Szeretnéd felújítani a lakásod?

A magas ingatlanárak miatt úgy tűnik, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy elhalasztják a költözést, és inkább felújítják a meglévő lakásukat. Ha pedig költöznek, akkor az olcsóbb, használt lakásokon bizony van némi munka költözés előtt, hogy az olyan legyen, amilyenre a vevő vágyik. A felújítási kedvet tovább növeli, hogy az Otthonteremtési Program keretében régen várt elemként megjelent a Lakásfelújítási támogatás. Ha jogosult vagy rá, akkor ezt a támogatást nem érdemes kihagynod, mert akár 3 millió forinttal is segíthet széppé varázsolni az otthonodat. Megmutatjuk hogyan.

#szponzorálttartalom

Minden lakásnak szüksége van időnként némi karbantartásra, akkor is, ha a család minden tagja vigyáz az otthon épségére. Ha már évek óta ugyanott élünk, akkor koszolódnak a falak, kopik a padló, elhasználódnak a bútorok, az ablakok vetemednek, vagy az egykor korszerű fűtési rendszerünk már réginek és drágának számít. Ahogy a gyerekek nőnek úgy változik a számukra ideális szoba is, így ez esetben is szükésges lehet az átalakítás mellett a felújítás is.

Mit tehetünk ilyenkor?

  • Ha a lakásunkat amúgy szeretjük és a mérete továbbra is megfelelő, akkor felújíthatjuk.

  • Ha viszont közben mondjuk bővült a családunk, vagy egyszerűen tágasabb otthonra vágyunk, esetleg épp fordítva, elég lenne egy kisebb otthon is, akkor költöznünk kell, és könnyen előfordul, hogy az újonnan vásárolt lakásunkat is ki kell pofoznunk mielőtt beköltözhetünk.

A felújítás költségei viszont igen komoly összegre rúghatnak, különösen akkor, amikor eleve magasak az építőanyag árak.

A Lakásfelújítási támogatás, vagy hivatalos nevén Otthonfelújítási támogatás remek lehetőség lehet, ha a felújításhoz pénzre van szükségünk. A támogatás keretében a felújítási költségeinknek akár a felét is visszakaphatjuk, és 3 millió forinttal is csökkenthetjük a kiadásainkat. Többfajta munkát is elvégeztethetünk, hogy pontosan milyenek, azt a jogszabály határozza meg. Nem muszáj egyszerre mindent megcsináltatnunk, haladhatunk szép sorban.

Milyen támogatásról van szó? Mely költségek férnek bele a felújítás körébe?

Ez egy utólagos támogatás. A felújítás költségeit tehát kifizetjük előre, és a bemutatott számlák összegének az 50%-át kaphatjuk vissza a Magyar Államkincstártól.

Legfeljebb 3 millió forint az elérhető legmagasabb összeg, ami azt jelenti, hogy összesen egy 6 millió forintos felújítást tudunk így elvégeztetni, aminek a fele lesz a támogatás, a másik fele a mi részünk. Persze ennél több pénzt is költhetünk, ha van rá lehetőségünk, de 3 millió forintnál többet abból sem nem kaphatunk vissza.

Azon túl, hogy legfeljebb a felújítás költségének az 50%-a a támogatás összege, még ezen belül is van egy kitétel. A támogatáson belül 50-50%-ban kell szerepelnie az anyagköltségről és a munkadíjról szóló összegeknek. Hogy ezek az egyes számlákon milyen arányban szerepelnek, az mindegy, az a lényeg, hogy ha összeadjuk az összes számlán szereplő anyagköltséget és az összes munkadíjat, akkor azok fele-fele arányban legyenek.

Lássunk pár példát!

Nézzünk meg egy pár példát arra, hogy hogyan kell elképzelnünk ezt az 50%-os támogatást, és azon belül a költségek 50-50%-os megoszlását.

  • Tegyük fel, hogy felújíttatjuk a lakásunkat 4 millió forintból. A felújítás fele lehet a támogatás, tehát 2 millió forintot kaphatnánk vissza a MÁK-tól. De a teljes anyagköltségünk 3,5 millió forint volt, és a számlákon csak 500 ezer forint munkadíj szerepel. Mivel a támogatási összegen belül a munkadíjnak és az anyagköltségnek egyenlőnek kell lennie, ezért az 500 ezres munkadíj mellé csak 500 ezer forintnyi anyagköltséget tehetünk. Így csak 1 millió forintot kaphatunk vissza támogatásként a 4 millió forintos felújításból.

  • Egy másik esetben mondjuk 6 millió forintot költünk a munkálatokra. Ezen belül 2 millió forint az anyagköltség és 4 millió forint a munkadíj. A 6 milliónak a felét, 3 milliót igényelhetünk vissza. Ahhoz, hogy ezen belül egyenlő arányban legyen munkadíj és anyagköltség, ezekből 1,5-1,5 millió forintnyira van szükségünk. Ez meg is van, tehát ha minden egyéb rendben van, akkor valóban visszakaphatjuk a felújítási költségünk felét. Az, hogy a teljes elköltött összegen belül a kétfajta költség aránya nem 50-50%, már nem lényeges.

A lényeg tehát, hogy annak az összegnek, amit a felújításra költünk, legalább a negyede (azaz a felének a fele) mindenképpen anyagköltség legyen, a negyede pedig munkadíj. Így maximálhatjuk a támogatás összegét.

Milyen feltételeknek kell megfelelnünk, ha felújítás támogatást szeretnénk?

A BiztosDöntés szakértőinek beszámolója alapján a támogatást gyermeket nevelő szülők vehetik igénybe. Itt nem számít a jövőbeli gyermekvállalás, de az igen, hogy legyen legalább egy 25. évét még be nem töltött gyermekünk, aki velünk él. A várandósság is számít a 12. héttől kezdve. A támogatást egyedülállóként is igényelhetjük, ha a gyermekünk a mi lakásunkban lakik. Sőt, közös felügyelet esetén elvált szülők megosztva is kérhetik.

Ezen kívül feltétel még, hogy a lakás, amit felújítunk legalább egy éve az otthonunk legyen (50%-ban tulajdonosoknak is kell lennünk). Fontos, hogy nem csak hogy ott kell laknunk, de hivatalosan is ez kell, hogy legyen a bejelentett lakcímünk. Ez szigorú feltétel lehet, de szerencsére van néhány kivétel, például ha a lakást kevesebb mint egy éve vásároltuk.

A támogatás igénybevételéhez szükségünk lesz még legalább 1 éves TB jogviszonyra is, amit úgy teljesíthetünk, ha például munkaviszonyból, vagy valamilyen vállalkozásból származó jövedelmünk van, amiből fizetjük a járulékokat.

Minden vállalkozóval, aki nálunk munkálatokat végez, szerződést kell kötnünk. Ehhez, és a többi benyújtandó dokumentumhoz is találunk mintát az Államkincstár honlapján.

A támogatást 2022. december 31-ig igényelhetjük. A számlákat egészen eddig gyűjthetjük hozzá, de azt arra figyeljünk, hogy az utolsó számla dátumától 60 napunk van arra, hogy a dokumentumokat benyújtsuk a MÁK-hoz.

Comments are closed.

Navigate