Akrilfestés – útmutató kezdőknek

Sokan szeretnénk önállóan igazi mesterműveket alkotni, viszont mielőtt hozzákezdünk, a Jófogás néhány támponttal segít, hogy tudjuk, milyen anyagokat és eszközöket használjunk. Némi segítséggel most közelebb érezhetjük magunkat az akrilfestés titkaihoz.

Mielőtt nagy elánnal hozzálátunk az alkotáshoz, érdemes megismernünk néhány anyagot, eszközt, amit használni fogunk. Kezdő festőkként ismerkedjünk meg először a festékekkel, és így az akrilfestékkel is.

absztrakt akril festés

Az akrilfesték

Szedjük pontokba a legfontosabb információkat a hobbifestők egyik legkedveltebb anyagáról, az akrilfestékről!

  • A leghasznosabb tudnivaló a festékről, hogy nagyon gyorsan szárad. Ez a festék előnye és hátránya is egyszerre, ugyanis sok esetben jó, ha gyorsan megszárad a festék és nem kenjük el, viszont ez nehézséget is okozhat a munka során. Szerencsére a folyamatot lehet száradást lassító folyadékkal, akár 2-3 órával is késleltetni.
  • Száradás után vízállóvá válik, így a festéket a ruhából nem tudjuk kimosni.
  • A színek akkor a legszebbek, legfényesebbek, ha farostlemezre festünk vele. A vásznon így már sokkal kevésbé lesznek intenzívek a színek.
  • A kész festményt lakkozhatjuk akrillakkal, így szebbnek is fog hatni a végeredmény. Az akrillakkok különböző fajtái: selyemfényű, matt, csillogó – minddel más és más hatást érhetünk el.

Festékfajták

Valószínűleg az első festékfajta, amivel találkoztunk, az a vízfesték volt, de akkor még nem is sejtjük, hogy a sokféle gombfestéken túl mennyi lehetőség van még előttünk.

Festékfajták között megtalálható még a tempera, amit már művészek is előszeretettel használna,k vagy az akvarellfesték, ami komolyabb felkészültséget és érzéket igényel – és mellesleg gyakorolni sem árthat, hogy tökéletesen fessünk vele.

Az olajfesték ezekkel szemben már az igazán gyakorlott festőknek ajánlott. Nagyon lassan szárad, erős a szaga, de nagy előnye, hogy a lassú száradás miatt a színátmenteteket könnyebb elkészíteni vele, mint az akrilfestékkel.

Az akrilfestékeknek három különböző fajtájuk van, amit általában a tubuson ábrázolt kockákkal be lehet azonosítani.

  • Fedőfesték: a kocka teljesen be van színezve.
  • Dél-fedő festék: a kocka csak félig van kiszínezve.
  • Nem fedő festék: a kocka teljesen üres.

Ebből a három féle akrilfajtából érdemes beszereznünk néhány színt.

festékes tál

Festés kezdőként, de milyen anyagra?

Vegyük át a különböző anyagok tulajdonságait ahhoz, hogy megfelelően fedjen a festékünk és ne nehezítsük meg a saját dolgunkat!

Vászon

A festővászon nagyon könnyen beissza a festéket, ezért mindenképpen alapozó festéket kell használnunk első rétegként, még akkor is, ha alapozott vásznat vásároltunk. Ezt mindenképpen jegyezzük meg, máskülönben nagyon drága mulatság lehet a vásznon való festés! Kezdő festőként ezért olcsóbb vásznakon éri meg gyakorolni az akrillal.

Papír

A vékony nyomtatópapírt felejtsük el! A papír legalább 300 gramm/m2 sűrűségű legyen, de a hidegen préselt akvarell vagy 400 grammos pittura karton is tökéletes a célra.

festőkés

Farost

A farostlemezeken a festék sokkal jobban fog csúszni és a színek is fényesebbek lesznek, mintha vászonra készülne a festményünk. Ha ecset az eszközünk, mindenképpen vászonra fessünk, viszont festőkéssel is gyönyörű absztrakt műveink lehetnek a faroston!

Eszközök festéshez

Az ecset és papír/vászon kombinációnál többre van szükségünk, ha hobbifestésre szánjuk el magunkat. Érdemes többféle, különböző formájú és méretű, leginkább természetes szálú ecsetet beszereznünk. Emellett szükség lesz valamely alapra, amit már az előzőekben említettünk, valamint ceruzára az előrajzoláshoz, tálkára az ecset tisztításához és üveglapra vagy műanyag tálkára a festék keverésére.

Az igazi filmes festő hangulathoz dukál egy festőállvány is, illetve egy aranyos kis kötény, hogy vigyázzunk a ruhánkra is.

akril festmény

Ne félemlítsen meg bennünket a sok technikai részlet. A festés kezdőként nem a legegyszerűbb hobbi, de ha előrajzolunk egyszerűbb mintákat az alapunkra, akkor gyönyörű műveket alkothatunk.

Ha vannak alapszíneink, akkor az alapvető színelméleti és színkeverési technikák megismerésével, kevés szín segítségével is rengeteg árnyalatot hozhatunk létre. Ne féljünk kísérletezni! Nem biztos, hogy rögtön olyat készítünk majd, amit ajándékba is adhatunk, de legyünk bátrak és elsősorban élvezzük azt, amivel foglalkozunk!

Comments are closed.

Navigate