Tapéta leszedése könnyen lépésről lépésre

Új otthonra tettél szert, vagy csak a rég kinézetét és értékét dobnád fel egy kicsit? Egy szoba kifestését, felújítását akár te is meg tudod csinálni, amennyiben azonban ehhez a tapéta leszedésére is szükség van, olvasd el az alábbi tippjeinket! Megmutatjuk, hogyan távolítsd el a régi a tapétát egyszerű eszközökkel, a lehető leghatékonyabban.

1. Szerezd be a szükséges eszközöket a tapéta leszedéséhez!

Ami elengedhetetlen egy ilyen munkához, az egy megfelelően kézre álló spakli. Emellett a vizes tapéta leszedési módszernél szükséged lesz egy permetező üvegre, szivacsokra, nagy méretű kefére vagy festőhengerre és vödrökre. Míg ha dombornyomott, nehezebben eltávolítható tapétával állsz szemben, érdemes megfontolnod egy gőzölős tapétaleválasztó beszerzését. Ezeknek a kisgépeknek a közeli gépkölcsönzőkben, barkácsáruházakban is érdemes utánakérdezni, hiszen lehet, hogy csak egy napig lesz rá szükséged. Amennyiben a gyorsabb és hatékonyabb gőzölős módszert választod, munkavédelmi szempontból mindenképpen szerezz be védőszemüveget és vízhatlan kesztyűt is!

Tapéta leszedési tippek: a terep előkészítése
Forrás: Pexels / Monica Silvestre

2. Készítsd elő a terepet!

Ez a típusú munka mindig jelentős mennyiségű kosszal és hulladékkal jár. Ezért a tapéta leszedési tippek első pontjaként nem árt, ha a bútorokat a szoba közepére tolod és letakarod, a padlót pedig beborítod valamilyen fóliával. Érdemes olyannak a beszerzését is megfontolnod, amelynek a szélét a falhoz tudod ragasztani, így ugyanis a munka végén csak fel kell szedned, majd egyben kivinned a hulladékot. Amennyiben a tapéta leszedése elektromos kiállásokat (villanykapcsoló vagy konnektor) is érint, ragaszd le őket vízhatlan ragasztószalaggal, és a munka megkezdése előtt áramtalanítsd a szobát.

3. Kezdődhet a tapéta leszedése!

Az otthon, könnyedén kivitelezhető tapétaleszedés egyik módja a vizes áztatás. Ennek során egy mosószeres, és opcionálisan öblítős, meleg oldatot kell felvinned ecsetek, szivacsok, festőhengerek vagy permetezők segítségével a tapétára. Az igazán hatékony végeredményhez nem árt, ha az áztatást többször megismétled. Ugyanakkor figyelj arra, hogy a víz ne folyjon a falon, ez ugyanis károsíthatja a szegőléceket és a parkettát. Fontos, hogy az áztatást követő fél órában mindenképpen kezdd meg a tapéta mechanikai leszedését, különben visszaköt a falra!

dombornyomott tapéta leszedése
Forrás: Unsplash / Lauren Forando

A dombornyomott, magas minőségű tapétákat ugyanakkor igen nehéz eltávolítani, ezért érdemes egy gőzölős tapétaleszedővel vagy a barkácsáruházakban kapható, erős tapétaleszedő oldattal nekimenned. Ilyenkor ne felejtsd el kezdésként a tapéta felületét lyuggatóhengerrel vagy „tapétatigrissel” is alaposan megdolgozni, így ugyanis a gőz és az oldószer könnyebben bejut a burkolat alá.

4. Vedd kézbe a spaklit!

Nem árt tudnod, hogy a tapéta leszedése egy igazi türelemjáték. Ugyanakkor, ha a megfelelő áztatással vagy gőzöléssel előkészítetted a felületet, igen hatékonyan tudsz haladni a burkolat tényleges eltávolításánál. Ehhez először egy éles kés vagy sniccer segítségével vágd meg a tapétát a mennyezettel érintkező síknál, majd fogd a kezedbe a spaklit, és fölülről lefelé haladva fejtsd le a falról. Elképzelhető, hogy helyenként annyira meglazul, hogy nagyobb darabokat is egyben le tudsz húzni. Sajnos a munka azonban nem ér véget a tapéta leszedésével. A fal további felújításához elengedhetetlen, hogy a felület teljesen sima legyen, így a spaklival a maradék tapétaragasztót is le kell vakarnod.

Glettelés és csiszolás
Forrás: Pixabay / O V

5. Készítsd elő a falfelületet a felújításhoz!

Akár tapétázod, akár fested, a felújított fal akkor lesz igazán szép, ha egyenletesre dolgozod a felületét. Ha a vakolat a tapéta leszedése közben megsérült, az esetleges hibákat mindenképpen ki kell javítanod. Töltsd fel glettel a lyukakat, repedéseket, majd az anyag megszáradása után aprószemcsés csiszolópapírral dolgozd simára. Az így előkészített falfelületre már bátran mehet fel az új dizájn, ám tartsd észben, hogy míg a tapéta leszedéséhez nem feltétlen, a festéshez, újratapétázáshoz már érdemes lehet szakember segítségét kérned.

Comments are closed.

Navigate