Egészségbiztosítás vagy egészségpénztár? Nem kell döntened!

Ha jársz magánorvoshoz, akkor valószínűleg te is észrevetted már, hogy az áremelés a magánrendelőket sem kerülte el. Szerencsére van mód a spórolásra, a jelszó: öngondoskodás. De mit válassz? Az egészségpénztár vagy az egészségbiztosítás a jobb?

#szponzorálttartalom

Nem kell választanod!

Az egészségpénztár és az egészségbiztosítás csak annyiban hasonlítanak egymásra, amennyiben mindkettő az egészségügyi kiadásaidat hivatott csökkenteni, és mindkettőből járhatsz orvosi vizsgálatokra.

Sőt, nem csak hogy nem kell választani, de a két dolog jól kiegészíti egymást. Egy kicsit ugyanis mind a kettő másra és máshogy használható.

Ezt tudja az egészségbiztosítás

Az egészségbiztosításnak több fajtája is van. Az összegfinanszírozó egészségbiztosítás talán többek számára lehet ismerős, és kicsit úgy működik, mint egy kockázati életbiztosítás. Történik egy biztosítási esemény, mondjuk balesetet szenvedsz, és a biztosító kifizeti a biztosítási szerződésben erre járó összeget, függetlenül attól, hogy neked valójában mennyi költséged merült fel.

A másik a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás. Itt is havonta fizeted a biztosítási díjat, és amikor megbetegszel, elmehetsz az orvoshoz. A magánrendelőben viszont már nem kell semmit fizetned, azt a biztosító és a rendelő intézik egymás között. A biztosító tehát a kezelés árát téríti, a pénzt nem te kapod.

Itt az a könnyebbség, hogy ha vizsgálatokra kell járnod, az egyszerre sok pénzedbe kerülhet. Neked viszont nem az aktuális havi költségvetésedet terheli a kezelés ára, hiszen azt már havonta kisebb összegekben befizetted. Ez tehát inkább hasonlít egy autóra köthető felelősségbiztosításra vagy egy lakásbiztosításra, ahol a felmerült kárt téríti a biztosító.

Az egészségbiztosításban persze az is jó, hogy egy rövid várakozási idő után (általában két hónap) már jogosult vagy a szolgáltatások igénybevételére.” Mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője.

Ha tehát az egészségbiztosítás megkötése után három hónappal szükséged van egy MRI vizsgálatra, ami mondjuk 80 ezer forint, akkor arra is elmehetsz, függetlenül attól, hogy még nem fizettél be annyi biztosítási díjat, amennyi ezt fedezné.

És erre jó az egészségpénztár

Az egészségpénztár ezzel szemben egy külön számla, ahová minden hónapban befizetsz egy általad választott összeget. Hogy pontosan mennyit, azt – kis megkötéssel – te döntöd el. Az egészségpénztár ugyanis egy önkéntes megtakarítási forma, te döntesz arról, hogy nyitsz-e számlát, és hogy oda mennyit fizetsz be.

A pénztárak havi befizetést kérnek, és meghatároznak egy minimum összeget, de ez az összeg általában elég alacsony, a legtöbb pénztárnál 5 ezer forint körül van. Ha csak a minimumot szeretnéd befizetni, akkor egész évben – a pénztár költsége miatt – nagyjából 56 ezer forintod gyűlne össze, amiből valószínűleg kétszer sem tudnál elmenni magánorvoshoz abban az évben.

A tagdíjat érdemes úgy megválasztanod, hogy az nagyjából fedezze az éves egészségügyi kiadásaidat. Gondold át, hogy hányszor mész orvoshoz, mennyit költesz gyógyszerekre, jársz-e szűrővizsgálatokra, készíttetsz-e új szemüveget, vagy tervezel-e bármilyen beavatkozást, mondjuk fogászat, térdműtét, vagy ehhez hasonlók. A legtöbb pénztártag 20-30 ezer forint körül fizet be havonta.

Az önkéntesség miatt nem is muszáj havi befizetést választanod, befizethetsz negyedévente, félévente vagy évente is, de persze a legkisebb anyagi megterhelést a havi rendszeresség jelenti.

A pénztárnál tehát a saját pénzed költöd, azt, amit előzőleg te fizettél be oda. Viszont ha télen folyton beteg a család, vagy elmész egy komplett menedzserszűrésre, akkor a havi díjad többszörösét kell kifizetned, ami így nem terheli az aktuális fizetésedet. És talán a legfontosabb előnyt még nem említettük: az adó-visszatérítést.

A pénztárba befizetett összeg 20 százalékát, évi legfeljebb 150 ezer forintot visszaigényelhetsz a személyi jövedelemadódból. Így komoly megtakarítást érhetsz el az egészségügyi kiadásaidon. Ráadásul a szolgáltatók gyakran százalékos kedvezményeket adnak az egészségpénztári tagoknak, így az egyes vizsgálatok ára is alacsonyabb lehet.

Az egészségpénztárban az a jó, hogy olyan dolgokat is fizethetsz belőle, amit az egészségbiztosítás nem fedez. A biztosítás például szinte mindig kizárja az előzménybetegségeket, tehát csak azt a vizsgálatot fizeti, ami olyan panaszodhoz kötődik, amivel eddig még nem kezeltek. Ha régóta vacakol a könyököd, és több orvost megjártál már, akkor azt már a biztosításodon kívül kell intézned.

Ráadásul a pénztárból fizetheted a gyógyszereket, orvosi teszteket, gluténmentes élelmiszereket, babaápolási szereket is, és a lista még folytatódik.

A legjobban tehát akkor jársz, ha egészségpénztári számlád és egészségbiztosításod is van. Persze mindkettő jó külön-külön is, de a kettő kombinációjával tudod magad legjobban függetleníteni az állami ellátórendszertől (teljesen persze sosem, de nem is ez a cél).

De hol a csavar?

Merthogy csavar is van. Az egészségpénztárak közül többen kínálnak választható egészségbiztosítási csomagokat. Ezek jól használható biztosítások, és ráadásul olcsóbbak, mintha közvetlenül a biztosító társasággal szerződnél, ugyanis a csomagokat az egészségpénztárak többszáz fős tagságára találták ki.

Saját választásod alapján szabadon köthetsz biztosítást saját magad, de akár a családtagjaid számára is. A biztosítási díjat pedig a pénztárnak fizeted be, így ez után az összeg után is igényelheted az adó-visszatérítést.

Milyen biztosítást köthetek?

Az OTP Egészségpénztár például három csomagot kínál. A legkisebb csomag már 5999 forintért elérhető, és ebben járóbeteg szakellátás és nagyértékű diagnosztikai eljárások vannak. A legnagyobb csomag viszont ezenkívül már házivizitet is kínál a fővárosban, de van benne betegszállítás, nemzetközi második orvosi szakvélemény és VIP kórházi ellátás is, csak hogy egy párat említsünk.

Ezen túl az OTP alap egészségbiztosítást is kínál, amely mindössze havi 119 forintba kerül, és minden pénztártag automatikusan csatlakozik hozzá. Ez kritikus betegségekre és nagyértékű diagnosztikai eljárásokra nyújt fedezetet.

A Patika Egészségpénztárnál szintén három csomag közül választhatnak. A legnagyobb csoportban már szűrővizsgálat csomag is található, amelyen évente egyszer vehetünk részt.

Mindegyik csomaghoz tartozik 24 órás orvosi call center szolgáltatás, járóbeteg szakellátás és diagnosztikai vizsgálatok.

Az MBH Gondoskodás Egészségpénztárnál pedig a kórházi ellátás díjának fedezésére is találhatunk biztosítást, amelynek havi díja az életkorunk függvényében sávosan változik.

A biztosítás ezenkívül kényelmes is. Itt nem nekünk kell kitalálni, hogy milyen orvoshoz menjünk, és nem nekünk kell megszervezni az orvossal a vizsgálatot. A biztosító ellátásszervezőjét kell felhívnunk, ahol megkérdezik mi a problémánk, és megszervezik nekünk a kezelést.

Az egészségpénztár és az egészségbiztosítás tehát együtt kifejezetten jó kombináció lehet, de akárhogy is döntünk, ha valamilyen módon igyekszünk gondoskodni a saját orvosi ellátásunkról úgy, hogy ezzel az anyagi forrást biztosítjuk, már sokat tettünk magunkért.

Comments are closed.

Navigate