DIY őszi dekoráció- tippek őszre

Alacsonyabb költségekkel, szépet alkotni, saját kezűleg. A DIY jelenthetné ezt is, de ez egy mozaik szó, a „Do It Yourself”- azaz szó szerinti fordításban, csináld magad! Legyen most a témánk a DIY, őszi dekoráció. Jöjjenek a tippek őszre, hogyan készíts saját kezűleg asztaldíszt, illetve dekorációt a kertbe!

Sokan évszaknak megfelelően cseréljük a dekorációt a lakásban, de a mértékétől függően ez nagy költségekkel járhat. Most megmutatjuk, hogyan készíthetünk újrahasznosítva ajtódíszt és asztalt, hogy tökéletes legyen az otthonunkban az őszi dekoráció.

Szerencsére néhány hozzávalóra van csak szükség ahhoz, hogy a korábbi díszeidet vagy otthonod kincseit átalakíthasd.
Néhány példa:

  • Ragasztópisztoly
  • Olló
  • Festékek
  • Spárga
  • Csiszolópapír
  • Egy tömb száraz oázis
  • Egy kis kreativitás

Nézzük is meg, miként valósíthatunk meg egy őszi dekorációt az asztalra!

DIY asztaldísz

Nagy divat manapság, hogy apró tökökkel díszítjük az étkezőasztal vagy komódokat, de még mindig divat a dobozos asztaldíszek használata is. Ha a nagyi régi ékszeres dobozát nem szívesen rakod már ki eredeti állapotában az asztalra, akkor használd fel az őszi dekoráció részeként.

Dobozos díszt készíteni nagyon egyszerű, ugyanis szükségünk lesz egy régi fadobozra, termésekre, falevekre, akrilfestékre, szalagra/spárgára és ragasztóra.

  1. A por és zsírtalanítás nagyon fontos, ezért a dobozt csiszoljuk enyhén meg, majd jó alaposan tisztítsuk le róla a port.
  2. Készítsünk vintage festést a dobozra. Ha fa vagy szürkés színű a dobozunk, akkor nem lesz sok dolgunk. Fessük le fehér akrilfestékkel a dobozt, hagyjuk megszáradni, majd csiszoljuk vissza egy kicsit, hogy látszódjon az alatta lévő szín.
    Ha fehér volt a dobozunk, akkor fessük le először világosbarnára vagy szürkére, hagyjuk megszáradni, utána a többi már ugyanaz.
  3. Vágjuk méretre a száraz oázist, úgy hogy ne legyen magasabb, mint a doboz pereme. Ha több éven keresztül is használni szeretnénk, akkor néhány cseppnyi ragasztóval ragasszuk a dobozba.
    Ha pontosan a doboz méretére vágtuk az oázist, nem fog kiesni a dobozból a dísz, de könnyen kivehető lesz, így következő évben átalakítható.
  4. Tisztítsuk meg a terméseket és faleveleket, majd díszítsük kedvünk szerint a dobozt makk- és gesztenye termésekkel, falevekkel, tobozzal, a szélébe pedig helyezzük a kisebb, sárgás faleveleket. Minden egyes apróságot egy-két helyen ragasztózzuk meg. Ha valamelyik termés könnyen kimozdul, akkor nyomjunk még a ragasztópisztollyal oda egy-egy pöttyöt, hogy stabilan odafogja. Ha van kis őszies figuránk vagy feliratunk, amit bele ragaszthatunk, akkor helyezzük azt is a kompozíciónk tetejére.
  5. Az egész díszünket kössük körbe spárgával vagy masnival, esetleg a masnikat ragasszuk a dísz tetejére!

A dobozos díszünk mellé természetesen az asztalra rakhatunk végig egy natúr színű futót, rá apróbb tököket, akár azokat is színre festve és masnizva, esetleg spárgával átkötve. Az egész köré rakjunk faleveleket és egy fényfüzért, hogy igazán otthonos és kellemes őszi hangulatot varázsoljunk az asztal közepére.

Ugyanezzel a sémával elkészítheted a bejárati ajtóra is a díszt. Használj természetes alapanyagokat és régi koszorú alapot, hogy elkészítsd a naturális ajtódíszt, de mégis őszies kopogtatót.

Dekoráció az udvarra

Minden évben ültetsz a kertbe árvácskát, csarabot és krizantémot, de a virágcserepet sosem találtad igazán szépnek? Keresd elő a régi virágládákat, mert most új életre keltjük őket.
Elképzelhető, hogy eddig sem a virágládával volt a gond, hanem a teraszod díszítésével, de azért alakítsuk át egy kicsit azt a ládát is! Itt van egy tipp az őszi dekorációra a kertbe.

  1. Tisztítsuk meg a virágládát/virágcserepet/fadobozt. Ha kell csiszoljuk meg vagy alaposan mossuk át. Hagyjuk megszáradni, majd készítsük elő a festéshez.
  2. Alapozó festékkel fessük át egy rétegben. Hagyjuk megszáradni.
  3. Fessük le a kívánt színre akrilfestékkel, ha kell több rétegben és várjunk, amíg megszárad.
  4. Ezután kedvünk szerint fessünk rá, falevél vagy akár halloween tök mintákat.
  5. Ültessük bele a növényeket.
  6. Faragjunk halloween tököt.
  7. Azután rendezzük a lépcsőfokokra vagy a bejárati ajtó mellé a faragott és faragatlan tököket, a dekorált virágdobozokat.

Ha szereted a halloween dekorációkat, akkor díszítsd a lakást ennek megfelelően! Mindezek mellé csak a jelmez hiányzik és igazi vicces vagy félelmetes hangulat érkezik október végére az otthonodba. A gyerekek biztosan élvezni fogják, de valószínűleg te is. A dekorálás egy hétvégi családi programnak is ideális, így ha beszorultok a szombatra, csak vedd elő a cikket és készüljenek az őszi díszek!

Comments are closed.

Navigate