Üvegfestés kezdőknek: így vágj bele!

Te is gyönyörködtél már a klasszikus ólomüvegek vagy a tiffany tárgyak szépségében? Netán azon is elgondolkodtál, hogy milyen jó lenne valami hasonlót készíteni? Jó hír, hogy az üvegfestés ma már egy mindenki számára elérhető, kreatív és meditatív hobbi, amihez mindössze néhány alapanyagra lesz szükséged. Alábbi bejegyzésünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és tippeket.

Amire feltétlenül szükséged lesz az üvegfestéshez

A modern kori, hobbi üvegfestés alatt természetesen nem az ólomüvegek és tiffany tárgyak gyártását kell érteni, ami komoly szakértelmet és gyakorlatot igényel, emellett pedig igen költséges munkafolyamat is. Ahogy a nevében is benne van, a hobbi üvegfestéket gyakorlatilag bármilyen üveg felület díszítésére tudod használni, legyen az egy tükör, egy váza vagy egy kerettel bíró üvegkép. Kezdőknek azonban elsősorban a nagyobb, sík felületű üvegtárgyakat javasoljuk, mert az üvegfesték rendkívül híg, így nehezebb vele dolgozni, mint az akril– vagy olajfestékekkel.

Az üveg alapanyagokat gyakorlatilag bárhonnan beszerezheted. Háztartási boltokban, barkács és lakberendezési áruházakban érdemes körülnézni, de természetesen a hobbiboltok is tartanak vázákat, tükröket, üveges képkereteket, tányérokat és poharakat. Amennyiben vonzódsz a patinás, történettel bíró darabokért, mindenképp nézz szét a bolhapiacokon és a Jófogás kínálatában is!

Üvegfestés képkeretbe
Forrás: Unsplash / Ali Balci

Az alapként szolgáló üvegtárgy beszerzése után következnek az üvegfestés eszközei. Ennek egyik legfontosabb eleme a sűrűbb állagú kontúrfesték, aminek a felvitelével az alkotási folyamatot kezdeni fogod. Ezt többféle színben elérheted, de kezdőknek talán a fekete/sötétszürke a legideálisabb választás, ezeket ugyanis többféle stílus és színvilág megalkotásához tudod használni.

Emellett szükséged lesz természetesen a kontúrvonalakat kitöltő üvegfestékekre, méghozzá azokban a színekben, amikkel a dekorációt el szeretnéd készíteni. Fontos, hogy amennyiben áttetsző része is lesz a képnek, akkor színtelen festéket is vegyél, a minta ugyanis így lesz egyenletes! Sok üvegfesték tubusa olyan kialakítású, hogy segíti a felületre való felvitelt, ugyanakkor nem árt, ha vannak otthon különböző vastagságú festőecseteid is az egyenletesebb színezéshez.

Üvegfestés lépésről lépésre

1. Az inspirálódás és a mintatervezés

Könnyen meglehet, hogy már százféle üvegfestés ötlet zsong a fejedben, vagy akár csak az otthoni üvegtárgyaid nyújtanak inspirációt az alkotáshoz. Ugyanakkor javasoljuk, hogy bátran nézz körül a neten, vagy tájékozódj vonatkozó hobbikönyvekben! Gyűjts inspirációt a különböző üvegfestési stílusok és minták terén, és döntsd el, hogy a te ízlésvilágodhoz, lakberendezési stílusodhoz melyik passzol a leginkább.

Idő vagy kreatív energia híján természetesen használhatsz előre gyártott, internetről letölthető és nyomtatható sablonokat is. Vagy dönthetsz úgy, hogy saját minta tervezésébe fogsz. Ez utóbbi esetben egy fehér lapra, ceruzával kell megtervezned a saját művedet, majd egy vastagabb tűfilc segítségével átrajzolni a kontúrvonalakat, hogy jól látszódjanak.

Festett egyiptomi üveg
Forrás: Unsplash / Ali Balci

2. A felület előkészítése az üvegfestéshez

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a dekorálásra szánt üvegfelület előzetes tisztítása és zsírtalanítása. A kész festett tárgy ugyanis tükörsima tud lenni, amennyiben szépen dolgozunk. Ha viszont a díszítés előtt poros marad az üveg, a festékbe beleragadt porszemcsék elcsúfítják a végeredményt. Míg a felületen maradt zsírfoltok taszítani fogják a festéket, így nem lesz homogén a színezés. Az üvegfestés megkezdése előtt tehát egy papírtörlő és egy üvegtisztító folyadék segítségével alaposan dörgöld át a dekorálásra szánt felületet.

3. A kontúrozás

Az üvegfestés megkezdésének első lépése, hogy a sablont vagy az általad tervezett mintát rögzíted a tárgy túloldalára. Ezt legkönnyebben cellux segítségével tudod elérni, de fontos, hogy a papír viszonylag sima legyen, és az üvegen keresztül kellőképpen látszódjanak a kontúrvonalak. Ha ez megvan, fogd meg a kontúrfestéket, és egyenletes vastagsággal fesd át a mintád körvonalait ott, ahol különböző színeket szeretnél majd használni. A kontúr ugyanis az, ami megakadályozza, hogy az egyes színek az egymás melletti cellákból összefolyjanak. Ezt követően várd meg, amíg a kontúrfesték teljesen megszárad (ez festéktől függően 2-24 óra is lehet).

Üvegfestés
Forrás: Pixabay / Natalia Aggiato

4. A tényleges üvegfestés

Most következik csak az üvegfelület teljes megfestése. Ehhez használhatsz vizes bázisú festéket vagy oldószereset, emellett pedig dolgozhatsz kiégethetővel vagy nem kiégethetővel.

Ilyenkor ecsettel vagy más, számodra szimpatikus eszközzel (pl. fültisztító pálcika) vidd fel a festékanyagot az üveg felületére, a kontúr által kialakított kis cellákba. Ha nagyon homlokon csókolt a múzsa, az alapszínekből további színárnyalatok keverésével variálhatod a művedet. Ez esetben természetesen egy palettára is szükséged lesz, amiben a festékeket elegyítheted egymással.

5. A száradás

Fontos, hogy amennyiben égethető festéket választottál, akkor a teljes száradási időt várd ki! Így elkerülheted az esetleges deformálódást, buborékosodást, színmódosulást. Ez a legtöbb festék és kontúr esetén 72 órát jelent.

festett ólomüveg
Forrás: Pixabay / Gazrock

6. Opcionális: az üvegfestés égetése

Égetni azokat a tárgyakat szükséges, amiket víz fog érni valamilyen módon. Azaz vagy mosogatnunk kell őket (pl. pohár, tányér) vagy az időjárás viszontagságainak lesznek kitéve (pl. utcatábla, házszám, szélcsengő).

Ehhez a lépéshez egy sima háztartási sütőbe, még hidegen helyezd be az üvegtárgyadat és a festéken feltüntetett ideig és hőfokon süsd, majd hagyd a sütőben kihűlni. Ezzel fixálódott is az üvegfesték a felületen, azaz innentől kezdve nem gond, ha víz éri. A kész tárgyadat bátran fotózd le, büszkélkedj vele az ismerőseidnek, sőt, ajándékötletnek sem utolsó az üvegfestés!

Comments are closed.

Navigate