Miből újítsunk fel? Mutatjuk, mikor válaszd a személyi kölcsönt

Ugyan az energiaárak most épp csökkennek, és idén ősszel kevesebbet kell fizetnünk a gázért és a villanyért, mint tavaly ilyenkor, de nem feltétlenül csak a piaci áraktól függ, hogy mekkora részt képvisel a rezsi a családi költségvetésükben. A felújítás és korszerűsítés tehát – ha jól csináljuk – megéri.

#szponzorálttartalom

A felújítás azonban nem olcsó, az elvégzett munkálatoktól függően akár 5-8 millió forintba is kerül, és keveseknek van ennyi pénzük, amiből egy nagyobb volumenű munka kijön. Kézenfekvő megoldás lehet a hitel. De milyen hitelek közül választhatsz, és melyik mikor jó?

Mikor jó a felújítási hitel?

Felújításhoz, korszerűsítési munkákhoz jelzáloghitelt is igényelhetsz, és ezek között van olyan is, amelyet zöld hitelcélokhoz vehetsz fel. Zöld hitelcél például a napelemes rendszer telepítése, a fűtési rendszer korszerűsítése, szigetelés vagy a nyílászárók cseréje. A zöld hitel kritériumait az adott hitelkonstrukció leírásánál elolvashatod, de többnyire feltétel, hogy az épületnek a munkálatok végére el kell érnie a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő energetikai besorolást, vagy ha ez nem valósulhat meg, akkor a ház energetikai jellemzőinek legalább 30 százalékkal javulniuk kell.

A felújítási hitel lényegében egy olyan lakáshitel, amelyet felújításra igényelhetsz. Ez egy jelzáloghitel, amelyhez fedezet kell, ami lehet a felújítandó lakás, de egy másik ingatlan is. A hitelbírálati idő hosszú, általában 1-1,5 hónap, és az igényléssel járó induló költségek magasak. Cserébe rendkívül kedvező a kamata, a futamideje pedig akár 10 évnél is hosszabb lehet.

Felújítási hitelt akkor érdemes felvenned, ha nagy összegű, tehát 5-6 millió forintnál nagyobb hitelt szeretnél, ha hosszabb futamidőre vennéd fel a hitelt, ha van olyan ingatlanod, amit bevonnál a hitel mögé fedezetként és ha nem jelent problémát a hosszabb várakozási idő.

Ha ennél egyszerűbb és gyorsabb megoldást keresel, akkor gondolkodhatsz személyi kölcsönben. Bár a kölcsön kamata magasabb, mint a jelzáloghitelé, számos előnye van. Az előnyök feltérképezésében Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és pénzügyi szakértője volt segítségünkre.

1. A személyi kölcsön igénylése gyors és egyszerű

A személyi kölcsön talán legnagyobb előnye, hogy a hiteligénylési folyamat egyszerű és a hitelbírálat gyorsan lezajlik. Az igényléshez mindössze néhány dokumentumra van szükséged: a személyes dokumentumaidra, egy munkáltatói igazolásra (vagy jövedelemigazlásra) és egy bankszámlakivonatra. Több banknál vannak egyszerűsített eljárások a dokumentumok kapcsán, például nyílt bankoláson keresztül (PSD2) ideiglenes hozzáférést biztosíthatsz a banknak a folyószámláidhoz, így már nem kell bankszámlakivonatot és/vagy jövedelemigazolást benyújtanod.

Ha ilyesmire nincs mód, a személyi kölcsön igénylése akkor is csak napokat vesz igénybe, pozitív elbírálás után a pénz akár már másnap vagy pár napon belül a számládon lehet.

2. Nem kell ingatlanfedezet, önerő vagy adóstárs

A személyi kölcsönt fedezet nélkül igényelheted, önerő nem kell hozzá (egyébként a felújításra szánt jelzáloghitelhez sem kell, mert az igényelt hitel többnyire sokkal alacsonyabb, mint az ingatlan értéke). Adóstársat bevonhatsz, ha az életkorod egyébként a banknak nem lenne megfelelő, vagy ha szeretnél nagyobb jövedelmet igazolni a bank felé. Utóbbit akkor célszerű, ha nagyobb összegű kölcsönt szeretnél felvenni, mint amire a saját jövedelmed alapján jogosult lennél, bár óva intünk attól, hogy túlzott adósságba verd magad.

3. Akár 10-12 millió forint, legfeljebb 7-8 évre

Személyi kölcsön keretében általában kisebb összeget igényelhetsz, jellemző a 2-5 millió forint. A bankok azonban most már – követve a vásárlói igényeket – nagyobb összegeket is kínálnak, így van olyan bank, ahol akár 10-12 millió forint is igényelhető. Ha ekkora összeget szeretnél, akkor a bank ahhoz magasabb jövedelmet fog kérni, hisz itt magasabb törlesztőrészlettel kell számolni.

A kölcsönök futamidejének maximuma általában 7-8 év szokott lenni, de egyes konstrukcióknál hosszabb, vagy épp rövidebb is lehet.

4. Bármire felhasználhatod

Bár vannak kifejezetten fejújításra vagy zöld hitelcélokra igényelhető személyi kölcsönök, a kölcsön alapvetően szabad felhasználású. Az igényelt összeget tehát arra költöd, amire akarod. A felújításra igényelt jelzáloghitelnél ez nem így van, a bank ehhez költségvetést kér, a felhasználást pedig igazolnod kell. A szabad felhasználásra jelzáloghitelnél akkor van lehetőséged, ha kifejezetten szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelsz.

Vannak olyan kölcsönök, amelyeket kifejezetten lakásfelújításhoz, vagy azon belül valamilyen munkához igényelhetsz. Ezek általában kedvezményes kölcsönök, ahol a felhasználást igazolnod kell. Előfordul, hogy az összegnek csak egy meghatározott részét kell az adott célra költened.

Az UniCredit Banknak például van Felújítási személyi kölcsöne, amelyet a korábbi, már megszűnt otthonfelújítási támogatás mintájára alakítottak ki. A kölcsön feltétele, hogy legalább egy gyermeket neveljetek. Ha a kölcsönt 2023. november 30-ig igényled, és a kölcsön összege eléri a 3 millió forintot, akkor egyhavi törlesztőrészletet, legfeljebb 50 ezer forintot visszatérít a bank.

A MagNet Bank kínál személyi kölcsönt zöld hitelcélra, amelyek közt szerepel az energetikai korszerűsítés is. A kölcsön mellé a jövedelmedtől függően akár 4 százalék kamatkedvezmény jár, és a futamidő hosszabb, akár 10 év is lehet.

5. Mindig vannak akciók

A személyi kölcsönök mellé, a bankok gyakran társítanak kedvezményeket és jóváírásokat. A CIB Bank például a Black Friday akciókba is beszállt. Ha a személyi kölcsönét 2023. november 11 és 26. között igényeled, akkor 100 ezer forint jóváírást kapsz.

Az MBH Banknak pedig egy hitelkártyához kapcsolódó akciója van. Ha a jövedelmed eléri a 400 ezer forintot havonta, és Jóljáró csomagban új GO! vagy GO! Platinum hitelkártyát igényelsz, akkor egyhavi törlesztőrészletet, legfeljebb 200 ezer forintot visszakapsz a banktól.

6. A személyi kölcsönt online is igényelheted!

A legtöbb banknál már teljes mértékben online is igényelhetsz személyi kölcsönt. Akár a számlanyitást is megoldhatod könnyen és gyorsan, szelfis számlanyitással, és a kölcsönt az otthonod kényelméből igényelheted.

Comments are closed.

Navigate