Albérletkeresés? Mutatjuk mire figyelj!

Sokan döntenek úgy, hogy lakásvásárlás helyett albérletbe költöznek. A tökéletes lakást azonban nem egyszerű megtalálni, ezért most összegyűjtöttünk néhány tippet, amit ha megfogadsz, könnyebben megtalálhatod az ideális albérletet.

Az utóbbi időben a nehezebben előteremthető önerő, illetve a sokszor bizonytalan anyagi helyzet miatt, az albérletkiadás hazánkban is egyre nagyobb üzletággá válik, rengetegen oldják meg így a lakhatásuk. A megfelelő albérlet megtalálása mindenki számára nagy feladat, de különösen azoknak, akik tapasztalat híján, nem tudják milyen szempontokat is vegyenek figyelembe, miként vágjanak bele a keresésbe és hogyan rangsorolják a lehetőségeket. Tippjeinkkel ebben szeretnénk segíteni!

Első lépések
A keresés és a lakások megtekintése bizony sok időt igényel, azonban erre ne sajnáld a perceket. A neten manapság rengeteg hirdetés között böngészhetsz, ha pedig találsz olyat, ami megfelel az igényeidnek, akkor ne halogasd a megtekintést, ne várd meg a hétvégét, szervezd akár már másnapra a találkozót, ugyanis a jó albérleteket pillanatok alatt elviszik!
Készülj fel! Kérj munkáltatói igazolást a munkahelyeden, esetleg referenciát a jelenlegi bérbeadódtól, ha van. Készítsd ezeket egy helyre, és ha lakásnézőbe mész, vidd magaddal, ezt ugyanis kérheti a bérbeadó. De ha kérni sem kell, a felkészültséged különösen értékelni fogja.
Tény, hogy vannak esetek, amikor szorít az idő, de ne adj le igényeidből, ami az albérlet lakhatóságát, műszaki állapotát és biztonságosságát érinti.

Szerződés
Sajnos még manapság sem alapvető a bérlő és a bérbeadó számára a megállapodás írásba foglalása. Azonban a legtöbb későbbi félreértés elkerülhető, ha szerződésbe foglaljuk a feltételeket, amikről megállapodunk. Így minden esetben igényeld ezt a bérbeadótól!
A dokumentumnak tartalmaznia kell a mindkét fél számára fontos információkat, például a kaució mértékét, a kifizetés idejét, módját, a felmondási határidőt, a közüzemi számlák kifizetését és az esetleges károk anyagi rendezésének menetét vagy akár a kisállattartásra vonatkozó megegyezést! Érdemes belefoglalni az ingatlan látogatásának feltételét is, hiszen a tulajdonosnak jogában áll adott időközönként ellenőrizni a lakás állapotát, azonban, ha szeretnéd elkerülni a meglepetés erejét, mindenképpen foglaljátok bele, hogy milyen sűrűn szeretne jönni, illetve azt is, hogy mennyi idővel előre jelezze látogatási szándékát.

Kaució és a rezsi
A kaució mértéke általában két hónap, amely kiegészül az első havi lakbérrel. A megfelelő felkészültség érdekében, jó, ha már a lakáskeresés kezdetén ezt belekalkulálod, és elhelyezel a bankszámládon minimum 3 havi lakbérnek megfelelő összeget. Készülj arra is, hogy gyakran az első havi közös költséget is rendezned kell rögtön a beköltözéskor, így jó, ha erre is van félretéve egy kisebb összeg. Mindez azért is fontos, mert így lehetőségünk lesz gyorsan dönteni, ugyanis manapság pillanatok alatt kelnek el a lakások, így, ha valami megtetszik érdemes minél gyorsabban reagálni.

Természetesen a rezsiköltségeket a bérlőnek kell előteremtenie, azonban az már nem annyira egyértelmű, hogy az összeget technikailag ki rendezze a szolgáltatóval. Gyakran előfordul, hogy a befizetést a tulajdonos kívánja intézni a kellemetlen meglepetések elkerülése végett, így erről is jó, ha megegyezünk. Ügyelj rá, hogy ha van rá mód, ne átalányt, hanem tényleges fogyasztást fizess! Mielőtt a lakást birtokba veszed, készítsetek jegyzőkönyvet a mérőórák állásáról, az átadott kulcsokról és az sem árthat, ha készül néhány fotó a lakás állapotáról!

Comments are closed.

Navigate