Lakás eladás menete: tippek és gyakori kérdések

Éppen költözésre készülsz és szeretnéd eladni az ingatlanodat? A lakásértékesítés során sok nehéz pillanattal és buktatóval kell szembenéznünk. A lakás eladás menete nem egy sétagalopp, tippjeink segítségével azonban most megtudhatod, hogy mire érdemes odafigyelni a lakás eladása során!

#szponzorálttartalom

Készüljünk fel az eladásra!

Ha az eladásra szánt ingatlan az otthonunk, akkor valószínűleg szoros érzelmi szálak fűznek hozzá. Úgy gondoljuk, hogy a környéken nincs is jobb lehetőség? Legszívesebben kétszer annyiért hirdetnénk, mint a szomszédos utcában lévő, hasonló lakást?

Ha túlértékeljük az ingatlant vagy nem is igazán akarunk megválni tőle, akkor nagyon nehéz lesz az eladás. Próbáljuk objektíven nézni és elengedni a lakást. Sokat segíthet, ha gondolatban megköszönjük a szép emlékeket, ami a helyhez köt.

Mérjük fel az ingatlanpiacot!

Folyamatosan kövessük figyelemmel az ingatlanárak alakulását. Keressünk néhány olyan lakást, ami a környéken található és hasonló a miénkhez. Ezeket akár élőben is megnézhetjük és beszélhetünk a tulajdonossal.

Ha tisztában vagyunk az árakkal, akkor az alkudozó vevőket is könnyebben tudjuk hatástalanítani. Meg tudjuk cáfolni, ha állításuk szerint olcsóbban találtak egy hasonló lakást.

A megfelelő ár meghatározásához értékbecslő segítségét is kérhetjük.

Találjuk meg a vevőkörünket!

A BiztosDöntés.hu szakértői szerint legyünk tisztában azzal, hogy kiket érdekelhet leginkább a lakásunk. Nem mindegy, hogy a belvárosban, egy csendes kerületben vagy vidéken helyezkedik el.

A vevőkörnek megfelelően más lesz a hirdetés szövege, a csatornája és a személyes megtekintés menete is. Lakásunk célközönségének tisztázása a lakás eladás menetének egyik legfontosabb lépése.

Hirdessük okosan lakásunkat!

Használjunk nyugodtan hagyományos módszereket is és akasszuk ki az eladó táblát. Fontos azonban, hogy online is hirdessük az ingatlanunkat.

A Jófogás oldalán Ingatlan kategóriában kettőnél több magánhirdetést esetén kell csak fizetni a felhasználóknak.

Hirdetésünkhöz mindenképpen töltsünk fel fotókat is, hiszen az igényes képekkel lehet igazán sok érdeklődőt bevonzani.

A hirdetés szövegében domborítsuk ki az előnyöket. Ha a célcsoportunkat a fiatalok képezik, akkor hangsúlyozzuk, hogy jó a tömegközlekedés és a közelben mennyi szórakozási lehetőséget érhetnek el. Ha a családok tartoznak a vevőkörünkbe, akkor a játszóterek vagy az orvosi rendelő közelségét emeljük ki.

Csinosítsuk ki a lakást!

Az eladásra érdemes felkészíteni a lakást. Takarítsunk ki és szabaduljunk meg a felesleges kacatoktól. Az is fontos, hogy a személyes tárgyaink ne legyenek szem előtt. Ha egy rendezett, elegáns és tágasnak tűnő lakást látnak az érdeklődők, akkor sokkal könnyebben beleszeretnek az ingatlanba.

Ingatlanossal adjuk el a lakást?

Ingatlanossal vagy egyedül adjuk el a lakást? A válasz sok mindentől függ. Nem mindegy például, hogy mennyire jó szakembert sikerül találnunk, mekkora tapasztalatunk van a lakáseladás terén vagy mennyi időnk van foglalkozni az értékesítéssel.

Ha egy tapasztalt ingatlanközvetítővel dolgozunk, akkor sokkal több emberhez eljuthatunk és profibb lesz az eladás is. Gondoljunk a szép fotókra vagy a mesteri hirdetésre, amit egy szakember nélkül nem biztos, hogy meg tudunk csinálni. Az ingatlanos sok esetben még a bonyolult és fárasztó papírmunkától is megszabadít minket.

Fontos azonban kiemelni, hogy az ingatlanos sem ingyen dolgozik. A vételár 2-5 százalékának megfelelő jutalékra kell számítani.

Mielőtt szerződést kötnénk egy ingatlanossal, ellenőrizzük, hogy az illető megbízható és hozzáértő-e. Ha az ügynök már az elején nem veszi fel a telefont és mindig elfelejt visszahívni, akkor valószínűleg később sem lesz lelkiismeretesebb. A legjobb, ha olyan szakembert választunk, akit valamelyik ismerősünk ajánlott. Fontos, hogy ne kössünk kizárólagos szerződést senkivel (kivéve, ha van már vevő, de ilyenkor is csak nagyon rövid időre szerződjünk).

Ha van elég időnk és nem sajnáljuk az eladásra fordított energiát, akkor egyedül is el tudjuk végezni a feladatot. Kicsit fárasztó, de izgalmas a saját lakásunkat eladni. Ha nincs időnk foglalkozni a lakással és anyagilag is megengedhetjük magunknak az ingatlanközvetítőt, akkor válasszuk ezt a megoldást.

Hogyan viselkedjünk az érdeklődőkkel?

lakás eladás menete

Elsőként fontos, hogy a lakásban egy nyugodt, barátságos légkört teremtsünk. Tegyünk rendet, tüntessük el a felesleges holmikat és varázsoljuk minél világosabbá a helyiségeket. Ha van kutyánk, akkor inkább vigyük át egy ismerőshöz. Könnyen előfordulhat, hogy az érdeklődő fél a kutyáktól, és akármilyen barátságos is a kedvencünk, kellemetlen lesz a jelenléte. Vannak kicsi gyerekeink? Inkább bízzuk rá őket is valakire. Így a teljes figyelmünket az érdeklődőknek szentelhetjük.

Készüljünk fel a vevők összes lehetséges kérdésére. Rossz benyomást kelt, ha a lakással kapcsolatos alapvető információkat sem tudjuk. Fontos például, hogy a lakás technikai részleteivel tisztában legyünk (gondoljunk a vezetékekre, a vízvezetékrendszerre vagy a rezsire). Ha társasházban élünk, akkor tartsuk magunknál a közös képviselő elérhetőségét és meséljünk a lakóközösségről is.

Ne csak mogorván válaszolgassunk a vevők kérdéseire. Legyünk barátságosak, és próbáljuk meg kidomborítani az ingatlan előnyeit, mivel az első benyomás és a lakás bemutatása a lakás eladás menetének egyik legfontosabb lépése. és Az érdeklődőket kínáljuk meg teával vagy kávéval. Egy kis kedvesség csodákat művelhet!

Szeretnél még több tippet kapni a lakáseladással kapcsolatban? A BiztosDöntés.hu még jó pár hasznos tanácsot ad ide kattintva.

Comments are closed.

Navigate