Kutyával hidegben? 5 tanács, amit fontolj meg!

A tél beköszöntével fontos, hogy külön figyelmet fordíts kedvenc négylábú barátodnak, a kutyának hideg időben is. Az alacsonyabb hőmérséklet, a hűvös csapadék és szelek ugyanis nemcsak nekünk, a gazdiknak jelentenek kihívást, hanem a kedvenceinknek is. A felelős örökbefogadás és állattartás mellett elkötelezett márkaként most összeszedtünk néhány tanácsot, ami segíthet, hogy megfelelően védd és ápold a kutyádat hideg időben.

1. Vedd figyelembe a kutyád sajátosságait!

Az első lépés az, hogy tisztában légy az ebed fajtájával és hőszabályozási képességeivel. A rövid szőrű fajtáknak (pl. mopsz, dobermann) ugyanis nagyobb az esélyük a kihűlésre, míg a hosszú szőrű kutyák (pl. ónémetjuhász, husky) jobban tűrik a hideget. Előbbiek gazdijaként tehát extrán fontos, hogy a kutyával hidegben megfontold az alábbi tanácsainkat! Emellett vedd számításba a kutyád életkorát is: az idősebb jószágok és a kölykök érzékenyebbek a hideg időre. Ne hagyd őket hosszabb ideig kint, a séták alkalmával pedig gondoskodj arról, hogy megfelelően védve legyenek az időjárás viszontagságaitól.

Kutyával hidegben
Forrás: Pexels / Liz Tremblay

2. Kutyával hidegben? Fontold meg a ruházatot!

Amennyiben a kutyád érzékeny a hidegre, érdemes néhány, a méretének megfelelő kutyaruhát beszerezned. A kutyakabátok vagy –pulóverek széles választékát ráadásul a Jófogáson is megtalálod, de fontos, hogy olyat válassz, ami megfelelően védi a nedvességtől és a hidegtől a kedvencedet. Emellett pedig ne feledd, hogy a kutyaruházatnak kényelmesnek kell lennie, és nem szabad az állat mozgását korlátoznia. További hasznos kutyás kiegészítő lehet a mancsra húzható védőcipő. A télies idő ugyanis gyakran kéz a kézben jár az utak, járdák sózásával, ami irritálhatja az ebek mancsait. A védőcipők segítenek megőrizni az kutya lábainak épségét, emellett pedig megakadályozzák a hideg felületekkel való közvetlen érintkezést.

Kutyaruha hóban
Forrás: Unsplash / Iovovna

3. Rövidítsd a sétákat a kutyával hidegben!

Extrém hideg, szeles és csapadékos időjárás esetén csökkentsd a séták hosszát! Érzi a kutyád a hideget, számára sem feltétlen komfortos egy hosszabb túra ilyen időben. Emellett a fürdőzésre hajlamos kutyák gazdijaként különösen figyelj oda, hogy az eb ne ugorjon természetes vizekbe, mert a nedvesség hatására megnő a kihűlés veszélye. Kerüljétek el a befagyott tavakat is, hiszen könnyen egy tragédia szemtanúi lehettek, amennyiben a kutyád olyan helyre szalad, ahol nem elég vastag a jég.

4. Figyelj a benti komfortra is!

Az otthonod padlójának igen jelentős részét hidegburkolat fedi – ráadásul főleg ott, ahol a kedvenced benti élettere is van? A csempék, kőlapok különösen hűvösek tudnak ilyenkor lenni, ez pedig kényelmetlen a kutyáknak, illetve az ízületeiknek sem tesz jót. Téliesített megoldásként leteríthetsz könnyen mosható szőnyegeket vagy akár habszivacsot is. Emellett biztosíts a kutya számára egy kényelmes, meleg pihenőhelyet a lakásban. Egy puha párnával és takaróval bélelt kutyakosár vagy –ház segít megőrizni a kutya testhőmérsékletét hideg időben.

A megfelelő kutyafekhely
Forrás: Unsplash / Chewy

5. Figyelj a megfelelő táplálkozásra és ápolásra!

A hideg időjárás során négylábú barátaink több energiát égetnek el a megfelelő testhőmérséklet fenntartásához. Kutyával hideg időben tehát érdemes elgondolkodnod a napi adag emelésén, illetve a tápanyagösszetétel megváltoztatásán. Ezekben a hónapokban a száraz levegő sem kedvez a kutyák bőrének, ami irritációhoz, allergiához vezethet, ezért fontold meg egy egyszerű vagy ultrahangos párásító beszerezését! Hosszú szőrű kutyák esetén különösen fontos, hogy a téli séták után alaposan letisztítsd, átkeféld és megszárítsd a bundájukat, az ápolt és tiszta szőr ugyanis jobban véd a hideg ellen. Emellett pedig fordíts különös figyelmet az ebed fülének tisztán és szárazon tartására, hiszen a hideg időben érzékenyebbek a fülgyulladásokra.

Comments are closed.

Navigate