Változnak a CSOK szabályok – Ezt tudja az új CSOK Plusz

Figyelembe véve a jelenlegi ingaltanárakat és lakáshitel kamatokat, a mai fiataloknak elképesztően nehéz dolguk van, ha saját lakásba szeretnének költözni. Minden szülői segítség és évekig tartó takarékoskodás ellenére is nagy szükség van a támogatásokra. Ez volt eddig a CSOK.

#szponzorálttartalom

A jelenlegi CSOK támogatás megszűnik

De ettől még nem maradunk teljesen támogatás nélkül. Egyrészt az 5 ezer fő alatti településeken a falusi CSOK továbbra is elérhető lesz, ráadásul az elérhető összegek is emelkednek. Ha a jogszabályban listázott települések egyikén építkeznél, akkor arra is igényelhetsz CSOK-ot, bár itt az összegek maradnak változatlanok.

Sokáig csak ennyit tudtunk, és akik szerettek volna CSOK-kal építkezni vagy lakást vásárolni, feszülten figyelték, hogy vajon milyen támogatás lép a leköszönő CSOK helyébe. Bár a részletes szabályokat november közepére ígérik, a főbb szabályokat az október 25-i kormányinfóból már tudjuk.

Itt a CSOK plusz!

A CSOK Plusz sok vonásában különbözik az eddigi CSOK-tól és CSOK hiteltől. Kicsit olyan, mintha összegyúrtak volna többféle támogatást és támogatott hitelt, és több szempontból emlékeztet a Babaváró hitelre, de mégis más. Na tegyünk is gyorsan rendet.

A CSOK Plusz célja változatlan: a gyermeket vállaló és nevelő családok lakáshoz jutásának támogatása. De ezt egy kicsit máshogy teszi, mint eddig.

1. A CSOK Plusz egy kamattámogatott hitel

Az új CSOK Plusz talán abban tér el leginkább az eddigi CSOK-tól, hogy nem tartalmaz vissza nem térítendő támogatást. A CSOK és falusi CSOK vissza nem térítendő támogatások, azaz a támogatottak pénzt kapnak, amit nem kell visszafizetni. Így az igényléséhez a hitelképesség nem is feltétel, akár a KHR negatív adóslistáján szereplők is igényelhették. Ha pedig a lakásvásárláshoz nem volt elég a támogatás, akkor legalább 2 gyermek mellé kamattámogatott hitelt lehetett igényelni.

A CSOK Plusz ezzel szemben teljes egészében egy kamattámogatott hitel, amit a folyósítás után azonnal törleszteni kell. A kamata rendkívül kedvező, fix 3 százalék, a futamidő pedig 10-25 év lehet. Ehhez már – az egyéb feltételeken kívül – a hitelképesség is követelmény.

2. Magas elérhető hitelösszegek

A CSOK Plusz az elődjéhez hasonlóan csak lakáscélra használható, a fedezete a támogatott hitel segítségével vásárolt vagy épített ingatlan. Az összegek a korábbiaknál jóval magasabbak: 1 gyermek mellé 15 millió, 2 gyermek mellé 15 millió, 3 gyermek mellé pedig 50 millió forint lehet.

A hitelhez önerőre is szükség van. A jogszabály szerint legalább 20 százalék, de ha első lakásotokat vásárolnátok, akkor az ingatlan értékének 10 százalékát kell összegyűjtenetek. Ha a CSOK Plusszal vásárolt lakás az első lakásotok, akkor az értéke legfeljebb 80 millió forint lehet, ha viszont bővítésre vagy egy következő lakáshoz veszitek igénybe a hitelt, akkor 150 millió forint a felső értékhatár.

A törlesztésben vannak könnyítések.

  • Az első évben csak a kamatot kell törlesztenetek. Ezt úgy hívják, hogy türelmi idős törlesztés, és piaci lakáshiteleknél is előfordulnak ilyen konstrukciók. Ilyenkor egy bizonyos ideig, általában 6, 12 vagy 24 hónapig tőkét nem, csak a kamatot kell fizetni a banknak. A CSOK Plusznál a türelmi idő 12 hónap, és ez alatt (az alacsony kamat miatt) nagyjából a fele a törlesztőrészlet, mint az első év végétől.
  • A gyermekek születésekor 1 éves törlesztési szünet kérhető. Ez a kedvezmény típus a Babaváró hitelnél is előfordul, csak itt rövidebb. A törlesztési szünet alatt a tartozásotok nem nő, csak a futamidő tolódik ki egy évvel.
  • A második gyermek születésekor, és onnantól kezdve minden újabb gyermeknél az állam elenged a tartozásotokból 10 millió forintot. Ez egy hitelelengedés típusú támogatás, a Babaváró hitelnél is van ilyen, illetve a jelzáloghitel-elengedés nevű támogatásnak is ez a lényege.

3. A CSOK Plusz csak vállalt gyermekekre igényelhető

Ez az új CSOK Plusz legsokkolóbb feltétele. A korábbi CSOK támogatásokkal ellentétben az új konstrukció meglévő gyermekekre már nem igényelhető. Ebben is a Babaváró hitelhez hasonlít, bár van egy lényeges különbség.” Mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértje.

A Babavárónál a hitelszerződés megkötésétől számolják a gyerekeket, mindegy, hogy van-e már a családban gyermek. A CSOK Plusznál a meglévő gyermekek annyiban számítanak, hogy ha már van mondjuk egy gyermeketek, és most egy újabbat szeretnétek, akkor a két gyermekhez elérhető 30 millió forintos támogatott hitelre lesztek jogosultak. A gyermekek számításánál tehát az összes családban élő és vállalt gyermek számít, de a hitelre való jogosultságotokat az adja, hogy még újabb gyermek is érkezik hozzátok.

4. Életkori korlát is van, és csak házasok igényelhetik

Ez szintén sokak számára rossz hír. A házasság eddig csak vállalt gyermekeknél volt előírás, de mivel a CSOK Pluszhoz mindenképpen kell vállalt gyermek, az egyedülállók és élettársak kiesnek a kedvezményezettek közül.

További feltétel, hogy a házaspár hölgy tagjának 41 év alatt kell lennie. Ez alól a következő két évben van engedmény: ha a 41 feletti hölgy már várandós, akkor igényelhetik a CSOK Pluszt.

+1. A falusi CSOK mellé is elérhető a CSOK Plusz

A fentiek talán a legfontosabb feltételek, de ha falusi CSOK-ra pályáznátok, akkor jó, ha tudjátok, hogy nem kell kimaradnotok a CSOK Pluszból.

A falusi CSOK feltételei lényegében – az elérhető támogatási összegektől eltekintve – változatlanok maradnak. Van tehát vissza nem térítendő támogatás, és nem kell hozzá új gyerek. Mellé 2 gyerek felett CSOK hitel elérhető. Ugyanakkor azok a párok, akik vidékre költöznek, de vállalt gyermekekre is igényelnék a falusi CSOK-ot, azt kiegészíthetik az új – jóval magasabb összegben elérhető – CSOK Plusszal.

Az új támogatott hitel tehát jó a fiatal, még növekvő családoknak, de a támogatási rendszer átalakítása rossz hír a több gyermeket már nem vállaló családoknak. Ők 2023-ban még igényelhetik a régi CSOK-ot a hozzá tartozó hitellel, ha pedig jövőre is szeretnének támogatást, akkor a vidéki élet mellett kell dönteniük.

Új otthonotok megtalálásában hatékony segítség lehet a Jófogás Ingatlan.

Comments are closed.

Navigate