A tavaszi kertészkedés legfontosabb teendői

Bár még csak most lépünk ki a télből, a tavasz első virágai már előbukkantak. Időjárástól függően ilyenkor érdemes nekilátni a kerti munkáknak is. Most összegyűjtöttük a legfontosabb teendőket!

Hamarosan beköszönt a tavasz, a természet pedig pillanatok alatt felébred téli álmából, ezért jó, ha felkészülünk. Összegyűjtöttük számotokra a legfontosabb kerti teendőket, amit ilyenkor érdemes elvégezni.

Előkészületek:
Amint a föld már nem fagyos, érdemes elkezdeni a puhítását. Ha az idő engedi, ezt már február végén, március elején érdemes elvégezni. A kertészkedés tavasszal a szántással, ásással, „robizással”, azaz kapálógép használatával kezdődik, hogy a talaj megfelelően porózus legyen, hiszen a rögös, kemény földben nem tudnak életben maradni a palánták. Ha ezzel megvagyunk, már készíthetjük is a kertünk tervét.
Bizony, érdemes az ültetés előtt pontos tervet készítenünk arról, mit és hova szeretnénk rakni. Fontos ugyanis, hogy bizonyos növényeket mennyi napfény érhet, mennyire érzékenyek, és a később kiültetett növények helyével is számolnunk kell. Éppen ezért tervrajzot is készíthetünk.
Érdemes ellenőrizni: használható állapotban van-e minden kerti szerszám vagy van olyan dolog, ami még hiányzik? Jó ha beszerzünk mindent még a nagyobb munkák előtt, hogy később ne állhasson semmi a munka útjában.

Metszés
Az egyik legelső teendőnk a metszés, ugyanis a télen elfagyott, elszáradt növényi részeket el kell távolítanunk. Tartsuk szem előtt, hogy más-más metszési módot kell alkalmaznunk például a gyümölcsfák, a szőlő vagy az örökzöldek esetében.

Növényvédelem
Teremtsünk ideális életfeltételeket növényeinknek. Mint ahogy ilyenkor mi, emberek is megerősítjük immunrendszerünket az átmeneti időszakban, úgy a növényeknek sem árt egy kis segítség. Már március elején érdemes megkezdeni a harcot a kártevők ellen egy lemosó permetezéssel, azonban feltétlenül tartsuk be a növényvédő szer csomagolásán található utasításokat!
Emellett van még néhány szuper tipp is, amivel segíthetünk rajtuk. Aki például a szamóca közé fokhagymát ültet, annak később kevesebb dolga lesz a betegségekkel. Levéltetvek ellen alkalmazhatunk paraffinkészítményt –  amely egyben levélfényesítő is – , de a rózsáknak úgy is segíthetünk, ha levendulát ültetünk közéjük. A fák törzseit keféljük át, így gátolhatjuk a kártevők elszaporodását.

A füves területeket óvatosan lombseprűvel takarítsuk le, de más munkát még ne végezzünk rajtuk. Ehhez még várnunk kell, hogy a hőmérő higanyszála magasabbra kússzon.
A teleltetett növényeket – mint például a leandert  – fagymentes napokon tegyük ki a szabadba, ha már 10°C körüli a hőmérséklet, így szoktatva a kinti léthez. Az ajándékba kapott virágokat is „eddzük”, mielőtt kiültetnénk, mert növényházban nevelkedtek, ezért fagyérzékenyek lehetnek. A téli türelmes tervezgetés és várakozás meghozhatja gyümölcsét, ha megfelelő gondoskodással, türelemmel és kitartással végezzük el a kora tavaszi kerti munkákat. Tény, hogy az eredményre még pár hónapot várni kell, de higgyük el, megéri!

Comments are closed.

Navigate