Különleges húsvéti tojás ötletek

Húsvéti tojás dekorációs célból vagy éppen ajándékba a locsolóknak? Ha te is unod az egyszerű, boltban kapható színeket vagy a tradicionális, hagymahéjjal történő kifőzést, akkor jó helyen jársz! Alábbi bejegyzésünkben egyszerű, de nagyszerű húsvéti tojás ötleteket ajánlunk, amiket akár a gyerkőccel is bátran kipróbálhatsz!

1. Berzselés, azaz húsvéti tojás díszítés a természet motívumaival

Ez a húsvéti tojás dekoráció a klasszikus, hagymahéjas festéssel, de akár a boltban kapható tojásfestékekkel karöltve tud igazán működni. Ehhez először is körül kell néznetek egy környező erdőben vagy parkban: gyűjtsetek apró leveleket, gallyakat, virágokat, amiknek a lenyomataival díszíteni kívánjátok a tojásokat.

Húsvéti tojás dekoráció
Forrás: Pexels / Lukas

Ha ez megvan, igény szerint készítsétek elő a díszíteni kívánt tojásokat: mossátok meg alaposan a héjukat, esetleg fújjátok is ki őket. Majd az apró természeti kincseket simítsátok a tojások felületére, és jó szorosan csomózzátok bele egy nejlon harisnyába – ez fogja a helyén tartani a levélkéket és virágokat.

Ezután következik a húsvéti tojások „színező fürdője”. Amennyiben a klasszikus, hagymahéjas színezést választod, legalább 10 hagyma héjából készíts főzetet: főzd őket minimum 10 percig, adj hozzá 1 evőkanál ecetet és pár csipet sót. A nejlon harisnyába csomózott tojásokat addig hagyd benne a főzőlében, amíg el nem éred a kívánt árnyalatot. A berzselés persze a bolti, színpompás festékekkel is működik, ez esetben mindig tartsd be a csomagoláson előírt áztatási időt!

2. Húsvéti tojás minták filccel

A húsvéti tojás dekoráció talán legegyszerűbb válfaja, ha az általad kitalált mintákat alkoholos, esetleg arany vagy ezüst filccel viszed fel. Azonban fontos észben tartanod, hogy az ekként dekorált tojásokat nem szabad elfogyasztani, tehát vagy fújd ki őket, vagy főtt tojások esetén figyelmeztesd erre a locsolókat. A húsvéti tojásokat természetesen előzetesen színezheted is a fenti módszerekkel, de akár a natúr tojáshéjra is rajzolhatsz.

Tojásfestés filccel
Forrás: Pexels / Roman Odintsov

3. Márványos tojások metálfóliával

A metálfóliás dekoráció gyakorlatilag fénykorát éli napjainkban. Nemcsak bútorfelújításnál és képzőművészeti alkotásoknál használják, de bizony a húsvéti tojás ötleteknél is remek partnerünk lehet. Különösen a modern, márványos dizájnnal karöltve.

A márványos színezés különösen gyerekbarát, hiszen ételfestékkel készül. Ehhez különböző pohárkákba tegyetek 1-1 evőkanál folyékony ételfestéket, majd keverjétek össze 1-1 evőkanál ecettel és napraforgó olajjal, illetve adjatok hozzá annyi vizet, hogy a keverék el tudja fedni a bele helyezett tojást. A főzött, kifújt vagy akár nyers tojásokat áztassátok bele az így létrehozott keverékbe, majd vegyétek ki, és egy konyhai papírtörlőn hagyjátok megszáradni. Amennyiben további színeket szeretnétek a márványos mintába, száradás után mártsátok a húsvéti tojást egy másik pohárkába, és ismét hagyjátok megszáradni.

Húsvéti tojás ötletek
Forrás: Pexels / Polina Kovaleva

Miután a márványosra festett tojások megszáradtak, jöhet a fóliázás. Ehhez arany vagy ezüst füstfóliára, az ehhez való ragasztóra, illetve ecsetre lesz szükségetek. Az általatok választott mintában vigyétek fel a ragasztót a tojás színezett héjára, aztán következhet a metálfólia rásimítása ecsettel, majd a felesleges fóliadarabok letépkedése, eltávolítása.

Kész vannak a húsvéti tojások! De mit hozzon a nyuszi? Szerencsére ma már egyáltalán nem ciki second hand ajándékozni, szóval amennyiben kímélnéd a pénztárcádat és a Földet is, bátran nézz szét a Jófogáson a használt gyerekruhák, játékok és könyvek széles kínálatában!

Comments are closed.

Navigate