Az utazás mint hobbi? Ezért érdemes belevágni!

Az újév sokak számára egyet jelent a tiszta lappal, a különböző fogadalmak átgondolásával, az életünk megreformálásával. A legtöbben ilyenkor az egészségesebb életmódot, a rendszeres sportolást, a káros szenvedélyek elhagyását tűzik ki célul. Pedig miért ne irányulhatna az újévi fogadalom a világ felfedezésére, az elkövetkező év utazásainak tervezgetésére? Erre ösztönzünk most ezzel a bejegyzéssel!

Szerencsére napjainkban már nem igaz, hogy az utazás kizárólag a gazdasági elit, a társadalom felső rétegének a kiváltsága lenne. A fapados járatok, a stoppolás, az olcsón kivehető szobák, a „couch surfing” intézményeinek hála már egészen kis költségvetésből is ki lehet mozdulni a komfortzónánkból. Minden csak attól függ, mennyire vagyunk bevállalósak. De persze az óceánokon átívelő, messzi tájakat felfedező utak helyett dönthetsz úgy is, hogy lokálisra veszed az utazás körét. Hiszen egy-egy közeli város, természeti szépség megtekintése is sokszor megadja azt, amit az utazástól mint hobbitól várhatunk. Pakold hát a bőröndöt, és utazásra fel!

Az utazás a világ felfedezése
Forrás: Pexels / Porapak A. Pichodilok

1. Az utazás nyitottabbá tesz

Ahhoz, hogy az életünk részévé emeljük az utazást mint hobbit, alapvetően szükség van egyfajta kíváncsiságra. A világ különböző szegleteinek a felfedezése, új kultúrák, szokások, tájak és emberek megismerése mind-mind feltételez egyfajta nyitottságot. Viszont jó hír, hogy ez minden egyes utazás lebonyolításával még tovább fejleszthető. A rengeteg tapasztalat tágítja a gondolkodásmódod horizontját, és jó eséllyel megértőbb és elfogadóbb leszel a sokszínű világ történéseivel kapcsolatban.

2. Gazdagítja a tudásod

Régi közhely, de milyen igaz: az életet nem lehet egy iskolapadban ülve megtanulni. Persze idegen kultúrákról, tájakról olvasni is nagy élmény lehet, de a tudás akkor válik igazán maradandóvá, ha élőben, a bőrünkön tapasztaljuk meg a leckét. Egy-egy kulináris világ felfedezése, egy másik nemzet történelmi hagyatékában való elmerülés, a művészetek testközelből történő csodálása mind-mind hozzátesznek a műveltségedhez, és ahhoz, hogyan tekintesz a világra egy-egy utazás után.

Az utazás mint hobbi
Forrás: Unsplash / Guilherme Stecanella

3. Az utazás rugalmasabbá tesz

Bármennyire precízen is tervezel meg egy utazást, mindig jöhet valami csavart labda. Elnézték a szállásfoglalásod, nem érkezett meg a csomagod, vagy épp az időjárás nem teszi lehetővé a szabadban sétálást. A váratlan helyzetekhez való alkalmazkodás képessége pedig remekül fejleszthető ezeken pontokon, hiszen egy idegen környezetben vagy belekényszerítve, hogy megoldást találj a felmerülő „problémára”. Fontos, hogy ezekhez a szituációkhoz is nyitottan állj, sodródj az árral, hiszen lehet, hogy a végeredmény még jobb is lesz, mint amit előre elterveztél! Az így elsajátított rugalmasságot pedig az utazás után, például a munkádban is kamatoztathatod.

4. Teremts maradandó emlékeket!

A megszokottból való kiszakadás arra készteti az emberi memóriát, hogy jobban elraktározza a megélt élményeket. Az utazás tehát mindig alkalmat ad arra, hogy olyan maradandó emlékeket gyűjts, amelyeket aztán egy életen át őrizhetsz és inspirálódhatsz belőlük. Legyen szó egy napfelkeltéről a tengerparton vagy a sivatagban, de akár egy váratlan barátságról egy kemping közösségi terében vagy egy szállodai lobbiban.

Kirándulás idegen tájakon
Forrás: Unsplash / Joshua Earle

5. Az aktivitás lehetősége

A vérmérsékletedtől és a személyiségedtől nagyban függ, hogy mit vársz egy-egy utazástól. Inkább a tengerparton napoznál és búvárkodnál? Netán sorra járnád a múzeumokat és a helyi látnivalókat? Vagy inkább túracipőt húznál, és felfedeznél valamelyen páratlan természeti szépséget? A legtöbb utazás magában rejti a természethez való kapcsolódás és az aktivitás együttes élményét. Lehet ez egy szörfözés, egy lovas kirándulás vagy épp síelés a téli hegyekben. Az viszont biztos, hogy ez a testet és az elmét is kellően kikapcsolja ahhoz, hogy tényleg pihentető legyen az utazás.

Comments are closed.

Navigate