Újrahasznosítás a kertben: raklap virágtartó készítése

Javában dübörög a tavasz, ami a kerti tennivalók sokasodásával is kéz a kézben jár. Ha túl vagy a metszésen, gyepszellőztetésen és ültetésen, bátran vágj bele valami kreatív projektbe is! Alábbi cikkünkben végigvesszük, hogyan készül egy újrahasznosított virágtartó raklapokból.

A raklapok elmaradhatatlan „tartozékai” egy építkezésnek, és rendszerint jó pár marad belőlük, miután felépült a ház. Ezek az egyszerű fa szerkezetek az utóbbi években valóságos reneszánszukat élik az újrahasznosítás terén: készíthető belőlük bútor, kutyaház, komposztláda vagy épp raklap virágtartó is. Ez utóbbi egy szép és egyedi festéssel igazi éke lehet a kertednek, úgyhogy ne habozz belevágni egy kis barkácsolásba!

Raklap virágtartó

A raklap virágtartó mérete:

Ez a láda 75 x 21 x 18 cm méretű, azaz összesen 4 db cserepes virág tárolására alkalmas. Bélelés nélkül készül, tehát közvetlenül beleütetni nem lehet, viszont a gurulós kerekeknek és a fogantyúknak köszönhetően könnyen mozgatható, a rákent zománcfesték pedig ellenállóvá teszi.

Ezekre lesz szükséged:

Raklapok szétbontás és előkészítés előtt
Forrás: Unsplash / Jon Moore

Így készítsd el a raklap virágtartót:

1. A lécek előkészítése

A raklap virágtartó készítését a raklap szétbontásával kezdd! A favéső és a kalapács segítségével szedd elemeire, majd a lécekből üsd és húzd ki a benne maradt szögeket. A virágtartó láda elkészítéséhez a következő méretű lécekre lesz szükséged:

  • 4 db 72 x 7 cm-es léc
  • 4 db 21 x 7 cm-es léc
  • 4 db 15,5 cm x 7 cm-es léc
  • 8 db 21 x 7 cm-es léc

Miután a raklap léceket egy fűrész segítségével méretre vágtad, jöhet a csiszolás!

2. A raklap virágtartó összeállítása

Az egyenletesre csiszolt lécek közül válaszd ki a 4 db 15,5 cm hosszút – ezek lesznek a sarkok merevítőelemei. Ezekre először csavarozd rá a leghosszabb léceket merőlegesen: minden sarokelem 2 oldalsó léchez csatlakozzon alul és fölül. A csavarok lyukait érdemes előfúrnod, és rögzítésenként legalább 2 db-t használnod.

Ezután a rövidebb oldallécek (4 db 21 x 7 cm-es) rögzítése következik. Ezeket csavarozd a sarok merevítők vékonyabb oldalába. Utolsó fázisként a 8 db 21 x 7 cm-es lécet egyenlő elosztásban csavarozd a láda aljára – lécenként 4 csavarral rögzítsd őket a leghosszabb, oldalsó lécek vékony oldalába!

Fűszernövények egy raklap virágtartóban
Forrás: Pexels / Karolina Grabowska

3. A raklap virágtartó festése

Ha tetszik a raklap virágtartó natúr színe, akkor a kezeléséhez válassz egy színtelen, selyemfényű lakkot. De lefestheted egy neked tetsző színű zománcfestékkel is, amitől esőálló és így tartósabb lesz. A ládát természetesen az ízlésednek megfelelően szabadon dekorálhatod is: kivágott sablonok segítségével más színű mintákat is festhetsz rá, vagy szabad kézzel is nekieshetsz.

4. A kerekek és a fogantyúk rögzítése

A raklap virágtartó készítésének utolsó fázisa következik. Ha festés alaposan megszáradt, a legszélső, alsó lécekre csavarozd fel téglalap elosztásban a négy görgős kereket. A még könnyebb mozgatás érdekében rögzítsd a fogantyúkat is a ládára: a rövidebb oldalak legfelső léceibe fúrj 2-2 lyukat, egymástól kb. 10-15 cm távolságra! Ezekbe fűzd bele a félbevágott kenderkötelet, majd rögzítésként köss csomót a láda belseje felé eső végére.

Comments are closed.

Navigate