Újévi kamra rendszerezés: így állj neki!

Az újév nem csupán az életmódunk vagy a hobbijaink megreformálására ad remek alkalmat, hanem arra is, hogy a hétköznapjaink mellett a privát környezetünket is rendbe szedjük. A praktikus gardrób kialakításának korábban már külön blogbejegyzést szántunk, most viszont a főzés és a konyha lelkét, az éléskamrát vesszük górcső alá. Íme néhány hasznos tipp, hogy hatékonyabb legyen az újévi kamra rendszerezés!

Az éves nagytakarításból nem maradhat ki az ablakok, a radiátorok és a szőnyegek megtisztítása, ugyanakkor van néhány helység, aminek a rendezését hajlamosak vagyunk tolni magunk előtt. Az egyik tipikusan ilyen pontja egy háztartásnak a kamra. Pedig egy jól rendszerezett, átlátható és tiszta spájz az élvezetes főzés, az egészségesebb életmód kulcsa is lehet. Ha számodra is fontos a házi koszt hatékony és higiénikus előállítása, akkor igenis gyűjts energiát magadban ahhoz, hogy nekifogj a spájz rendszerezésnek!

Kamra rendszerezés
Forrás: Unsplash / Ray Shrewsberry

1. Tervezés és előkészületek

Mint minden ház körüli rendrakást, úgy a kamra rendszerezést is megelőzi egy alapos előkészület. Gondold át a kamrád felépítését: például azt, hogy melyek azok a részek, amiket a legkönnyebben elérsz. Itt érdemes ugyanis azokat az élelmiszereket tartanod, amiket a leggyakrabban használsz, hiszen főzés közben elég csak beszaladnod a spájzba, és lekapnod őket a polcról. Ezek után priorizáld az alapanyagokat, amiket az éléskamrában tárolsz, de dönthetsz úgy is, hogy kategóriák szerint rendszerezed őket (pl. sütési alapanyagok, konzervek, lekvárok, savanyúságok).

A tervezés után szerezz be minden olyan eszközt, amire a spájz rendszerezéshez szükséged lehet. Például nagy kukás zsákokat, fertőtlenítő hatású tisztítószereket, gumikesztyűt és szivacsokat. Illetve minden olyan extra rendszerező eszközt, amivel átláthatóbbá varázsolhatod az élelmiszerek tárolását. Többfős családok esetében egy extra fagyasztószekrény beüzemelését is érdemes megfontolni, ennek pedig sok esetben jó helyet biztosít a kamra.

Mini éléskamra
Forrás: Unsplash / Muradi

2. A kamra rendszerezés kulcsa: szortírozz és szabadulj meg a feleslegtől!

Akár a gardrób, akár a pince vagy a garázs rendszerezéséről van szó, sajnos a szortírozási lépést nem lehet megúszni. Ilyenkor alaposan pakold ki a kitakarításra szánt helységet, és a benne található dolgokat válogasd szét aszerint, hogy mi az, amit megtartasz, és mi az, amiket alig vagy nem használsz. Ez utóbbiakat elajándékozhatod, vagy akár el is adhatod őket a Jófogás felületén keresztül.

A kamra rendszerezésnél különösen fontos ez a lépés, hiszen nagyon gyakran elfeledkezünk bizonyos alapanyagokról, amik a polcok hátulján kallódva bizony meg tudnak romolni. A kibontott, de régen használt száraz élelmiszereket is érdemes átnézned, hogy nem dézsmálta-e meg őket valamilyen kártevő (pl. zsizsik vagy élelmiszermoly). A kidobásra szánt alapanyagokat aztán gyűjtsd kukás zsákokba, a menthető élelmiszert pedig csoportosítsd az új kamra tervek szerint. Ekkor már azt is látod, mi az, amiből érdemes újat vásárolni, szóval ne felejtsd el felvinni ezeket a termékeket a következő bevásárlólistádra!

Spájz rendszerezés magasfokon
Forrás: Unsplash / Aaron Doucett

3. Takarítsd ki a spájzot!

A kamra teljes kipakolása remek lehetőséget nyújt a helység kitakarítására is. Javasoljuk, hogy használj fertőtlenítő hatású tisztítószereket: ezekkel alaposan törölgesd át a polcokat, illetve mosd, vagy akár sikáld fel a spájz padlóját. Ahhoz, hogy a polcokat később is könnyen tisztán tudd tartani, érdemes bevonnod őket viaszos vászonnal. Ezt a legtöbb barkácsáruházban, gazdaboltban be tudod szerezni, majd méretre vágás után egy erősebb, elektromos tűzőgép segítségével rögzíteni is tudod a polcok felületére.

4. Következhet a spájz rendszerezése: a visszapakolás!

Miután minden alaposan felszáradt a kamrádban, elkezdheted visszapakolni a prioritás vagy kategóriák szerint szortírozott alapanyagokat. A könnyebb átláthatóság és a helytakarékosság érdekében javasoljuk, hogy szerezz be extra dobozokat, konyhai rendszerezőket és polcmagasítókat. Amennyiben pedig nem szeretnéd, hogy a kártevők utat találjanak az éléskamrád kincseihez, bátran helyezz ki egér-, moly- vagy hangyacsapdákat is!

Comments are closed.

Navigate