Kincsek használtan -Tippek a bútorfelújításra

Te is szívesen nézed a DIY videókat a bútorfelújításokról?! Most láthatsz néhány példát, hogy mennyire egyszerű lehet! Lássuk, hogy miből lesz bútorkincs!

A mai lakberendezésre leginkább a letisztultság jellemző. Egyszerű, szögletes formák, összeillő, halvány pasztell színek és apró kiegészítők. Bár azt gondolnánk, hogy ettől túl sivár és hideg lesz az otthonunk, ez mégsem igaz. Kevés olyan lakással találkozunk manapság, ahol a barokk stílusú, tömörfa bútorok és hatalmas függönyök díszítik a házat. Ez inkább már csak az idősebbeknél, a nagypolgári lakásokban élőkből és persze a kastélyban lakóknál divat. Valljuk be, hogy már kevesen vannak, akik ebben igazán otthonosan érzik magukat.

modern lakberendezés használtan

Kincsek használtan

Habár a lakberendezésünk modern, azért mindenki szereti a retró dolgokat is. A divatot követve gyakran használunk fel régi dolgokat, emlékeket, örökségeket a lakásunkban úgy, hogy akár azt felújítjuk. Legyen szó a nagyi régi fésülködő szekrényéről vagy a kedvenc fotelről, amiben gyerekkorodban a dédszüleidnél ücsörögtél, újjá változtatva a lakásodban jó helyet találhatsz ezeknek a bútorkincseknek.

Ha nyomon követed a Jófogás Facebook és Instagram oldalát, akkor már láthattál 3 régi bútort, 3 bútorkincset, amit Juditu vásárolt a Jófogáson és újított fel úgy, hogy az bármely otthonban megállja a helyét! Most megmutatjuk, hogyan készült ennek a három bútornak a felújítása.

Juditu felújított bútorai

Bútorfelújítás – A szék új élete

Juditu a Jófogás applikációban talált rá erre a székre, amit rögtön meg is szavaztattunk minden felületen arról, hogyan is újítsa fel. A szavazók legérdekesebbnek a dizájnfestés maszkolással párosítást találták, így Juditu neki is látott a bútor „új ruhájának”.

Íme a lépések, amiket akár másik bútoroknál is alkalmazhatsz:

  • Az alapos tisztítás elengedhetetlen a bútorfelújítás előtt.
  • Finom csiszolópapírral csiszold át a felületet, hogy a régi lakk és festékdarabok eltűnjenek a bútorról.
  • Portalanítást követően maszkolni kell a bútort ott, ahol nem szeretnéd lefesteni.
  • Jöhet a festés. Ha széket újítasz fel, akkor elég ecsettel két rétegben lefesteni a felületet, viszont ha szekrényt festenél, akkor érdemes festőhengert használni, szintén két rétegben.
  • Ha másik színt is festenél rá, ahogyan Juditu is tette, akkor az új maszkolás előtt várd meg, amíg a festékréteg teljesen megszárad. Maszkold újra és lehet is festeni a kiválasztott másik színnel, ez történhet akár szivacsecsettel pamacsolva is, attól függ, hogy mekkora felületet szeretnél átszínezni. Nagyobb felületen maximum nagyfejű szivacsecsettel pamacsolj, de választhatod az ecsetet is.
    (A maszkoló szalag alá befolyhat a festék, azt vékony esettel könnyen ki lehet javítani! )
  • A pamacsolás miatt lehet egy kis textúrája a festéknek. Ezt meg is tarthatod és vissza is csiszolhatsz belőle a legpuhább csiszolópapírral.
  • Ha a festést késznek ítéled, akkor lakkozd le akár matt, akár fényes lakkal, hogy az eredmény tartós legyen.

Ha kíváncsi vagy a folyamatról készült képekre, akkor Juditu blogján megtalálhatod!

dizájnfestés maszkolással

Komód 5000 Ft alatt

Ha használtan keresel bútorokat, annak nagy előnye, hogy gyakran juthatsz hozzá az eredeti árának töredék részéért. Juditu egy Varia komódot 1000 Ft-ért vásárolt meg a Jófogás oldalán. Ez a komód kicsit kopott, de szép állapotú. Itt is szavazás során dőlt el, hogy öntapadós fólia díszítést kapjon.

Így készült:

  • Itt is a tisztítással kell kezdeni.
  • A megtisztított felületet kezeld wax segítségével, így a fakóbb részek kapnak egy kis selyemfényt.
  • Tervezd meg a mintát, majd vegyél pontos méretet a minták kivágásához.
  • Sniccerrel és fémvonalzóval vágd ki a kívánt mintákat (csíkokat, háromszögeket, négyzeteket), de vigyázva az ujjaidra!
  • A mintákat a felragasztás előtt rögzítheted dekortapasszal, hogy lásd, hova kell kerülnie, hogyan fog ott mutatni, így ragasztás előtt még módosíthatod a helyét.
  • A hátsó védőpapír eltávolítása után helyezd a fóliacsíkot a kiindulópontra, majd ügyelj, hogy ne kerüljön alá levegőbuborék, simítsd a felületre, akár fóliasimító vagy bankkártya segítségével.
  • Ha nem pontosan mértél és a fólia túllóg, akkor óvatosan sniccerrel vágd le a felesleget.

A többi fotót és a részletes leírást keresd az Instagram posztban!

számítások a fóliavágáshoz

Bútorfelújítás – A fotel

Ez már nehezebb átalakítás lesz. 7000 Ft körül szerezte be Juditu a fotelt és itt azért szükség is volt a ráncfelvarrásra. Hogyan is történt?

  • Először is szét kell szerelni a bútort és leszedni a kárpitot.
  • Csiszold le csiszológéppel a lakkot.
  • Alapos portalanítás után 2 réteg lazúrral fesd át a fát.
  • A régi szivacs helyett most ragassz vastag flízt.
  • Az ülőfelületi flízt, alulról rögzítsd tűzőgéppel.
  • A lebontott kárpit alapján szabd ki az új anyagot a flíz borításához.
  • Varrógéppel és kézzel készítsd el a huzatot, igazítsd a flízre és tűzőgéppel rögzítsd.
  • Utolsó lépés az összeszerelés, amihez érdemes már új fényeket beszerezni, hogy tartós legyen az eredmény.
fotel felújítása

Ha kíváncsi vagy a részletekre, akkor nézd meg a Facebook posztot!

Nem is olyan vészes, igaz?

Végezetül mutatunk néhány bútort inspirációként, amelyeket hasonlóan fel tudsz újítani. Böngéssz te is a Jófogáson vagy az applikációban, ahol garantáltan Te is találsz majd hasonló bútorokat! Ha az innen vett inspirációval készítettél bútort, akkor oszd meg az Instagram oldaladon és használd a @jofogas és #bútorkincs megjelöléseket és kirakjuk az újításodat a sztorinkba!

használt bútorok amiket felújíthatunk

Itt lehetne válogatni a bútorok között, hogy melyiket is újítsuk fel!

bútorfelújítás

Ez a szék hasonló, mint a Juditu széke, így ezt már lehet is másolni.

barokk stílusú bútor felújítása

Ebből az asztalból gyönyörű vintage festett asztalt lehetne készíteni.

Comments are closed.

Navigate