Raklap bútor készítése: tippek és ötletek

Az építkezésekről megmaradt vagy a tüzépekről beszerezhető raklapok, illetve a belőlük készült berendezési tárgyak virágkorukat élik napjainkban. A viszonylag olcsón beszerezhető lécstruktúrákból ugyanis egy kis kreativitással, barkácstudással és szabadidővel gyönyörű otthoni tárgyak készíthetők. Alábbi cikkünkben összeszedtük a raklap bútor készítés alapjait és a leginspirálóbb raklap bútor ötleteket.

A raklapok beszerzése

A raklap bútor készítés egy viszonylag időigényes, ám annál kreatívabb, az alkotót gyönyörű és egyedi végeredménnyel megajándékozó barkácsolási folyamat. Amire mindenképpen szükséged lesz hozzá, azok természetesen maguk a raklapok – ezeket jellemzően fenyő vagy nyírfa lécekből készítik. Ha épp nem hever néhány megmaradt darab a kertben vagy a pincében, természetesen körülnézhetsz a Jófogáson vagy a környező tüzépeken is. A darabáruk nagyjából 1500-2500 forint körül mozog, standard méretük pedig 120 x 80 vagy 120 x 100 cm.

A raklap bútorok legfontosabb alapanyaga természetesen maga a raklap
Forrás: Pexels / Brent Keane

Fontos az előkezelés

A raklap bútor készítésének fontos lépése az előkezelés, azaz a szennyeződések eltávolítása végett a csiszolás. Természetesen nekiállhatsz egy csiszológéppel is, de számolj azzal, hogy a nehezen elérhető részeket mindenképpen kézi csiszolópapírral kell majd megdolgozd. Fontos, hogy a faerezet megőrzéséhez mindig szálirányban csiszolj, az éleket pedig különösen vedd kezelésbe. Az első csiszolási lépéseket mindig a durvább szemcséjű papírokkal kezdd, majd utána válts a finomabb verzióra. A csiszolást minden esetben kövesse egy alapos portalanítás: egy benedvesített ronggyal alaposan töröld át a raklapok felületét.

Amennyiben olyan bútort szeretnél, amihez a raklapokat elemeire kell bontani, akkor kalkulálj egy szeghúzó kalapács és egy ék, valamint a lécek méretre vágásához egy dekopírfűrész beszerzésével is.

A bútor összeszerelése

A bútort minden esetben érdemes alaposan megtervezned, mert így az előkezelt darabok összeillesztése során kevesebb baki fordulhat elő. Az összeszereléshez egy akkus fúró-csavarozógépre, és jó pár tucat facsavarra lesz szükséged. Rögzítési pontonként legalább 2 csavarral számolj! Minden esetben fúrd elő a lyukakat, a csavar fejének pedig készíts külön bemélyedést, hogy szépen belesimuljon a raklap bútor síkjába.

A raklap bútor összeszerelése
Forrás: Pexels / Thijs Van Der Weide

A raklap bútor dekorálása

Ez minden bizonnyal a raklap bútor készítésének legizgalmasabb, legegyedibb része. A festés tekintetében minden az egyéni igényeiden múlik. Azon, hogy milyen stílusú berendezést szeretnél, a natúr színeket, vagy épp az extravagáns árnyalatokat részesíted előnyben, illetve kültéren vagy beltéren fogod használni az elkészült darabot. A fentiek fényében használhatsz egyszerű olajokat, lazúrokat vagy netán színes zománcfestéket is a raklap bútor készítése során. Amennyiben a kész berendezési tárgyat különleges mintákkal is dekorálnád, érdemes ezeket finoman előrajzolnod, majd a festés végső fázisaként kontúroznod is.

A raklapokat kezelheted olajokkal vagy lazúrral is
Forrás: Pexels / Ono Kosuki

Arra azonban mindig ügyelj, hogy a festéket vékonyan, és inkább több rétegben vidd fel – a különböző rétegek között pedig hagyj néhány órát az alapos száradásnak. Nincs annál bosszantóbb, mint mikor a csúnyán megfolyt fafesték rontja el az egyébként esztétikus és egyedi összképet.

A raklap kerti bútorokat különösen kényelmessé teheted, ha dekoratív, de könnyen mosható szivacspárnákat varrsz rájuk, míg az asztalokra akár üveget is vágathatsz. Egy igazán kellemes esti hangulathoz pedig ne habozz a raklap kerti bútorokat elemes lampionokkal díszíteni.

Raklap bútor ötletek

Ezekből az olcsó faszerkezetekből számos különleges és szép berendezési tárgy készíthető: kezdve a raklap kerti bútoroktól a cipőtartón át az egyszerű ágykeretig. Kezdő barkácsolóknak mindenképpen a kevesebb tervezéssel járó típusokat ajánljuk, amikhez a raklapokat egyben lehet újrahasznosítani. Míg az edzettebb alkotók bátran belevághatnak az egészen egyedi tervezést és a lécek pontos méretre vágását igénylő darabokba is.

1. Raklap kerti bútor

2. Raklapból készült ágy

3. Raklapból készült asztal

4. Raklap virágtartó

Comments are closed.

Navigate