Konyhakert kezdőknek: hasznos tippek és ötletek

Mindig is vonzott a saját zöldség- vagy fűszertermesztés gondolata? Ha igen, akkor van egy jó hírünk: itt a tavasz, tehát elérkezett az idő arra, hogy az ilyenkor esedékes kertészeti munkák mellett belevágj egy mini konyhakert kialakításába! A Jófogás most összeszedte a legfontosabb konyhakert ötleteket és tudnivalókat a tervezéstől az ültetésen át a gondozásig.

Mint minden új hobbinál, úgy a saját zöldségek termesztésénél is nagyon fontos a sikerélmény. Ezért nem árt előre felkészülni, azaz felmérni a szabadidőnk és a kertünk engedte lehetőségeket, összeszedni a legfontosabb konyhakert ötleteket. Bármennyire is nagy a kísértés, hogy több száz négyzetmétert felássunk, majd annak terméséből lássuk el az egész családot és baráti kört – eleinte bőven elég egy 2 négyzetméteres konyhakert kialakításával kezdeni. Merjünk kicsiben kezdeni! Főleg, hogy egy idény alatt ez is elláthat minket csaknem 5 kg paradicsommal, 4 kg borsóval vagy 60-80 db sárgarépával.

A konyhakert kialakítása

Lényeges pont a konyhakert ötletek között, hogy mindenképpen érdemes egy ládába helyezett, termesztésre alkalmas talajkeverékkel feltöltött magaságyással kezdeni.

Hogy miért?

  • Kevesebbet kell locsolni
  • Alig kell gyomlálni (hiszen nem a gyommagokkal szennyezett földbe ültetsz)
  • A növények közötti távolság minimálisra csökkenthető, így nagyobb lesz a hozam
  • A komposzttal kevert föld magas minősége miatt nem szükséges műtrágyázni, vegyszerekkel kezelni a konyhakertet
  • A mini konyhakert a legnaposabb, széltől védett helyre is könnyen elhelyezhető
  • Mivel magasan van, kisebb az esély rá, hogy a kertben járkáló állatok vagy emberek letapossák a termést
Konyhakert kialakítása - kifejezetten a ládába ültetett magaságyás javasolt. Benne zöld levelű növények.
Forrás: Unsplash / Sigmund

A konyhakert elhelyezkedése

A magaságyás elhelyezésnél a következőkre mindenképpen figyelj:

  • A földdel teli ládát tedd a ház közelébe! Így jobban rálátsz, és többször eszedbe fog jutni, hogy rendszeresen gondozd.
  • A növények megfelelő növekedéséhez naponta legalább 6 órán keresztül érje őket napfény.
  • A hidegtűrő zöldségeknek (pl. retek, káposzta) minimum 13-15 fok, míg a paprikának és a padlizsánnak már 25 fok hőmérséklet kell ahhoz, hogy szépen fejlődjön.

A növények kiválasztása és ültetése

Ha már a „konyhakert kezdőknek” a témánk, a termesztésre szánt zöldségek és fűszerek tekintetében is érdemes fokozatosságra és türelemre intenünk magunkat. Bár Magyarország klímája rengeteg konyhakerti növény fejlődéséhez kiváló, a hatalmas kínálatban bizony el tudunk veszni. Kezdésként próbáljuk ki maximum 3-5 féle zöldség termesztését, és lehetőleg válasszunk olyanokat, amik kevésbé kényesek, így nagyobb eséllyel hoznak termést, nekünk pedig sikerélményt és motivációt a további kertészkedéshez.

Konyhakert kezdőknek esetén érdemes igénytelen, hamar termő növényeket ültetni - ilyen az újhagyma.
Forrás: Unsplash / Jonathan Kemper

Konyhakert kezdőknek – ezekkel a zöldségekkel kezd!

Spenót

Mivel jól bírja a hideget, már egészen kora tavasszal elvetheted a magokat. Ügyelj arra, hogy az apró magokat elég 0,5-1 cm mélyre ásni, a spenót esetében körülbelül 15 cm távolságra egymástól. Egy hónap után már jöhet is az első betakarítás: egy ollóval csak egyszerűen vágd le a leveleket, majd hagyd újra kinőni őket.

Rukkola

A rukkolát érdemes április végén vetni. 2-3 héten belül már szüretelhetsz is belőle, de ilyenkor figyelj arra, hogy ne szedd le az összes levelet! Szerencsére elég igénytelen növény, locsolni is alig kell, cserébe viszont ősz elejéig folyamatosan terem.

Újhagyma

Kezdőknek kifejezetten javasolt a dughagymázás. A gumókat egymástól körülbelül 8 cm-re kell a földbe helyezni úgy, hogy a vékonyabb, csúcsos végük legyen fölfelé, és kicsit ki is lógjon a földből. Ültetés után alaposan öntözd meg a hagymákat, 3-4 hét elteltével pedig már be is takaríthatod a termést.

A konyhakert ötleteknél nagyon fontos a megfelelő gondozás, a növények bőséges locsolása.
Forrás: Unsplash / Jonathan Kemper

A konyhakert gondozása

A konyhakert ötletek és tippek közül természetesen nem maradhat ki a veteményesed megfelelő ápolása sem – ez ugyanis elengedhetetlen a szép és gazdag terméshez.

A nyári, aszályos időben mindenképpen figyelj a bőséges locsolásra – ezt pedig az esti vagy kora reggeli órákra időzítsd, nehogy megégjenek a növények levelei. Inkább ritkábban, de bőségesen öntözz, ekkor is lehetőleg a növények tövére, mert így a talaj is át tud nedvesedni és a gyökerek fel tudják szívni a szükséges tápanyagot. Ehhez érdemes venned egy nagyobb öntözőkannát, vagy egy megfelelő szórófejjel ellátott slagot.

Bár a magaságyásnak valóban előnye, hogy kevesebbet kell gyomlálni, ha mégis megjelenik néhány gaz, azokat kíméletlenül tépd ki gyökerestül! Használj ehhez egy kis szerszámkészletet, ha pedig kézzel gyomlálsz, ne felejts el beszerezni egy jó kertészkedős kesztyűt.

Ha mégsem komposzttal elegyített talajba ültettél, ügyelj a megfelelő tápanyagpótlásra. Ha úgy látod, hogy kezd kimerülni a termőtalaj, műtrágyázz, tápoldatozz, vagy keverj a földhöz érett komposztot. A növényeid biztosan meghálálják!

Comments are closed.

Navigate