Milyen TV-t vegyek? Íme 7 hasznos szempont!

A TV az otthonok szórakoztatási központja, legyen szó filmekről, sorozatokról, sporteseményekről vagy akár játékokról. Amikor azonban elérkezik az ideje, hogy új TV-t vásárolj, hamar szembetalálod magad a különböző márkák nyújtotta rengeteg lehetőséggel. November 21-én, a televíziózás nemzetközi világnapján segítünk eligazodni a „milyen TV-t vegyek?” kérdéskörben. Olvasd el a következő hasznos tippjeinket!

1. Milyen TV-t vegyek? El fog egyáltalán férni?

A „milyen TV-t vegyek” kérdéskörben az egyik legfontosabb szempont az új készülék mérete és annak elhelyezése. Fontold meg, hogy a nappalid jelenlegi elrendezésébe illeszkedik-e a jövevény. Azaz szükséged van-e új bútorra, vagy a helység átrendezésére az új TV érkezésével? Amennyiben a falra szeretnéd erősíteni, a fal szerkezete elbírja-e a plusz súlyt? A nagyobb képátlójú készülékek a képi intenzitás fokozását teszik lehetővé, de fontos, hogy illeszkedjenek a leendő otthonukba, és kellően távol lehessen ülni tőlük.

Milyen TV-t vegyek: az elrendezés
Forrás: Unsplash / Howard Bouchevereau

2. Felbontás és képminőség:

A TV felbontása meghatározza, mennyire lesz éles és részletgazdag a kép. A 4K és 8K TV-k kínálata széles, de ne felejtsd el, hogy a jobb felbontású készülékekhez megfelelő tartalmakra is szükség van, például Blu-ray lemezekre vagy 4K sorozatokra, filmekre a streaming szolgáltatásokon. Ezek a modellek ráadásul drágábbak is a kisebb felbontású, pl. Full HD társaiknál, de a Jófogáson azért érdemes szétnézned, mert jóval kedvezőbb áron szerezheted be az új TV-det!

Milyen tv-t vegyek? Okosat!
Forrás: Unsplash / Nicolas J. Lecler

3. Képernyő technológia:

A képernyő technológiát is érdemes megfontolnod, amikor a „milyen TV-t válasszak” kérdésen töröd a fejed. A leggyakoribb TV technológiák közé tartozik az OLED és a QLED. Az OLED kijelzők jobb sötét színeket és kontrasztot kínálnak, emellett pedig ívelt formában is elérhetők, míg az QLED TV-k képe fényesebb, a színviláguk élénkebb, és kevesebbet fogyasztanak. Általában márkánként eloszlik, hogy melyik technológiát alkalmazzák, de az alaposabb felmérésért érdemes egy-egy elektronikai szaküzletbe is ellátogatnod, és személyesen megtekintened a különböző modelleket.

4. Milyen TV-t vegyek: okosat!

A mai TV-k már tényleg felérnek egy szórakoztató centrummal: a rengeteg intelligens funkciónak hála filmezhetünk, edzhetünk, böngészhetünk vagy akár játszhatunk is az új készülékünkkel. A „milyen TV-t vegyek” kérdés kapcsán tehát alaposan fontold meg, hogy a te szabadidős szokásaidhoz milyen funkciókra, applikációkra van szükség, és annak megfelelően válassz smart TV-t.

5. Hangminőség:

Amennyiben a TV-det elsősorban filmezésre fogod használni, fontos, hogy felmérd a beépített hangszóró minőségét. Ha nem megfelelő, de a képminőséggel elégedett vagy, érdemes lehet egy külön hangrendszer beszerzését is megfontolnod. Ha viszont az új készüléket elsősorban játékra fogod használni, akkor a megfelelő audioélmény eléréséhez egy jó fejhallgatót is célszerű beépítened a költségvetésbe.

Gamer TV
Forrás: Pexels / Jeshoots.com

6. Csatlakozási lehetőségek:

Mielőtt belemerülsz a „milyen TV-t vegyek” rituáléba, gondold át, hogy milyen eszközöket szeretnél az új készülékedhez csatlakoztatni. Lesz-e külső hangrendszer, használsz-e játékkonzolt vagy külső adathordozót? A HDMI, USB és más csatlakozók számát rendszerint a TV-k hátlapján tudod ellenőrizni.

7. Ár és garancia – nem utolsó szempont a „milyen TV-t vegyek” kérdéskörben!

Egy új TV beszerzése sosem olcsó mulatság, ezért a „milyen TV-t vegyek” végkimenetelét a pénztárcád kapacitása is jócskán meghatározza. A hang- és képminőségen nem érdemes spórolni, ugyanakkor megfontolhatod, hogy némi utánajárással second hand veszel elektronikai cikkeket, így ugyanis potenciálisan jóval kevesebbet kell költened, viszont a termék nem biztos, hogy még garanciális. Erre mindig kérdezz rá az eladónál!

Comments are closed.

Navigate