Tökfaragás lépésről-lépésre: tippek a halloween tökhöz

A hűvös októberi végi napokon itt a tökéletes alkalom, hogy elkészítsétek a halloween tököt. A tökfaragás egy szuper családi program, ami mindenkinek tetszeni fog. Most megtudhatod, hogyan készül a tökéletes halloween tök és néhány szuper tippel is gazdagabb leszel, hogy tiéd lehessen a legszebb vagy éppen legfélelmetesebb halloween tök a környéken.

Sokan csak meglátjuk a szupermarketben vagy a piacon a tököket, ilyenkor Halloween idején, viszont nem tudunk semmit a fajtáiról és arról, hogy esetleg ehető-e a húsa. Mielőtt hozzákezdünk a faragáshoz, ismerjük meg kicsit a tökféléket.

Halloween tök

A nevéből is leszűrhetjük, hogy ez a leggyakrabban használt tökfajta, amit Halloween idején használunk tökfaragásra. Habár használható sütéshez és főzéshez, íze nem a legfinomabb.
Amit gyakran összekevernek vele az a dísztök, így ha üzletben vásárolod az ünnepi dísznek valót, mindenképpen kérdezd meg, hogy ehető-e, amit hazaviszel, mert a dísztök mérgező, így ennek a kivájt részét nem tudod sütésnél felhasználni.

rémes tökök halloweenre

Sütőtök

A sütőtök, másnéven kanadai sütőtök vagy sonkatök a konyhánkban az egyik legismertebb tökféle. Nagyon ízletes mindenféle sült és főtt ételt készíthetünk belőle, például pitébe, raguba, akár levesbe és ivólébe is használhatjuk, viszont a tökfaragásra nem a legjobb választás, ugyanis húsa kemény és nehezen formázható.

Még néhány tökféle, amiket meg is ehetsz

Magyarországon még kevésbé ismert ehető tökféle a hokkaido tök, aminek színe élénk narancssárga és az íze édes, így lekvárokhoz, levesekhez, pitékhez kiváló. Ezt a tökfélét asztaldíszként is szokták használni, ugyanis mutatós asztali kompozíciót lehet belőlük létrehozni, nem csak Halloween-re.
Ami népszerű, festett díszítéssel is használt és ráadásul ehető is, az a nagydobosi sütőtök. A héja szürkés színű, így különleges dísze ez a tök az őszi díszletnek, akár eredeti színével is, akár festve is. A húsa vastag és kemény, általában pálinkát és lekvárt készítenek belőle. Tökfaragásra nem igazán használják.

tökök halloweenre

Tökfaragás lépésről-lépésre:

Tökválasz

Válaszd ki az ideális tököt. Lehet, hogy eddig nem tulajdonítottál nagy jelentőséget neki, viszont fontos, hogy ne válassz olyan tököt, ami el van színeződve vagy puhább. Ha ilyen tököt választasz a boltban vagy a zöldségesnél, akkor az hamar tönkre fog menni. Ha koszos, sáros a tök, azzal nincsen baj. Kis tisztítás után ideális egészben dísznek vagy faragáshoz is.

Ne készítsd el túl hamar

Ha nem faragod ki, akkor a tök száraz és hűvös helyen akár 3-6 hónapig is eláll. Amint ki van faragva a tök, néhány hetet bír csupán. Persze függ az időjárástól is és a kifaragottság mértékétől is, de ne faragd ki túl hamar, ha azt szeretnéd, hogy Halloween-kor is még szép legyen a lámpásod.

tökfaragás halloweenkor

Tisztítás, lékelés

Tisztítsd át a tököt nedves ruhával, azután töröld szárazra. Esztétikailag sokat fog dobni a kész munkánkon, ha jól megtisztítjuk, így ezt nem érdemes kihagyni. Mintától függően lékelhetjük alulról vagy felülről is, de mindenképpen akkora lyukat vágj rá, hogy a kezed kényelmesen beférjen és könnyen ki tudd tisztítani a tököt a faragás során.

Most jön a piszkos munka

Kapard ki nagyfejű kanállal a magokat a tökből. Hogyha szükséges vékonyíts a húsán, így könnyebb lesz a választott minta kifaragása, illetve szépen át tud rajta világítani a mécses. Ha ehető tököt választottunk, akkor a húsából és a tökmagokból készíthetünk néhány finom falatot is vacsorára, így azt érdemes félre tenni.

átvilágító halloweentök

Minta a faragáshoz

Nincs szükség nagy kézügyességre és profi rajztudásra ahhoz, hogy félelmetes tököt tudjunk készíteni Halloween-ra. Elég egy kis kutatómunka és fantázia ahhoz, hogy félelmetes legyen a lámpásunk.
Rajzold rá a kívánt mintát a tökre, de figyelj arra, hogyha nem vagy túl gyakorlott tökfaragó, akkor ne a legnehezebb mintával kezdj neki ennek a tudománynak. A klasszikus szemek és szájak mellett a pöttyök és egyszerűbb filmes grafikák is nagyon látványosak tudnak lenni a halloween tökön.

Faragásra fel!

Keresd elő a legvékonyabb pengéjű, de legélesebb kést és induljon a faragás. A kezedre nagyon vigyázz, miközben faragsz. A nagyobb darabok kiszedése villával a legegyszerűbb. Az apróbb mintákat, akár olló segítségével is finomíthatod. Nem szükséges mindig teljesen átfaragni a tököt, sokszor nagyon mutatós, hogyha a átvilágít a tökön a gyertya fénye. Játssz a mélységekkel, mert nagyon különleges eredményt készíthetsz belőle.

S lőn világosság

Ha a mintát elkészítetted, akkor már csak a fényjáték alapanyaga hiányzik a teamécses, kisebb gyertya, esetleg fényfüzér.

tök halloweenre- faragás

Az őszi dekorációnkhoz is bármikor tökéletesen passzolnak a tökös dekorációk, így ha nem is faragjuk a tököt, hanem csak festjük, akkor sokkal tovább maradhatnak díszeink között a halloween tökök. Keressétek elő a jelmezeket és készítsétek a sminkeket és indulhat is a Halloween-i rémisztgetés és a buli.

Comments are closed.

Navigate