A 3 legjobb halloween süti recept

Bár hazánkban nem tradicionális ünnep, mégis egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Mindenszenteket megelőző Halloween. A kelta gyökerekkel bíró jeles napon a holtak szellemei visszatérnek, az élők pedig ijesztő jelmezekkel igyekeznek távol tartani őket maguktól. Amennyiben te is rendezel tökfaragós, beöltözős bulit, vagy netán csak a játékosan kéregető gyerekeket szeretnéd meglepni valami finomsággal, akkor próbáld ki az alábbi a halloween süti recepteket!

A hagyományos halloween süti: töklámpás linzer

A jó halloween sütik ismérve az, hogy könnyen elkészíthetőek, akár egy jelmezes party közepén is gyorsan elfogyaszthatóak, miközben megidézik az ünnep egy-egy szimbólumát. A tradicionálisan vajas tésztával és baracklekvárral készülő linzer receptje pedig szerencsére remekül alkalmazható halloweenkor is. A töklámpás kiszúróval szaggatott kekszet ezúttal bátran elkészítheted eper- vagy áfonyalekvárral is.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 15 dkg nem darabos lekvár
Töklámpás halloween süti
Forrás: Pexels / Olia Danilevich

Elkészítés:

Ehhez a halloween süti recepthez először végy egy nagy keverő– vagy kelesztőtálat. A kockákra vágott vajat morzsold össze a liszttel, majd add hozzá a cukrot és a tojássárgáját. Kézzel vagy dagasztógéppel gyúrd össze a tésztát, majd tedd frissentartó csomagolóba, és pihentesd a hűtőben legalább fél óráig.

Ezt követően a lehűlt tésztát nyújtsd ki 2-3 mm vastagon egy belisztezett felületen. Majd halloweeni sütikiszúróval szaggass ki belőle páros számú töklámpást. A kekszek felébe, egy éles kés segítségével vágj szemeket és szájat. Majd sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd őket negyed óráig. Mielőtt a kekszeket eltávolítod a tepsiről, hagyd őket alaposan kihűlni, majd lekvárral megkenve ragassz össze 2-2-t darabot. Utolsó simításként porcukorral is megszórhatod a kész halloween sütiket.

Mandulás-epres boszorkányujjak

A fentihez hasonlóan vajas keksztésztából készülnek ezek az ínycsiklandó kis harapnivalók is. Ez a halloween süti ráadásul az ünnep nagy sztárjait, a boszorkányokat idézi meg – vagy legalábbis az ujjperceiket.

Hozzávalók:

  • 12 dkg liszt
  • 8 dkg mandulaliszt
  • 12 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1/4 bio narancs lereszelt héja
  • 1 ek frissen facsart narancslé
  • kb. 20 szem hámozott mandula
  • 1-2 ek piros színű lekvár
Mandulás boszorkányujjak
Forrás: Pexels / Yaroslav Shuraev

Elkészítés:

Ehhez a halloween süti recepthez először a szitáld össze a liszteket, majd morzsold el bennük a kis kockákra vágott vajat. Ezt követően add hozzá a porcukrot, a tojássárgáját, a reszelt narancshéjat és a narancs levét, majd a sima felületűre gyúrt tésztát méhviaszos csomagolóba csomagolva, fél órán át a pihentesd a hűtőben.

A kihűlt tésztát vágd kb. 20 egyenlő részre, majd mindből sodorj hosszabb, ujjvastagságú rudakat. Ezeket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb. Következhet a díszítés: az ujjak végére helyezz fel 1-1 mandulát (ezek lesznek a körmök), majd a tésztát itt-ott benyomva alakíts ki bütyköket, míg egy tompább késsel ráncokat, ujjperceket formálhatsz.

A kekszeket kb. 15-18 perc alatt, 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd készre, majd hagyd őket kihűlni a tepsin. Utolsó simításként szedd le a mandulákat, kenj eperlekvárt a mélyedésekbe, majd helyezd vissza a „körmöket”.

Erdei gyümölcsös koporsók

Ez a halloween süti recept az előzőekhez hasonlóan könnyen elkészíthető, ugyanakkor ízletes és mutatós darabja lehet a borzongató ünnep vendégvárásának.

Hozzávalók:

  • 2 cs. élesztős leveles tészta
  • 30 dkg mirelit erdei gyümölcs mix
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 2-3 ek nádcukor
  • 2 tojássárgája
  • Opcionális: kb. 1/4 cs. dzsemfix
Forrás: Unsplash / Elena Leya

Elkészítés:

Elsőként fogj bele a töltelék elkészítésébe. Az erdei gyümölcs mixet néhány evőkanálnyi vízzel, alacsony lángon tedd fel párolódni, majd add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a dzsemfixet. Főzd a gyümölcsöket darabos lekvárrá, majd tedd félre hűlni.

Belisztezett nyújtódeszkán nyújtsd ki kissé a leveles tésztát, majd halloweeni sütiszaggató, egy éles kés vagy pizzavágó korong segítségével szaggass belőle páros számú koporsó formát. A felére helyezz 1-1 kiskanál gyümölcsös tölteléket. A levesles tészta koporsók másik felére egy éles kés segítségével vágj kereszteket. Majd helyezd őket a töltelékes formákra, nyomkodd le a szélüket, és kend meg a tetejüket tojássárgájával. 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd készre a süteményeket, hogy a tetejük kicsit megpiruljon.

Comments are closed.

Navigate