Fürdőszoba ötletek: felújítás lépésről lépésre

Kihasználnád az otthonfelújítási támogatást a fürdőszobád kipofozásához, de azt sem tudod, hogyan kezdj bele? Alábbi kisokosunkból megtudhatod, mire érdemes odafigyelned már a tervezéskor, a fürdőszoba csempe és szekrény kiválasztásakor, majd a berendezésnél.

1. A fürdőszoba megtervezése

A fürdőszoba ötletek első és legfontosabb pontja, hogy felmérd a családod igényeit és a fürdőszobád adta lehetőségeket! Vannak gyerekeid, akik jellemzően imádnak pancsolni? Te szeretsz egy fárasztó nap után forró fürdőt venni? Inkább a kapkodós reggeli indulások mestere vagy, és amúgy is kicsi hely áll rendelkezésedre? Ezeknek a végiggondolása segít abban, hogy kádas vagy zuhanykabinos fürdőszobát tervezz magadnak – hacsak nem engedheted meg magadnak mindkettőt.

Ezen kívül szeretnél-e fűtőtestként funkcionáló törölközőszárítót, vagy megelégszel az egyszerű akasztókkal is? Hol tartod a törülközőket, tisztítószereket? Amennyiben ezeknek is ez a helyiség az otthona, érdemes nagyobb kapacitású fürdőszoba szekrényekkel tervezned – akár egyedi gyártású és beépített, akár lapraszerelhető formában. Ha pedig nőként szeretsz reggelente a mosdónál sminkelni, mindenképpen gondolj a hangulatfények mellett a megfelelő, hideg színű világításra, egy nagyobb tükörre és a pipereholmik tárolójára is.

Letisztult fürdőszoba kék fürdőszoba szekrénnyel
Forrás: Unsplash / Chastity Cortijo

2. A színvilág és a stílus kiválasztása

Ha a praktikus szempontokat végiggondoltad, jöhet az álmodozás. Először mérd fel, hogy az otthonod általános dizájnjába mi illeszkedik! Egy sötét falú, ódon bútorokkal, porcelántárgyakkal és súlyos csillárokkal zsúfolt lakásból például kiugrik egy világos, skandináv stílusú fürdőszoba, míg egy modern, letisztult dizájnú házba sem illik egy ornamentális mintákkal díszített, mór helyiség.

Ha nincs még pontos elképzelésed a színvilág és a dizájn tekintetében, ne habozz inspirálódni! Lapozz bele lakberendezési magazinokba, olvass blogokat és keress hangulatképeket az interneten. Ez utóbbiakból össze is állíthatsz magadnak egy gyűjteményt és színskálát, ami aztán segít a megfelelő fürdőszoba csempe és bútor kiválasztásánál.

3. A fürdőszoba csempe kiválasztása

Az inspirációs képeket nyugodtan vidd magaddal a barkácsáruházba vagy csempeszaküzletbe, és mutasd meg bátran az ott dolgozóknak, akik nagy valószínűséggel tudnak az elképzelésednek megfelelő fürdőszoba csempét ajánlani. A legegyszerűbb megoldás az, ha „csempecsaládot” választasz: ezek esetében ugyanis a falicsempéhez színben és textúrában passzoló padlólapot és dekorburkolatot is gyártottak. Ha ez megvan, ne felejtsd el kiválasztani az élvédőket!

A fürdőszoba csempe megvásárlása előtt érdemes a burkolatokat kirajzolnod. Ekkor gondold át, hogy milyen elosztásban szeretnéd a csempéket lerakatni, illetve milyen magasan akarod a falakat leburkolni. A pontos mennyiségre mindig számolj legalább +10% vágási hulladékot!

Szürke-antracit fürdőszoba csempe egy modern fürdőben
Forrás: Pexels / Victoria Borodinova

4. A szaniterek kiválasztása

A legtöbb barkácsáruházban a fürdőszoba csempe kiválasztását bátran összekötheted a kád, zuhanytálca (vagy -ajtó), a mosdók és a WC megtekintésével is. Érdemes azonban erre is előre felkészülnöd: az inspirációs gyűjtésed alapján gondold végig, hogy milyen típusú szanitereket szeretnél! A jelenlegi trendek szerint például a klasszikus, padló síkjából kiugró zuhanytálcáknak leáldozott: a vásárlók inkább azt szeretik, ha a megfelelő lejtésű padlóburkolat folytatódik a zuhanykabinban is. Emellett nagy népszerűségnek örvendenek a falra szerelt, rejtett tartályú WC-k és a szabadon álló kádak is.

A szaniterek kiválasztásánál vedd figyelembe a burkolatok stílusát és azt, hogy egymáshoz is jól illeszkedjenek: a modern stílushoz inkább a szögletes formák passzolnak, míg a kerekded alakok jól mutatnak egy vintage fürdőszobában.

5. A csaptelepek kiválasztása

Fontos pont a fürdőszoba ötletek között, hogy törekedj a funkcionalitásra! Ez pedig a csaptelepek esetében különösen igaz. Hajlamosak lehetünk ugyanis elcsábulni egy-két különleges dizájnú darabra, amiket aztán elképesztő nehéz tisztán tartani, ha pedig netán elromlanak, lehetetlenség a megjavításuk. Szerencsére színek és formák tekintetében itt is széles választék áll a rendelkezésünkre, a lényeg, hogy a csaptelepek alakja a szaniterekkel és egymással is harmonizáljon.

A fürdőszoba ötletek fontos pontja: megfelelő csaptelepek és kiegészítők választása
Forrás: Unsplash / Sanibell BV

6. A fürdőszoba szekrények és kiegészítők kiválasztása

A fürdőszoba berendezés utolsó pontja a bútorok és a kiegészítők beszerzése. Mivel a beépített szaniterek ekkor már némiképp bekorlátozzák a lehetőségeinket, fontos, hogy pontosan mérd le, mekkora fürdőszoba szekrények férnek be a vadonatúj fürdőszobádba!

Leggyakrabban a mosdó alá szoktak rakni egyet, ami remek tárolója lehet a tisztítószereknek. Amennyiben kevés pipere holmija van a családnak, akkor a mosdó fölött elég lehet egy kis polc is. Ennél gyakoribbak azért a „rejtett” megoldások: a falra szerelhető tükrös, kinyitható fürdőszoba szekrények vagy a falba rejtett, tükör mögötti polcos elemek.

A fürdőszoba ötletek utolsó simításaként pedig szerezd be az apróbb kiegészítőket: a világítótesteket, a WC-deszkát és -kefét, a szappan-, fogkefe– és szennyestartót, valamint a fürdőszoba szőnyegeket. Ezeknél szintén tartsd szem előtt a helyiség általános stílusát és a funkcionalitást. Ne csak szépek, hanem hasznosak és könnyen tisztíthatóak legyenek!

Comments are closed.

Navigate