Spórolás a fűtéssel: 5 tipp, ha sok a rezsi

A hideg idő és az energiaválság a legtöbb család számára komoly anyagi kihívást jelent. Főleg azoknak, akik nem esnek a kedvezményes csoportba, ugyanis a fogyasztásuk meghaladja a lakossági átlagot. Mégis hogyan tudjuk csökkenteni a téli rezsit? Összeszedtünk a néhány tippet, hogy minél hatékonyabb legyen a spórolás a fűtéssel.

1. Alacsonyabb hőmérséklet, kevesebb rezsi!

Bár az átlagember kedélyét jócskán felborzolta az iskolák és a közintézmények tervezett alulfűtése, tény, hogy amennyiben a spórolás a fűtéssel a cél, ez egyik legfontosabb, amit tehetünk. Vegyünk tehát példát az angolokról és a dánokról, akik már jóval korábban átálltak a spórolós fűtésre. Ahelyett, hogy télen is 25 °C-ra hevítenénk a lakást, tartsuk a hőmérsékletet 19-20°C-on, és vegyünk fel kényelmes, réteges öltözéket! Hűvösben ráadásul az alvás is pihentetőbb. Ha viszont sok ülőmunkát végzünk, ne felejtsük el félóránként-óránként alaposan átmozgatni magunkat!

Spórolás a fűtéssel: állítsd lejjebb a termosztátot!
Forrás: Pixabay

2. A fűtési rendszer karbantartása

Amennyiben azt szeretnénk, hogy a spórolás a fűtéssel hatékony legyen, a ház rendszerét időről-időre karban kell tartanunk. A kazánokat nem árt évente átnézetni, szükség esetén pedig kitisztíttatni. Amennyiben ugyanis óránként többször bekapcsol, biztos, hogy több gázt fogyaszt és szervízelést igényel.

Amikor a kazán a maximumon pörög, de a radiátornak csak egy része melegít, netán bugyborékoló hangot is hallunk, akkor mindenképpen megérett a rendszer egy alapos légtelenítésre. Vaskereskedésekben beszerezhetünk ehhez egy légtelenítő kulcsot, majd kapcsoljuk magasabbra a fűtést, és kb. fél óra várakozás után lazítsuk meg a légtelenítő szelepet. Ha a szelep szelel és fröcsköl, jó úton járunk, hamarosan ugyanis ismét hatékonyan fog fűteni a radiátorunk.

Spórolás a fűtéssel: radiátor légtelenítés
Forrás: Unsplash / Julian Hochgesang

3. Engedj teret a fűtésnek!

Amennyiben a spórolás a fűtéssel a cél, a radiátoros rendszereknél nem árt néhány alapszabályt észben tartanunk. Például semmiképpen se takarjuk le a fűtőtestek tetejét, pláne ne használjuk őket a nedves ruhák szárításához! Emellett a lakás berendezésénél érdemes arra is odafigyelni, hogy a nagyobb bútorok minél távolabb helyezkedjenek el a radiátoroktól, így ugyanis hatékonyabban tudnak fűteni. A nehéz sötétítőfüggönyöket is érdemes télire leakasztani, és csak a melegebb szezonban visszatenni a fűtőtestek fölé.

4. Spórolás a fűtéssel: házi praktikák

A már említett dánoknál nem véletlen, hogy a téli életérzéshez hozzátartozik egy bögre forró tea, egy nagy és puha takaró, egy meggyújtott mécses és a lángjánál olvasott könyv. Ezek mind enyhíthetik a hűvös érzetét, amennyiben alacsonyabbra tekertük idén a termosztátot.

Emellett persze érdemes olyan házi praktikákat is bevetni a „spórolás a fűtéssel” témában, amik a hő négy fal között tartását segítik. Például szellőztessünk rövid ideig, de intenzíven, a radiátorok mögé pedig helyezzünk fel hővisszaverő alumíniumfóliát, hogy ne a falat, hanem az otthonunkat fűtsük. Amennyiben a családi kassza nem bírja el a komplett nyílászáró-cserét, a régi típusú ablakokra ragasszunk szigetelőcsíkokat, az ablaktáblák közé pedig helyezzünk huzatfogó párnákat!

Korszerű hőszigetelés
Forrás: Unsplash / Erik McLean

5. Korszerű otthon = a spórolás a fűtéssel kulcsa

Tény, hogy a nemrégiben épült, korszerűre tervezett és kivitelezett otthonok jellemzően jobb energiabesorolással bírnak. Ennek oka a megfelelő szigetelésben, a többrétegű nyílászárók beszerelésében, illetve a korszerű épületgépészetben rejlik. Az árammal működtetett hőszivattyús rendszerhez például H tarifa is igényelhető, így a fűtésünk jóval kedvezőbb elszámolás alá eshet.

Bár ezek modernizálása igen nagy kiadást jelent a legtöbb család számára, jó hír, hogy elszámolhatók az otthonfelújítási támogatás keretében. Amennyiben viszont lakás- vagy házvásárláson töröd a fejed, mindenképpen egy korszerű, újépítésű ingatlant válassz – akár a Jófogás Ingatlan felületéről is!

Comments are closed.

Navigate