ha tavasz, akkor kert! Az ilyenkor megszokott, természetfrissítő munkák mellett azonban nem árt egy kicsit a szépítgetésre is időt szánnod. A raklap virágtartó vagy kerti bútor után idén egy kifejezetten egyszerű, ugyanakkor nagyon mutatós kerti dekorációt ajánlunk, aminek az elkészítése a gyerkőcökkel is remek móka. Íme a papír szélforgó készítése házilag!

Mit fejleszt a szélforgó készítése?

A kerti szélforgó készítése az iskolaérett gyerekek számos készségét fejleszti. A játékos „csináld magad” aktivitás közben a négyzet forma felosztásával betekintést nyernek a geometria alapjaiba, emellett pedig gyakorolják az olló és a vonalzó használatát is. A gyorsan összedobható papír szélforgó készítésekor ráadásul különböző dekorációs-művészi technikákat is bevethettek. Az egyszerű színes papírok használatán túl festhettek, zsírkrétázhattok, rajzolhattok sima vagy csillámos filctollakkal is a vitorlákra. A lényeg, hogy minél több színnel üdvözöljétek a tavaszt!

A szélforgó elkészülte után pedig irány kert! Találjátok ki, melyik virágágyásban, fa tövében mutat a legjobban, illetve honnan kap bele a vitorláiba legegyszerűbben a szél. Közben bátran beszélgessetek a természet ébredezéséről, az időjárás (főként a szél) működéséről, így a kicsik játékos keretek között merülhetnek el a tavasz varázsában.

Papír szélforgó készítése
Forrás: Unsplash / BBiDDac

Papír szélforgó készítése: ezekre lesz szükséged!

  • egy négyzet alakú lap
  • vonalzó
  • ceruza
  • olló
  • ragasztó
  • szívószál vagy hurkapálcika

Kerti szélforgó készítése lépésről lépésre

  1. A vonalzó segítségével húzd meg a négyzet átlóit.
  2. A vonal mentén nagyjából kétharmadáig vágd be az ollóval a papírt.
  3. A sarkokat egymás után emeld fel és ragaszd a négyzet közepéhez.
  4. Végül középen rögzítsd a kivágott „füleket” gombostűvel egy szívószálhoz vagy hurkapálcához.

Amennyiben nem teljesen világos a szélforgó készítése házilag, tekintsd meg az alábbi szemléltető videót!

Extra ötletek

A tavasz szimbúlumaként működő szélforgó persze a fenti példán túl számos további formában is megjelenhet. Készíthetitek például egyszerű dekorációs elemként süthető vagy levegőn száradó gyurmából is. Ha pedig igazi barkácsmester vagy, belevághatsz egy fa szélforgó készítésébe is.

Fa kerti szélforgó készítése
Forrás: Unsplash / Robert Linder

Ehhez a fa anyagon és pálcán túl kültéri lazúrra, ecsetre, csiszolópapírra, dekopírfűrészre, fúró-csavarozógépre és csavarokra lesz szükséged. A kinézete persze a kreativitásodra és a fantáziádra van bízva: a legnépszerűbb fa szélforgó formák a szélmalom, illetve a különböző madarak (pl. vadkacsa, sas, gólya).

Comments are closed.

Navigate