A minimalizmus, mint a fenntartható életmód kulcsa

A túlfogyasztás „ünnepének” tartott Black Friday ellenpontjához, a Circular Mondayhez tavaly a Jófogás is csatlakozott. A fenntartható alternatívákat népszerűsítő kezdeményezés a karácsony előtt szinte kényszeressé váló vásárlás ellen buzdít. Ennek a szemléletnek pedig remek alapja lehet a napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő minimalizmus. Elmondjuk, amit mindenképpen érdemes tudnod erről az életmódról.

Mi az a minimalizmus?

Miért érzi azt sok ember, akinek anyagi javak terén mindene megvan, hogy mégsem találta meg a boldogságot? A minimalizmus pontosan erre a jelenségre mutat rá a maga egyszerűséget és tudatosságot népszerűsítő szemléletével. A minimalizmus a gyakorlatban ugyanis nem csupán egy lakberendezési stílus, hanem egy életfilozófia is, amit egyre több, fenntarthatóságban érdekelt ember vall a magáénak. Ez az életmód az önmegtartóztatás és a fölösleges dolgok elhagyása révén segít, hogy az emberek jobban értékeljék a lényeges dolgokat az életükben, ahelyett, hogy szétaprózódnának.

A kevesebb valójában több –

a minimalizmus ezt a tételt hangsúlyozza.
A minimalizmus kezdőpontja: leltározás
Forrás: Unsplash / Brett Jordan

Fenntarthatóság és minimalizmus kapcsolata

Tavalyi felmérésünkből kiderült, hogy karácsony előtt, főként a november 4. péntekjére eső Black Friday idején a magyarokra is igencsak jellemző a túlköltekezés és a meggondolatlan vásárlás. A Circular Monday és Week kezdeményezés a túlfogyasztás alternatívájaként, a körkörösség jegyében a 4 R, azaz a repair, reuse, rent, recycle (javítás, újrafelhasználás, bérlés, újrahasznosítás) szemlélelet népszerűsíti. Ez a fenntartható gondolatmenet a minimalizmusban is helyet kap. Hiszen ahelyett, hogy rengeteg tárgyat birtokolnánk, a kevés szükséges megbecsülésével, az életünk leegyszerűsítésével érhetjük el a boldogságot.

1. Kevesebb fogyasztás:

A minimalizmus által vezérelt életmód a túlfogyasztás ellenpontját képviseli. Ha kevesebb dolgot vásárolsz, akkor kevesebb erőforrást használsz fel a Föld tartalékaiból. A minimalista életmód arra ösztönöz, hogy gondosan válogasd meg, mi az, amire valóban szükséged van, és csak azt vedd meg. Ezekre a tárgyakra aztán vigyázz, szükség esetén javítsd meg őket, hogy minél hosszabb ideig kiszolgáljanak.

Csavarozás
Forrás: Unsplash / Theme Photos

2. Tartós tárgyak:

A minimalizmus a gyakorlatban ösztönzi a környezetbarát döntéseket. Amikor kevesebb holmit birtokolsz, könnyebben dönthetsz a minőségi és tartós termékek mellett, amelyek a hosszabb élettartamuknak köszönhetően kevesebb hulladékot termelnek. Amennyiben pedig szeretnéd pénztárcabarát módon még inkább meghosszabbítani a tárgyak élettartamát, válassz second hand termékeket a Jófogás felületén keresztül.

3. Bérlés:

A fenntartható jövőt megálmodók egyre többet beszélnek a megosztáson alapuló szolgáltatásokról. Ennek nyomait már mi is felfedezhetjük az autó-, elektromos roller- vagy biciklibérlő rendszereknél. A minimalista életmód alapvetően nyitott ezekre, hiszen ahelyett, hogy olyan tárgyakat birtokolna, amelyeket amúgy ritkán használ, inkább megosztja azokat másokkal, vagy bérli.

Minimalizmus a gyakorlatban: eszközök bérlése
Forrás: Pexels / Carlos Perlamente Tua

Hogyan alkalmazd a minimalizmust a gyakorlatban?

  1. Rendszerezés és kiürítés: A minimalista életmód kezdőpontja a leltározás. Nézd át alaposan a tárgyaidat, és rendszerezd őket aszerint, hogy milyen gyakran használod őket. Így el tudod dönteni, hogy mik azok, amikre valóban szükséged van, és melyeket adhatsz vagy ajándékozhatsz el.
  2. Tudatos vásárlás: A minimalizmus teljes mértékben kizárja az impulzusvásárlásokat. Csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van, lehetőleg minél magasabb minőségben, hogy a tárgy hosszabb élettartama kevésbé terhelje a bolygót. Az új dolgok vásárlásakor nézz körül a használt termékeket kínáló piactereken is!
  3. Egyszerű életstílus: A minimalizmus nem csupán a tárgyak birtoklásának tekintetében képezi ellenpontját a modern, fogyasztói életnek. A túlpörgött, reklámoktól zajos élet lelassítását is szorgalmazza. Ahelyett tehát, hogy állandó időprésben tábláznád be a naptáradat mindenféle programmal, hagyj időt az energiaraktárak újratöltésére is.
  4. Újrafelhasználás és újrahasznosítás: Amennyiben mégsem szabadulnál meg végleg a megunt tárgyaidtól és ruháidtól, a minimalizmus jegyében akár újrahasznosíthatod, át is alakíthatod őket. Vágj bele a szabásba, varrásba, újítsd fel a lakásod vagy a bútoraidat saját kezűleg!

A minimalizmus egyaránt lehetőséget nyújt arra, hogy óvd a környezetet, leegyszerűsítsd az életed és a valódi értékeket kezd el becsülni benne. Az egyszerre fenntarthatósági, egyszerre önismereti úton érdemes megfontoltan, lépésről lépésre haladni, de a végcél akár a boldogabb, sallangoktól mentes élet is lehet.

Comments are closed.

Navigate