Az ingatlanérték növelés 5 módja

El akarod adni a lakásod? A hirdetés megfogalmazását és feltöltését ilyenkor a legtöbb esetben megelőzi egy értékbecslési folyamat. Ehhez természetesen használhatod az online elérhető ingatlanérték kalkulátorokat is, de a legjobb, ha egy profi szakember segítségét kéred. Most összeszedtünk 5 tippet, amivel hatékonyan növelheted az eladásra szánt ingatlanod értékét.

Az ingatlanérték meghatározó tényezői

Az online ingatlanérték kalkulátorok és az értékbecslő szakemberek egyaránt két szemponthalmazt vesznek figyelembe egy lakás vagy ház vételárának meghatározásakor. Egyrészt a külső tényezőket, amelyekre a tulajdonosnak rendszerint nincs, vagy csak nagyon jelentős befektetéssel lehet ráhatása, mert az ingatlan földrajzi adottságaival vannak összefüggésben. Például, hogy autópálya, ipari terület vagy temető közelében helyezkedik-e el, milyen a környék infrastruktúrája és közbiztonsága.

Emellett az ingatlanértéket jelentősen meghatározzák az adott lakás vagy ház tulajdonságai is. Például a hasznos alapterülete, belmagassága, alaprajzi elrendezettsége, az ingatlan műszaki és esztétikai állapota, illetve olyan extrák, hogy rendelkezik-e napelemmel, klímával. A kisebb-nagyobb invesztíciót és tulajdonosi hajlandóságot igénylő felújítások, korszerűsítések viszont jelentősen növelhetik az eladásra kínált otthon értékét, tehát a meghirdetés előtt mindenképpen érdemes őket megfontolni.

Ingatlan eladása
Forrás: Pexels / RDNE Stock Project

Így növeld az ingatlanértéket!

1. A kötelező értéknövelő lépések

Az értékbecslő szakember, illetve a potenciális vevők érkezése előtt van néhány lépés, aminek mindenképpen érdemes szerét ejteni. A következő egyszerű „szépészeti megoldások” ugyanis jelentősen javítanak az első benyomáson, és így növelhetik az ingatlan megvásárlására való hajlandóságot is. A lakás és a házat érdemes alaposan kitakarítani, a feleslegesen elöl lévő holmikat pedig elpakolni. A kosz és a rendetlenség a szűkösség érzetét kelti, és így nehezebb elképzelni a boldog, jövőbeli pillanatokat, amiket a leendő vevő az új ingatlanban remél. Emellett gyors és kevésbé költséges esztétikai javításként érdemes elgondolkodni egy tisztasági festésen, illetve néhány dekoratív belsőépítészeti megoldáson is (pl. új szőnyeg vagy bútor beszerzése).

2. Nyílászáró csere

Bár ez a lépés egy nagyobb összeg félretételét követeli az eladótól, az ajtók és az ablakok korszerűre cserélésével jelentősen növelhető az ingatlanérték. A beruházás a ház/lakás esztétikai megjelenését is javítja, emellett pedig természetesen csökkenti a zajszintet, illetve a fűtési és hűtési költségeket.

Ingatlanérték növelés nyílászáró cserével
Forrás: Unsplash / Jarand K. Lokeland

3. A fűtésrendszer korszerűsítése

A jelenlegi energiaárak mellett egyre fontosabb szempont az eladó ingatlanok fűtés- és hűtésrendszerének állapota. A válság előtt egyértelműen a gázcirkós lakások, házak uralták az ingatlanpiacot, mára azonban az elektromos fűtés, netán hűtésre és fűtésre is alkalmas hőszivattyús rendszerek iránt nőtt meg a kereslet. Az átállás persze hatalmas beruházást jelent, de nagyobb megtérülést is az ingatlan eladásakor.

4. Energetikai megújulás az ingatlanérték növelésért

A napelem nemcsak egy környezet- és pénztárcabarát, divatos kiegészítője a mai modern otthonoknak, hanem jelentősen növeli az ingatlanértéket is. A napelemmel bíró házakat nemcsak jóval drágábban, de akár 20%-kal gyorsabban is el lehet adni. Ugyanígy az ingatlan szigetelésének megerősítése is jelentősen javít az energetikai besoroláson, és így a vételáron is.

Napelem telepítése
Forrás: Unsplash / Bill Mead

5. A kert rendbetétele

Igen gyakori értéknövelő beruházás egy kertkapcsolatos ingatlan esetében az is, ha a külső részeket egy kicsit rendbe teteti a tulajdonos. Legyen szó egy sövény vagy egy sziklakert telepítéséről, kerítés építéséről vagy öntözőrendszer kialakításáról – az ilyen jellegű újítások kellemes első benyomást keltenek az érdeklődőkben.

Jelenlegi ingatlanod eladásán gondolkozol? Netán épp új otthont keresel? Adj fel hirdetést a Jófogás Ingatlanon, vagy nézz körül az eladó lakások és házak széles kínálatában!

Comments are closed.

Navigate