A makramé alapjai kezdőknek

Makramé fali dísz, virágtartó, babahinta vagy akár egy hintaágy? A kötözés-csomózás kézműves művészete – a vintage lakberendezéssel párhuzamosan – napjainkban is reneszánszát éli. A hobbi egyszerű és igen kevés eszközigényű: mindössze makramé fonalakra, illetve bizonyos tárgyak esetén egyszerű kiegészítőkre van szükség hozzá. Az alábbi bejegyzésben összeszedtük az alaplépéseket, amennyiben te is belevágnál ebbe a kreatív tevékenységbe.

1. A megfelelő eszközök és anyagok kiválasztása

A hobbi elkezdéséhez mindössze 3-5 mm vastagságú zsinórra vagy fonalra lesz szükséged. Speciális, jellemzően pamut alapanyagú makramé fonalakat a legtöbb kézimunka (web)áruházban be tudsz szerezni, méghozzá változatos színekben. Bizonyos mintákhoz (pl. egy makramé virágtartó esetén az akasztó karika) kiegészítőkre is szükséged lehet, ezeket se felejtsd el beszerezni. De a fali dekorációkhoz sokszor az is elég, ha vágsz egy botot a kertedben!

Makramé fonalak
Forrás: Unsplash / Rockn’Wool

2. Ismerkedj meg a makramé csomókkal!

Ahogy a horgolás és a kötés esetén a szemeket, úgy ennek a hobbinak az elkezdéséhez is elengedhetetlen megtanulni az alapvető csomófajtákat. Ehhez szerencsére remek barátunk az internet: számos oktató videó vagy blogbejegyzés segítségével sajátíthatjuk el a spirálcsomók, laposcsomók vagy sorcsomók kötözési módjait. Íme:

3. Kezdd kicsiben!

A kötözés-csomózás egy igen kreatív, változatos tárgyakat létrehozó hobbi. Amikor már igazán profi leszel, akár babahintát vagy hintaágyat is képes leszel csomózni, de mi inkább azt ajánljuk, hogy a helyes technika és gyakorlat elsajátításához először kezdj kisebb projektekkel. Egy makramé falidísz, virágtartó, karkötő vagy kulcstartó viszonylag egyszerű és gyors munkát ígér, így kezdésnek ezeket a makramé mintákat ajánljuk.

4. Keress makramé mintákat!

Ahogy az alapok elsajátításához, úgy a különböző minták beszerzéséhez is segítségünkre van az internet. Pinteresten rengeteg ingyenes mintát találhatsz, de érdemes a nagyobb kézműves oldalakon, az Etsyn és a Ravelryn is körülnézni, itt ugyanis el tudod menteni a tervezett projekteket a profilodba. A makramé mintákhoz bátran hozz létre gyűjtőmappákat, inspirációs táblákat is!

Érdemes azt is végiggondolnod, hogy ha valamilyen ünnep közeleg, szeretnéd-e kézzel készített ajándéktárggyal meglepni a szeretteidet. Karácsonykor a makramé angyalkák, húsvétra tojásos akasztók, születésnapra egy szép fali dekoráció – mind-mind izgalmas, szép és haladós projektek.

Forrás: Pexels / Jianying Chen

5. Tervezz mintát!

Amikor már eléggé profira fejlesztetted a csomózási technikákat, saját tárgyak, minták tervezésébe is belefoghatsz. Ezeket készítheted saját magad számára, de akár fel is töltheted őket és árulhatod a fent már említett oldalakon.

Comments are closed.

Navigate